Pian sitä saa (jos ehtii): Helsingissä tislattu ruisviski on valmista

The Helsinki Distilling Company on herättänyt helsinkiläisen tislaamokulttuurin henkiin.

The Helsinki Distilling Companyn odotettu ruismallasviski on saatavilla ravintoloista perjantaina 17. marraskuuta ja Alkoista maanantaina 20. marraskuuta. Kaikille sitä tuskin kuitenkaan riittää, sillä ensimmäistä erikoiserää tulee myyntiin vain 360 pulloa, kymmeneen Alkon myymälään ja verkkokauppaan.

Viski on pullotettu kolmen vuoden ja yhden päivän ikäisenä. Sen 1- ja 2-vuotiaita versioita ja raakatislettä on esitelty ja maistatettu erilaisissa tapahtumissa, ja vastaanotto on ollut lupaavaa. 

"Meillä on kova usko omaan tuotteeseen. En usko, että sitä jää juuri käsiin. Olemme saaneet niin hyvää palautetta jo tähän asti", sanoo Master Distiller Mikko Mykkänen

"Niinhän se menee, ettei paska kullaksi pullossa muutu, eikä tynnyrissä. Kaman pitää olla hyvää jo siinä vaiheessa kun se menee sinne."

HDCO:lla kuvaillaan viskiä suutuntumaltaan täyteläiseksi ja paksuksi. Maussa on vaniljaa, toffeeta, kuivattuja hedelmiä, yrttisyyttä ja lakritsinjuurta. Pitkä jälkimaku tuntuu suussa pitkään. Alan ammattilaisten ennakkomaistajaisissa juomaa kehuttiin parhaaksi suomalaiseksi ruisviskiksi.

HDCO:n Helsinki Whiskey -ruisviski on sataprosenttinen ruismallasviski, ja ensimmäinen Helsingissä tislattu viski vuosikymmeniin. Se on herättänyt kiinnostusta ja voittanut raakatisleellään jo ennen valmistumistaan palkintoja, vaikka kilpailu esimerkiksi kymmenien vuosien ikäisien skottiviskien kanssa on haastavaa. Toisaalta uutuudessa on oma viehätyksensä.

”Suomessa voidaan ilman turhaa tradition painolastia luoda parasta laatua käyttäen monipuolisesti erilaisia metodeja. Eri maiden perinteistä voidaan poimia parhaat ja yhdistää ne omaksi uniikiksi tuotteeksi”, kertoo Master Blender Kai Kilpinen.

Joukosta pitää erottua jollakin muulla. Juoman pitää olla laadukasta, maun kohdillaan ja hinnan paikallaan. Kilpinen on henkilökohtaisesti valinnut ne kymmenen tynnyriä, jotka nyt tunnetaan HDCO:n ensimmäisenä eränä. Viski on kypsynyt 28-litraisissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Lisäksi HDCO:n valttina on Helsingin pitkä tislaamohistoria, joka Teurastamolla on herätetty nyt henkiin. 

"Alusta asti ajatuksenamme oli, että Helsingissä pitää olla oma tislaamo – oli se sitten meidän tai jonkun muun", kertoo HDCO:n toimitusjohtaja Seamus Holohan

Hän kertoo, että tislaamolla on tutkittu tarkasti helsinkiläistä alkoholi- ja tislaamokulttuuria ja -historiaa, ja aiheesta on tekeillä myös kirja.

Viskiä odotellessa on HDCO tullut tutuksi erityisesti ginillään – vähän kuten samojen alkoholien kanssa puuhasteleva isokyröläinen Kyrö Distillery. HDCO:n hyllyiltä löytyy jo yli 20 palkintoa, niin ginistä kuin viskin raakatisleestä ja tyrnipontikastakin. Merkittävä osa liikevaihdosta liittyy tällä hetkellä giniin. Mutta viskin tuotanto tulee tulevaisuudessa kasvamaan huimasti: ensi vuonna pyritään jo 40 000 viskilitraan. 

”Viskin valmistuminen on upea tapahtuma, jota olemme odottaneet jo neljä vuotta. Olemme ylpeitä siitä, että Helsingillä on nyt oma viskinsä”, Holohan sanoo.

Viskiä voi maistella hyvin varustelluissa baareissa, muun muassa HDCO:n omassa tislaamobaarissa Teurastamolla. Myyntiin se tulee maanantaiaamuna yhdeksältä Alkon verkkokauppaan ja valikoituihin Alkoihin pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereell ja Oulussa. Seuraavaa viskierää saadaan vielä odottaa. Sen odotetaan tulevan markkinoille ensi vuoden lopulla. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi