Parklet-terassien Helsinki

Suloiset parkkiruututerassit ovat tulleet kaupunkiin – ja ne tekevät Helsingistä paremman ravintolakaupungin.

Rivieran parklet on elokuvamaisen suloinen.
Rivieran parklet on elokuvamaisen suloinen.

Uudenlainen terassikaupunki sai alkunsa, kun Helsingissä avattiin viime kesänä ensimmäinen parklet-terassi. Tänä vuonna kesäinen kaupunkikuva muuttuu vielä enemmän, sillä parkleteja on nyt moninkertaisesti enemmän. 

Parklet-terassi on mahtava mahdollisuus ravintolalle, jolla ei ole syystä tai toisesta kadulla tilaa terassille. Jalkakäytävä voi olla liian pieni tai jopa olematon. Silloin terden voi pystyttää parkkipaikalle - siis jos saa luvan. 

Ravintola voi hakea parklet-lupaa kaupungilta. Se tarkoittaa käytännössä parkkiruudun tai -ruutujen vuokraamista kesäksi. Kukin lupahakemus käsitellään tapauskohtaisesti. Parkletin toimintaa voivat rajoittaa muun muassa sen läheisyydessä olevat asuinkiinteistöt ja ravintoloiden tapauksessa myös ympäristökeskuksen vaatimukset elintarvikehygieniaan liittyen. Ja kuten olemme viime aikoina oppineet, alkoholijuomia ei saa kuljettaa ravintolasta parklet-terassille tai toisinpäin.  

Pastiksen parklet henkii ranskalaista tunnelmaa.
Pastiksen parklet henkii ranskalaista tunnelmaa.

Levainin parklet-terdellä voi nauttia myös kukkaloistosta.
Levainin parklet-terdellä voi nauttia myös kukkaloistosta.

Kaupungin sivuilla kirjoitetaan seuraavaa: 

Kivijalkayritys voi hakea liiketilansa edustalla sijaitsevaa ruutua parklet-käyttöön ja perustaa ruutuun terassin tai muuta paikkaan sopivaa toimintaa. Parklet-kokeilu toteutetaan vuosina 2016 ja 2017, jolloin parklet-ruudun voi vuokrata kesäkaudeksi eli huhti-lokakuuksi.

Latvan parklet-terassi on Designmuseon kupeessa.
Latvan parklet-terassi on Designmuseon kupeessa.

Parkletit ovat tervetullut lisä elävään kaupunkikulttuuriin. Kävimme tsekkaamassa kourallisen helsinkiläisiä parklet-terasseja. Katso videolta, miltä parklet-terassien kaupunki näyttää:

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi