Maailmanloppu alkaa huomenna — WHS Unionin teatterissa starttaa dystooppisten elokuvien sarja

Ensimmäisen kolmen vuosikymmenen synkimpiin tulevaisuudenvisioihin on mahdollista päästä huomisesta lähtien.

WHS Union -teatterissa käynnistyy huomenna elokuvien sarja, joka näyttää vääristyneitä tulevaisuudenvisioita elokuvien kaikilta vuosikymmeniltä 1890—2010. Isomummujemme pahimmat pelot ja oman aikamme uhkaavat visiot käyvät toteen vaihtoehtoisissa todellisuuksissa. Sarjan starttaavat 1900-luvun vaihteen kauhukuvat. 

1800-luvun loppu oli voimakasta teollistumisen aikaa, joka lopulta huipentui vallankumouksiin ja muihin yhteiskunnallisiin levottomuuksiin. Ihmiskunnan pahimmat pelot ovat puhuttaneet elokuvantekijöitä kautta elokuvan historian, ja tästä kertoo jo Lumièren veljesten La Charcuterie mécanique (1895). Alle minuutin kestävässä mustassa satiirissa mekaaninen teurastusboksi käsittelee elävän sian moitteettomiksi jalostustuotteiksi. Lumièren veljesten visiot osuivat oikeaan. Meno on tästä vain tehostunut ja possu pysyy lihatiskissä. 

Iltaa jatkaa Walter R. Boothin ohjaamat kaksi humoristista lyhytelokuvaa The ? Motorist (1906) ja The Automatic Motorist (1911), joissa uuden keksinnön, auton, kuljettaja vie juuri naineen parin villille matkalle kuun ja tähtien tuolle puolen, ympäri kosmoksen ihmeellisten planeettojen ja syvälle vedenalaiseen maailmaan. Booth oli paitsi elokuvantekijä, myös taikuri, joka käytti elokuvatyöskentelyssään jo varhain käsillä olevia “trikkejä”, eli erikoisefektejä.

Illan päätöselokuva sukeltaa bolševikkien punaiseen maailmaan. Vallankumoukselliset utopian aatteet joutavat kovan testin alaisiksi Harley Knolesin Bolshevism on Trial (1919) -elokuvassa. “Olen tänään saapunut teille kertomaan, kuinka tehdä maailmasta parempi paikka, sillä on oltava keino, jolla vaikeudet ja köyhyys kukistetaan”, julistaa nuori kommunistinainen puheessaan. Varakas isä kimpaantuu idealismin valheesta ja ostaa paratiisisaaren pojalleen näyttääkseen, ettei kommunismin utopia toimi.

Dystopia 1: Automobiileja ja bolševikkeja. Liput 5 euroa koko ilta, näytökset alkavat kello 19. Dystopia-sarja alkaa 1.8. ja jatkuu läpi syksyn ja ensi kevään. Dystopiapassi (sis. kaikki sarjan elokuvat), 50 euroa.

WHS Teatteri Union, Siltavuorenranta 18

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi