Momotoko – ramen tuo lohtua viiman keskelle

Suomalaisesta ramen-ravintolasta kasvoi muutamassa vuodessa Euroopan suurin ramen-ketju.

Yhteistyössä Momotoko.

Suomalainen yleisö on viime vuosina tullut tutuksi Japanista lähtöisin olevan ramenin kanssa. Lämmin syvien makujen liemi muodostaa ramenin sydämen, joka saa seurakseen nuudelin ja lisukkeet. Vaikka paukkupakkaset ovat loistaneet tänä talvena poissaolollaan, toimii lämmin ramen-kulho erinomaisesti myös tässä loputtomassa marraskuun viimassa.

“Hassu sanoa, mutta tuntuu että tämä toimii parhaiten Pohjois-Euroopassa. Meillä myynnit toimii parhaiten, kun on pimeätä ja loskaa. Tämä on sellainen helposti lähestyttävä lohturuoka”, sanoo Momotoko-ramenketjun yrittäjä Menkki Kam.

Kaikki tapahtui määrätietoisesti, mutta silti yllättäen. Suomalaisesta Momotokosta rakentui muutamassa vuodessa harvinainen ramen-ravintoloiden kokonaisuus.

“Momotoko on koko Euroopan suurin ramen-ravintolaketju. Pääsääntöisesti rameniin keskittyneet ravintolat eivät yleensä ole ketjuuntuneet”, Kam sanoo.

Momotoko on rameniin keskittyvä fast casual -ravintola, josta löytyy ramenin lisäksi muitakin annoksia, kuten donburi-riisiannoksia, uppopaistettuja takoyaki-mustekalapalloja tai höyrytettyjä bao-sämpylöitä.

Ensimmäinen Momotoko perustettiin 2015 Yliopistonkadulle. Hetki sitten avatun neljän uuden ravintolan myötä ravintoloita on nyt kahdeksan. Lisää on tulossa vielä tämän vuoden aikana.

Hyvä palvelu on isossa roolissa Momotokossa.
Hyvä palvelu on isossa roolissa Momotokossa. Kuva: Momotoko

Usean ravintoloiden voimin ramenista tulee vakiojuttu suomalaiselle yleisölle ja keskuskeittiö ja yhteinen logistiikka auttavat ravintoloita pitämään laadun yllä.

“Ollaan päästy aika helpolla. Välillä tulee sellaisia hetkiä, jolloin on paljon käsissä yhtä aikaa. Jos yksi palanen ei loksahda kohdallaan, se vaikuttaa koko ketjuun”, Menkki sanoo.

Mahdollisimman autenttista

Momotokossa tehdään kaikki alusta loppuun asti itse ja tämä pätee niin liemeen, nuudeleihin kuin lisukkeisiin. Tarjolla on muutama erilainen liemi ja vaihtuvat lisukkeet. Nuudelit syntyvät 25 000 euron nuudelikoneella ja keskuskeittiössä lientä keitellään kasaan kymmenen tuntia tuhannen litran kattilassa.

“Esimerkiksi meidän porsaan liemessä käytetään kaikki luut ja kaikki tehdään samoin kuin Japanissa. Sen tuntee sellaisena hieman rasvaisena jälkimakuna, kun porsaasta on jäänyt kollageenia.”

Tärkein osa liemen keittämisessä on porsaan luut. Liemen keittäminen kestää 10 tuntia ja lopputuloksena on herkullinen kermainen liemi.
Tärkein osa liemen keittämisessä on porsaan luut. Liemen keittäminen kestää 10 tuntia ja lopputuloksena on herkullinen kermainen liemi. Kuva: Momotoko

Yksi asia, jonka suhteen ravintolassa päästään käyttämään luovuutta, on kasvisruoat.

“Ramen-kulttuurissa on paljon kasvisversioita, mutta täällä pitää hieman innovoida raaka-aineiden takia. Se ei ole huono juttu, koska siinä saa tuoda esille, miten helposti lähestyttävää tää ruoka on”, Kam sanoo.

Tuoksu ja lämpö kutsuu asiakkaan sisään ramen-ravintolaan, sen jälkeen lämmin tunnelma jatkuu asiakaspalvelun avulla. Momotokossa käydään ensimmäiset 6–8 viikkoa palvelua läpi uusien työntekijöiden kanssa.

“Tärkeintä on, että ruoka on laadukasta. Mutta uskon, että kokonaisuus ratkaisee ja kokonaisuudessa on paljon pieniä osia. Se, että kaikkiin näihin osiin on keskitytty huolellisesti, on tehnyt meidän jutusta toimivan”, Kam summaa.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi