Pönötys pois ja herkut pöytään! Ravintola Andreassa ei turhia hienostella, vaikka viiden tähden hotellissa ollaankin

Ravintola Andreassa mausteinen Anatolia kohtaa raikkaat pohjoismaiset maut.

Keittiömestari Veera Valtonen ja ravintoloitsija Mehmet Gürs.
Keittiömestari Veera Valtonen ja ravintoloitsija Mehmet Gürs.

Toukokuussa Vanhan Kirkkopuiston laidalle avattu luksushotelli St. George tarjoaa upeat puitteet hotellin alakerrassa toimivalle ravintola Andrealle. Hienosta miljööstä huolimatta Andrea muistuttaa tunnelmaltaan enemmän rentoa kortteliravintolaa kuin hienostelevaa hotelliravintolaa.

“Ajatuksena on, että me ei olla vain hotelliravintola, vaan ihan aito helsinkiläinen kivijalkaravintola. Meillä on rento konsepti, voi syödä vapaasti mitä haluaa, tarjoilijat ovat rentoja ja kokitkin vierailevat salissa. Ei tarvitse missään nimessä pönöttää, yritämme päästä eroon niistä muodollisuuksista, mitä perinteisissä ravintolakonsepteissa on”, kertoo keittiömestari Veera Valtonen.

Ravintolan mottokin on osuvasti “Fun dining rather than fine dining”.

“Ajatus on syödä rennosti, nauttia elämästä ja viihtyä. Se on se fun dining -osuus, ettei tarvitse ottaa vakavasti tai noudattaa mitään sääntöjä, että miten pitäisi syödä ja missä järjestyksessä. Voi syödä vaikka sormin ja napostella yhteisistä kulhoista.”

Andrean linssihummus sopii täydellisesti yhteen hotellin oman leipomon leivän kanssa.
Andrean linssihummus sopii täydellisesti yhteen hotellin oman leipomon leivän kanssa.

Ravintoloitsija Mehmet Gürs on palkittu suomalais-turkkilainen keittiömestari, jolla on 14 ravintolaa ympäri maailmaa. Istanbulissa sijaitseva Mikla on noteerattu myös maailman 50 parhaan ravintolan listalla.

Andrean menussa yhdistellään luovasti anatolialaisia ja pohjoismaalaisia makuja.

“Syy miksi emme puhu turkkilaisesta keittiöstä on se, ettemme halua rajoittua pelkästään Turkkiin maantieteellisesti, vaan mausteita, raaka-aineita ja inspiraatiota saattaa tulla yhtä hyvin vaikka Libanonista, Syyriasta tai jopa Kreikasta asti”, Valtonen selittää.

Hevosen tartarissa maistuu sumakki.
Hevosen tartarissa maistuu sumakki.

“Anatoliahan on vanha alue Välimeren itäosissa ja se on alueena ja kulttuurina paljon vanhempi kuin mitkään valtioiden rajat. Sen takia ruokakulttuuri on siellä niin rikas ja yhtenäinen ja siksi Anatolia kuvaa paremmin sitä ruokaa mitä me tehdään.“

Pohjoismaiset vaikutteet näkyvät etenkin raaka-ainevalinnoissa. Listalta löytyy esimerkiksi kevyesti suolattua kalaa, perunoita ja muita kotimaisia sesongin raaka-aineita, joista osassa korostetaan raaka-aineiden luontaista makua, osa maustetaan anatolialaisilla mausteilla.

Pohjoismaisia makuja edustaa mädillä höystetty kuhaceviche.
Pohjoismaisia makuja edustaa mädillä höystetty kuhaceviche.

Laadusta kertoo se, että huolella valitut mausteet tuodaan itse suoraan Turkista.

“Mehmetin tiimi on tehnyt Istanbulissa tosi paljon töitä sen eteen, että he ovat löytäneet parhaat tuottajat niille mausteille ja raaka-aineille, mitä mekin käytämme. Istanbulissakaan harvalla on käytössään esimerkiksi tahinia tai helvaa samanlaisina artesaanituotteina, joissa on ihan omanlaisensa maku.”

Keittiön hiiligrilli sekä leivinuuni ovat ahkerassa käytössä, sillä Andreassa suositaan perinteisiä kypsennysmenetelmiä: grillaamista, paahtamista ja paistamista. Hotellin oma leipomo takaa sen, että ravintolassa on päivittäin tarjolla myös uunituoretta leipää.

"Turkkilainen pizza" eli pide-leipä on saanut pinnalleen lohta.
"Turkkilainen pizza" eli pide-leipä on saanut pinnalleen lohta.

Rentoon konseptiin kuuluu, että annokset on tarkoitettu jaettaviksi pöytäseurueen kesken.

“Parhaimman kokemuksen saa, kun tilaa pöydän täyteen mezejä ja jakaa vaikka pide-leivän ennen pääruokaa, ja pääruoat ja jälkkäritkin voi jakaa.”

Ruokalistalta löytyy myös sellaisia raaka-aineita, joihin ei kovin usein helsinkiläisravintoloissa törmää. Hevosen tartar, grillattu karitsansydän, naudan kieli ja kokonaisena grillatut mustekalan lonkerot kuitenkin maistuvat ennakkoluulottomalle asiakaskunnalle.

Grillattu karitsansydän saa paistopintansa hiiligrillistä.
Grillattu karitsansydän saa paistopintansa hiiligrillistä.

“Varmasti osalle ne saattavat olla vähän jännittäviä ja eksoottisia, mutta ihmiset ovat matkustelleet niin paljon, että aika rohkeasti niitä kokeillaan. Kun tilataan useampia alkuruokia, niin helpommin uskaltaa ottaa sellaistakin, mitä ei välttämättä uskaltaisi tilata ainoana alkuruokana. Se on helppo tapa tutustua uusiin raaka-aineisiin ja uusiin makuihin.”

Etenkin mustekalasta on jo ehtinyt muodostua yleisön suosikki ja jatkossakin on luvassa uusia makuelämyksiä kokeneemmillekin kulinaristeille.

“Pyrimme laatimaan ruokalistan niin, että siellä olisi aina jotain jännittävää ruoka-alan ihmisille ja niille, jotka käyvät paljon ravintoloissa, ettemme toistaisi sitä samaa juttua, mitä kaikki muutkin ravintolat täällä Helsingissä tekevät.”

Grillattu mustekala on noussut yleisön suosikiksi.
Grillattu mustekala on noussut yleisön suosikiksi.

Andrea, Lönnrotinkatu 4

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi