Maailman hienoin kirjasto tarvitsee kaverikseen upean puiston

Töölönlahden eteläosan puistosuunnitelma etenee päätöksentekoon.

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi on valmistuessaan yksi maailman hienoimpia kirjastoja. Se on julkisen ja kansalaisten ilmaiseksi käytettävissä olevan kirjastojärjestelmän kruununjalokivi, joka taipuu moniin muihin toimintoihin kuin kirjan lainaamiseen. Se pitää sisällään työ- ja tapahtumatiloja, lukukeitaita, musiikki-, äänitys- ja videostudioita, kaupunkiverstaita, tekemistä perheille, kahvilan, ravintolan ja elokuvateatterin. Sen toivotaan houkuttelevan 10 000 käyttäjää päivässä, tarjoavan kaupunkilaiselle julkisen olohuoneen sekä turisteille toiminnallisen nähtävyyden. Kirjaston on tarkoitus avata ovensa joulukuussa 2018.

Kaupunkilaisten uuden kodin yhteyteen tarvitaan luonnollisesti tyylikäs ja toimiva piha. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Töölönlahden eteläosan puistosuunnitelmaa 12. joulukuuta. Suunnitelman yhteydessä päätetään myös mitä tehdään VR:n vanhoille makasiiniraunioille. Sanomatalon, Kiasman, keskustakirjasto Oodin ja Musiikkitalon rajaamaa Makasiinipuiston ja Kansalaistorin aluetta pyritään kehittämään monipuoliseksi kaupunkitilaksi. Valmistuessaan se muodostaa Helsingin keskuspuiston alkupisteen, ja tarjoaa paikan muun muassa yleisötapahtumille.

Rakentamisen aloittamisen aikataulu on sidoksissa Oodin valmistumisajankohtaan, ja sen on tarkoitus alkaa vuoden 2018 aikana.

Puistosuunnitelman tavoitteena on kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti korkeatasoinen alue, joka sopii keskustaympäristöön. Kansalaistoria kehitetään soveltumaan entistä monipuolisempaan tapahtumakäyttöön. Avoin tila mahdollistaa tapahtumakäytön ja nurmikkoalueiden yli avautuu kaunis näkymä Töölönlahden arvorakennusten suuntaan. Musiikkitalon puoleiselle sivulle sijoitetaan istutuksia.

Puiston itäosa istutetaan puutarhamaisemmin ja sinne sijoittuvat katukoriskenttä ja kirjaston toimintaan kytkeytyvä lasten leikkipaikka.

Töölönlahden eteläosan alue on merkittävä jalankulun ja pyöräilyn solmukohta. Pyöräilijät ohjataan Baanalta Eero Erkon kadulle ja Musiikkitalon itäpuolella sijaitsevaa jalankulku- ja pyöräilypromenadia pitkin Töölönlahden suuntaan.

Keskustakirjasto Oodin työmaan edustalla sijaitsee vuoden 2006 tulipalossa pahoin vaurioitunut makasiinirakennuksen raunio. Sen korvaamista muistomerkillä on tutkittu osana puistosuunnitelmaa. Alustavana suunnitelmana on, että raunio puretaan, ja sen paikalle toteutetaan taiteilija Akseli Leinosen teos ”Massa”. Punatiilinen, lähes 200 neliömetrin laajuinen taideteos sijoittuisi puistossa maan tasoon samalle kohdalle, jossa rautatiemakasiinien eteläinen pääty sijaitsi.

Makasiinipuiston pohjoissivulta Töölönlahdenkadun varrelta on osoitettu paikka uudelle puistopaviljongille. Sen toteuttamisesta järjestetään mahdollisesti konsepti- ja suunnittelukilpailu sen jälkeen, kun puistosuunnitelma on hyväksytty.

Mikäli kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy puistosuunnitelman, seuraavaksi kaupunginhallitus päättää rakennushankkeen rahoituksesta. Makasiiniraunion purkamisluvan saaminen edellyttää, että kaupungin toimivaltainen viranomainen myöntää poikkeamisen asemakaavan suojelumääräyksestä, sillä VR:n makasiinista on tehty ennen vuoden 2006 tulipaloa suojelupäätös.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi