Pasilan asema saa arvoisensa purkajaiset

Yhteisöllinen työmaa-aitojen maalaus tuo väriä raksatyömaalle.

Espanjalainen Sabek maalasi Pasilan aseman katolle muraalin, joka häviää asemarakennuksen myötä.
Espanjalainen Sabek maalasi Pasilan aseman katolle muraalin, joka häviää asemarakennuksen myötä. Kuva: Helsinki Urban Art

Kaikille junantuomille ja lähiörotille tuttu ja rakas Pasilan asema sulkee entisessä muodossaan ovensa ja asemalla vietetään paikan ansaitsemia purkajaisia.

Tänään maanantaina 5. kesäkuuta katutaidekollektiivi G-REXin taiteilijat Jesse Pasanen, Teo Tuominen, Igor Multi ja Ines Sederholm luovat omat teoksensa asemalle klo 12–22.

Huomenna tiistaina 6. kesäkuuta klo 14–18 pääsevät kaikki halukkaat tarttumaan pensseleihin ja teloihin. Työmaa-aidalla katutaiteen asiantuntijat auttavat kaikenikäisiä maalaajiaa. Aiempaa kokemusta ei tarvita ja kaikki ovat tervetulleet mukaan, alle kouluikäiset vanhempiensa kanssa. Jalo tavoite on luoda upeaa taidetta elävöittämään katukuvaa Pasilan Tripla-kaupunkikeskuksen työmaa-aitoihin rakentamisen ajaksi.

Jo ennen purkajaisia asema sai uuden ulkomuodon, kun espanjalainen katutaiteilija Sabek maalasi aseman eteläpuolen katolle koko seinämän mittaisen muraalin, joka valmistui viime viikolla. Sekä työpajojen että muraalin takana on kaupunkitaideyhdistys Helsinki Urban Art yhteistyössä YIT:n kanssa.

YIT halusi tuoda katutaiteen näkyvästi Pasilaan purettavan aseman, tulevan uuden aseman ja Triplan kunniaksi. Työmaa-aitoja taide koristaa pidempäänkin, mutta aseman muraali sen sijaan katoaa jo muutaman viikon päästä. Katutaiteen luonteeseen kuitenkin kuuluu olennaisesti väliaikaisuus ja ajankohtaisuus.

“Helsingissä on harvoin mahdollista tuoda esille taidetta näin isosti julkiseen tilaan. Nyt kun asema puretaan on meidän mahdollista näyttää myös vaihtoehtoinen ulkomuoto sille. Taidetta voisi ja pitäisi näkyä katukuvassa paljon nykyistä enemmän”, kertoo Jaakko Blomberg Helsinki Urban Artista.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi