
Kesäkuun puolivälissä koettiin taas tähtisadetta, kun ravintolamaailman himoitut Michelin-tähdet jaettiin Tanskassa. Lähes jokainen ravintola-alaa vähäänkään tunteva tietää Michelin-tähden tarkoittavan poikkeuksellisen hyvää ruokaa, elämyksellisyyttä ja gastronomista laatua.
Mutta mitä ravintoloille myönnettävä Green Star sitten oikein tarkoittaa?
Yksinkertaistettuna Michelin Green Star on tunnustus, joka kertoo huippulaadun lisäksi vastuullisista arvoista ja ekologisesta ajattelusta.
Eli siinä missä perinteiset Michelin-tähdet arvioivat ennen kaikkea ruoan laatua, palvelua ja elämyksellisyyttä, vihreä tähti palkitsee ympäristövastuullisuudesta.

Vihreää tähteä ei kuitenkaan voi saada mikä tahansa ravintola, vaan se on erillinen kunnianosoitus jo Michelin-oppaasta löytyvälle ravintolalle. Ympäri maailmaa näitä vihreän tähden ravintoloita löytyy tällä hetkellä peräti 291 kappaletta.
Mitä Green Star -ravintolat konkreettisesti tekevät?
Michelin-oppaan mukaan jokainen Green Star -ravintola toteuttaa vastuullisuutta omalla tavallaan, mutta niitä yhdistää yksi asia: halu tehdä konkreettisia ympäristötekoja ja toimia esimerkkinä koko alalle.
Green Star -ravintoloissa eettisyys ja ympäristövastuu näkyvät konkreettisina tekoina. Ravintolat tekevät tiivistä yhteistyötä kestävien viljelijöiden, kalastajien ja muiden tuottajien kanssa, hyödyntävät luonnon antimia ja kasvattavat osan raaka-aineistaan itse. Ruokahävikkiä vähennetään järjestelmällisesti, ja muovin sekä muiden kierrättämättömien materiaalien käyttö pyritään minimoimaan tai poistamaan kokonaan toimitusketjusta.

Myös eettisiin käytäntöihin ja työntekijöiden hyvinvointiin panostaminen kuuluu oleellisena osana Green Star -tunnustuksen saaneen ravintolan toimintaa.
Miksi valita Green Star -ravintola?
Green Star -ravintolassa et saa pelkästään erinomaista ruokaa, vaan myös mahdollisuuden tehdä vastuullisen valinnan. Näissä ravintoloissa yhdistyvät nimittäin kulinaarinen huippuosaaminen ja kestävä ajattelu.
Tutustu TableOnlinesta löytyviin, Green Star -tunnustuksen saaneisiin ravintoloihin ja varaa pöytä.
VÅR

Porvoossa sijaitsevan VÅRin kohdalla ei tarvitse paljoa miettiä, miksi ravintola on ansainnut Green Star -tunnustuksen. Se nimittäin rakentaa koko toimintansa paikallisuuden ja vastuullisuuden varaan. Ravintola tekee yhteistyötä vain harvojen, luotettavien lähituottajien kanssa, jotka jakavat sen ekologiset arvot.
VÅR tarjoaa vain yhtä, paikallisiin sesongin raaka-aineisiin pohjautuvaa menua.
Natura

Natura on saanut Michelin Green Starin poikkeuksellisen vahvasta sitoutumisesta paikallisuuteen, omavaraisuuteen ja ekologisuuteen. Suuri osa vihanneksista ja yrteistä kasvatetaan ravintolan omalla kasvimaalla Helsingissä, ja loput raaka-aineet hankitaan pientuottajilta sekä vastuullisilta metsästäjiltä ja kalastajilta.
"Teemme yhteistyötä vain pienten, perheomisteisten yritysten kanssa, joissa olemme itse vierailleet", ravintoloitsija David Alberti kertoo.
Kaskis

Kesäkuussa Green Star myönnettiin ensimmäistä kertaa myös Turkuun, kun Michelin-ravintola Kaskis nappasi myös vastuullisuudesta kertovan tunnustuksen - eikä ihme! Ravintolassa raaka-aineet hyödynnetään tarkasti yhteistyössä sisarravintola Kakolanruusun kanssa ja ylijäämät säilötään myöhempää käyttöä varten.
Kaskiksessa panostetaan myös materiaalien kierrätykseen ja uusiokäyttöön, ja esimerkiksi tyhjistä olutpulloista on tehty vesilaseja paikallisen lasinpuhaltajan kanssa. Ravintola kierrättää kaiken biojätteestä öljyihin ja kompensoi vapaaehtoisesti hiilijalanjälkeään.






1 kommentti
SheilaBlanda09
19.8.2025 16:11
That’s really interesting to learn about the Michelin Green Star and how it highlights sustainability in fine dining. Along similar lines of protecting what matters, digital safety is equally important today. You might find this tool helpful if you ever need to protect sensitive communication or private data online: https://pgpencryption.online/
. It’s a simple way to keep information safe while focusing on the things you value.