Neljännesvuosisata kaupungin yötä

Taiteiden yötä vietetään 25. kerran.

Kuva: Simo Karitsalo

Neljännesvuosisataista merkkipäiväänsä juhlivaa Taiteiden yötä vietetään torstaina 22. elokuuta osana Helsingin juhlaviikkoja. Illan ja yön kuluessa miltei parisataa ilmaistapahtumaa levittäytyy eri kaupunginosiin.

Jo iltapäivällä aukeaa Taiteiden yön suurin tapahtuma, Kaivopuiston rantaan rakentuva suuri Soitinpuisto. Puisto on osa Juhlaviikkojen Soiva kaupunki -tapahtumien sarjaa. Yön yllätyksellisimmät esitykset koetaan Kansalaistorin avoimella esiintymislavalla, Open Stagella, joka järjestetään nyt toista kertaa. Taiteiden yössä Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanina on Helsingin Sanomat.

Helsinki puhkeaa soimaan Taiteiden yönä, kun Soiva kaupunki -tapahtumakokonaisuus huipentuu valloittavan Soitinpuiston avajaisiin klo 15 Kaivopuiston rannassa. Soitinpuiston suurikokoisia, ainutlaatuisia kierrätyssoittimia soittaa tuuli. Kaupunkilaiset voivat rakentaa oman soittimensa puistoon erillisissä työpajoissa.

Viime vuonna suurta suosiota kerännyt Open Stage järjestetään taas Kansalaistorilla. Juhlaviikot kutsuu yhtä hyvin aloittelijat kuin ammattilaisetkin - taiteenlajista riippumatta – kaikille avoimelle Open Stagelle esiintymään. Mukaan voi ilmoittautua 9.8. saakka Juhlaviikkojen verkkosivuilla. Puolet Open Stagen esiintymisajoista jaetaan paikan päällä jonotusperiaatteella.

Kansalaistorilla kuullaan myös komea Taiteiden yön avaus, kun 40-päinen Helsingin poliisisoittokunta johdattelee yleisön yhteislauluun Laulava Helsinki -tapahtumassa. Taiteilija Meiju Niskala puolestaan kutsuu Soutustadionilla mukaan erilaisiin läsnäoloharjoituksiin, jotka ovat syntyneet senioreiden elämänviisaudesta. Niskala kysyy teoksessa Medborgare – ajatuksia kanssakaupunkilaisille, mitä maailma tarvitsisi ollakseen parempi paikka.

25 vuoden aikana Taiteiden yö on kehittynyt todelliseksi taidekarnevaaliksi, jolloin mitä vain voi tapahtua. Tänäkin vuonna illan ja yön kuluessa taivaalta tipahtelee taideteoksia, sirkusryhmät valtaavat puistot ja mainosnäytöiltä näytetään oopperaa. Tutut museot ja teatterit näyttäytyvät uudessa valossa järjestämällään erityisohjelmalla, ja kadunkulmassa voi törmätä vaikkapa Bollywood- tanssin opetustuokioon. Tapahtumien pyörteessä kuhistaan sekä keskustassa että sen ulkopuolella, mm. Malmitalo, Vuotalo, Stoa ja Oulunkylän Seurahuone järjestävät ohjelmaa kaikenikäisille.

Oman Taiteiden yön aikataulun voi suunnitella verkossa Minun Juhlaviikkoni –palvelun avulla. Ohjelma on myös koottu esitteeseen, jota on jaossa mm. kirjastoissa. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi