Miksi ihmeessä huippukokit maailmalta tulevat Turkuun?

Turkuun tulee ensi viikolla 15 kansainvälistä ruoan ja juoman ammattilaista. Pitäisikö sinunkin mennä?

Food & Fun Turku sai alkunsa Kustavin Kipinästä. Kuva Kustavin Kipinän pop up -ravintolasta kesältä 2017.
Food & Fun Turku sai alkunsa Kustavin Kipinästä. Kuva Kustavin Kipinän pop up -ravintolasta kesältä 2017.

Ensi viikolla Turkuun matkustaa 15 kokkia ja baarimestaria lähes jokaisesta maailman kolkasta. Turkuun! Mistä on kyse?

“Food & Fun on ravintolatapahtuma, jonka tarkoitus on saada ihmiset liikkeelle ja kokeilemaan erilaisia ravintoloita. Tavoitteena on saada ulkona syömisen kynnystä madallettua. Ravintoloissa käyminen ei ole hienostelua, vaan mukavaa yhdessäoloa”, kertoo Jouni Kuru, jokasyksyisen Food & Fun -tapahtuman tuottaja.

Food & Fun tuo turkulaisiin ravintoloihin 27.9.-1.10. koko joukon vierailevia ulkomaisia keittiö- ja baarimestareita piristämään pimeää syksyä ja muutoin hiljaista ravintola-aikaa. Tapahtumaan osallistuvat ravintolat tarjoilevat kokkivieraiden laatimia, 52 euron hintaisia erikoismenuja viiden päivän ajan. Baareissa myydään ulkomaisten baarimestarien loihtimia drinkkejä 9,50 euron hintaan. Paikat illallisille ostetaan etukäteen TableOnlinessa tai Food & Funin sivuilla

Food & Funin juuret ovat Islannissa. Siellä festaria on järjestetty reykjavikilaisittain hiljaisimpaan ravintola-aikaan eli maaliskuussa jo 16 vuotta. Kuru tutustui tapahtumaan itse viitisen vuotta sitten ikään kuin vahingossa, kun hän viritteli yhteistyötä Islannin suurlähetystön kanssa taidegalleria Kustavin Kipinässä kesäisin järjestettävässä pop up -ravintolassa.

“Lähdimme Islannin Food & Funiin etsimään vierailevaa kokkia Kustavin Kipinään ja tapasimme tapahtuman järjestäjän. Hän innostui itse tulemaan Suomeen, ja siitä alkoivat keskustelut suomalaisesta Food & Funista.”

Kustavin Kipinä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Turusta. Sieltä alkoi myös Food & Fun viisi vuotta sitten.
Kustavin Kipinä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Turusta. Sieltä alkoi myös Food & Fun viisi vuotta sitten.

Jo neljättä vuotta järjestettävän turkulaistapahtuman perinne on, että perustajamaasta Islannista tuodaan aina vähintään yksi vierailija Turkuun. Niin tänäkin vuonna, ja lisäksi kokkikattaus on aiempaa laajempi.

“Tapahtuma on aina monipuolinen, mutta tänä vuonna mukana on eniten keskenään erilaisia ravintoloita ja kokkeja. Vieraita on Pohjoismaista, Etelä-Euroopasta, Briteistä, Jenkeistä ja Singaporesta asti.”

Sekä ravintolat että kokit valitaan mukaan sen perusteella, että Food & Funin periaatteet täyttyvät. Tärkeintä on, että kaikilta löytyy intohimoa, halua kehittyä, valmius tutustua uusiin maihin ja keittiöihin sekä tietenkin taito laittaa hyvää ruokaa. Kuulostaa siltä, että järjestämisessä on paljon hommaa.

“On”, Kuru sanoo ja naurahtaa.

“Vaikka intohimoa löytyy, vie tämä aikaa ja vaatii paljon töitä. Henkilökohtainen kontakti vierailijoihin on olennaista.”

Vieraat myös koostuvat henkilökohtaisten verkostojen kautta. Kokkeja ja baarimestareita kutsutaan tapahtumaan kavereiden, tuttujen ja tutun tuttujen välityksellä.

“Jos tuntee yhden hyvän tyypin, hän tuntee ehkä yksi tai kaksi lisää”, Kuru kertoo.

Kokkifanittajille tiedoksi, että ruokailijoille festari on mahtava tilaisuus tavata kansainvälisiä huippukokkeja. Vierailevat keittiömestarit viettävät suurimman osan illallisista salissa juttelemalla kävijöiden kanssa ja kyselemällä kokemuksia. Joku saattaa kuulemma suostua yhteiskuvaankin.

Tapahtuma on hieno kokemus myös niille, jotka tykkäävät yksinkertaisesti syödä. On ainutkertaista, että paikallisista ravintoloista saa viiden päivän ajan jotakin ihan uutta ja kiinnostavaa. Se tuo myös kansainvälisiä ruokatrendejä Turkuun nopeammin kuin perinteistä tietä.

“Sanotaan, että trendit tulevat Ruotsista Suomeen viidessä vuodessa ja Helsingistä Turkuun vielä kaksi vuotta”, Kuru nauraa.

“Food & Funissa pääsemme vähän oikaisemaan.”

Tapahtuma on vaikuttanut omalta osaltaan myös turkulaisen ravintolakulttuurin kehittymiseen. Viimeisen neljän vuoden ajan Turun ravintolakenttä on muuttunut valtavasti, ja uusia paikkoja on avattu enemmän kuin moniin vuosiin. Food & Fun on ollut mukana ainakin vahvistamassa yhteistyötä ravintoloiden välillä.

“Uskon, että olemme antaneet lisäpontta ja rohkeutta kokkivierailuihin ja spesiaalimenuihin ravintoloissa. Vaikka onhan niitä aina ollutkin, ei kaikki kunnia meille kuulu.”

Food & Fun 27.9.-1.10. Turussa. Kaikki festareihin osallistuvat keittiömestarit, cocktailvelhot ja ravintolat löytyvät tapahtuman sivuilta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi