Puntala-rockissa soi punk

Ensi viikonloppuna Lempäälässä järjestettävä Puntala-rock on pyhitetty punkille.

Kuva: absolut / Fotolia

Puntalan piskuinen leirintäalue luonnonkauniissa Lempäälässä on tulevana viikonloppuna pyhitetty punk-alakulttuurille. 

Jo 1980-luvulla alkunsa saanut Puntala-rock on Suomen tunnetuin ja suurin punkrockiin ja sen useisiin eri alagenreihin erikoistunut festivaali. Puntalan leirintäalueella Lempäälässä esiintyy perjantain ja lauantain aikana lähes 40 esiintyjää, joista noin kolmannes saapuu ulkomailta. Lisäksi Puntala-rockin nimissä järjestetään viisi klubi-iltaa Turussa, Tampereella ja Helsingissä.

Tämän vuoden esiintyjälistan nimekkäin artisti on yhdysvaltalainen MDC, joka on aloittanut uransa jo 1980-luvun alussa. Amerikkaa ja amerikkalaisuutta kappaleissaan runsaasti kritisoiva MDC ei ole julkaissut uutta materiaalia viime vuosina, mutta keikkalavoja Dave Victorin luotsaama bändi kiertää yhä edelleen. Yhdysvaltalaisen MDC:n lisäksi Puntalaan saapuu esiintyjiä mm. Venäjältä, Ranskasta, Ruotsista ja Japanista.

"Puntala-rockin hyvä maine on kiirinyt ilmeisesti kaikkiin maanosiin ja saamme paljon yhteydenottoja ulkomaalaisilta bändeiltä, mutta taloudelliset realiteetit estävät monen kiinnostavan bändin kiinnittämisen", sanoo Puntala-rockin järjestelyistä vastaava Mikko Koivuluoma.

Puntala-rock järjestetään lähes kokonaan talkoovoimin, mikä on nykyään erittäin harvinaista festivaalibisneksessä pyörivien rahasummien kasvettua huikeasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Puntala on vuodesta toiseen loppuunmyyty, mutta tapahtuma ei aio kasvaa nykyistä suuremmaksi, vaikka kysyntää olisi.

"Puntalan leirintäalueella ei yksinkertaisesti voi järjestää tämän suurempia tapahtumia. Puntalan leirintäalue on kaikessa karuudessaankin tämän tapahtuman sielu. Jos siirtäisimme tapahtuman toisaalle, ei se enää olisi Puntala-rock. Suurempi paikka vaatisi myös isomman budjetin, joka toisi mukanaan isomman taloudellisen riskin", Koivuluoma kertoo.

Puntalan kotimainen esiintyjäkaarti sisältää laajan valikoiman sekä hieman vanhempia että tuoreempia bändejä, jotka edustavat käytännössä kaikkia punkin eri tyylisuuntia. Tulijoita olisi jälleen ollut satoja, mutta kahteen päivään ja kahdelle lavalle ei yksinkertaisesti saa mahdutettua nykyistä useampaa esiintyjää.

"Olemme alusta alkaen pitäneet kiinni kahdesta perusajatuksesta: bändit vaihtuvat joka vuosi ja yleisö ei missaa keikkoja päällekkäisyyksien vuoksi. Kun päälavalla soi, on kakkoslavalla roudaustauko, ja päinvastoin. Suomessa on runsaasti hyviä bändejä, siitä tämän tapahtuman järjestäminen ei ainakaan jää kiinni", toteaa Koivuluoma.

Puntala-rockin järjestelyistä on vastannut vuodesta 2000 alkaen Lempäälän Karuselli (LeKa) ry. LeKa on lempääläinen elävän musiikin yhdistys, joka pyrkii tukemaan paikallisia yhtyeitä muun muassa tarjoamalla heille treenikämppiä ja järjestämällä konsertteja.

Puntala-rock, Lempäälä 24.-25.7. Liput 30-40 euroa. Telttapaikka sisältyy lipun hintaan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi