Ravintolaäänestys 2010 Turku

Nyt selviää kuka on yöelämän uusi valtias, kuka nousukiidossa ja miten pääset osaksi kaupungin parasta henkilökuntaa.

Sen äänestitte te, lukijat. Me raportoimme.

Kiitos lukijat! Parhaita ravintoloita rankattiin neljässä eri kaupungissa. Saimme yli 1 700 ääntä. Illallisen ravintolassa syö Juha Korhonen, Turusta. Postimies tuo. Onnea!

Paras bilepaikka

 1. Klubi
 2. The Monkey
 3. Forte
 4. Marilyn
 5. Börs

Bubbling under: Vegas, Apollo, Onnela, Dynamo

Bileet livenä

Klubin Jocke Lybeck (vas.) Pirita Kallunki ja Seppo Tahvanainen järjestävät kaupungin suosituimmat bileet.
Klubin Jocke Lybeck (vas.) Pirita Kallunki ja Seppo Tahvanainen järjestävät kaupungin suosituimmat bileet.

Turun yössä on uusi valtias. Humalistonkadun Klubi lopetti Börsin valtakauden kaupungin parhaana bilepaikkana ja pokkasi tittelin itselleen. Keikoistaan tunnettu Klubi on siis onnistunut luomaan maineen myös juhlimisen kolmikerroksisena temppelinä. Klubin toimitusjohtaja Seppo Tahvanaisen mukaan suosion taustalla on pitkäjänteinen toiminta ja onnistuneet uudistukset. Klubi laajeni vuoden 2007 joulukuussa kolmeen kerrokseen ja uudistus on alkanut kantamaan hedelmää.

“Remontin jälkeiset kaksi viime vuotta ovat olleet meille vahvaa nousukautta. Olemme vakiinnuttaneet asemamme biletyspuolella. Ihmiset ovat omaksuneet sen ettemme ole enää pelkkä keikkapaikka, vaan ravintola jossa on mahdollisuus myös bilettää, tai vain istua ja jutella. Live-toiminta on yhä selkärankamme, mutta sen lisäksi lihaksina ja verisuonina toimivat Kolo ja Ilta-tilamme”, Tahvanainen summaa.

Klubi, Humalistonkatu 8 a

TJEU: Husky Rescue 6.2.

Paras kahvila

 1. Brahe
 2. Coffee House Forum
 3. Café Art
 4. Fontana
 5. Cup&Pint

Bubbling under: Aschan, Cosmic Comic Cafe, Wayne’s Coffee

Parhaat puustit

Café Brahen Lauran myymien leivonnaisten leipominen aloitetaan joka yö kolmen jälkeen.
Café Brahen Lauran myymien leivonnaisten leipominen aloitetaan joka yö kolmen jälkeen.

Kolme vuotta sitten perustettu Café Brahe nappasi parhaan kahvilan tittelin miltei heti syntymänsä jälkeen, eikä sen jälkeen siitä ole luopunut. Kahvilaketju on laajentunut joka vuosi uudella toimipisteellä. Ensimmäinen kahvila avautui Yliopistonkadulle, seuraavana vuonna toinen Thaliaan ja viime vuonna uusin Cafe Brahe avasi Skanssin kauppakeskuksessa. Nähtäväksi jää kuinka pitkälle laajentuminen jatkuu ja millä tahdilla. Viime vuonna kahviloissa asioi 336 000 asiakasta ja samalla yrityksen liikevaihto kasvoi yli kaksinkertaiseksi.

Ravintoloitsija Hessu Martikainen vakuuttaa, että myös uusissa kahviloissa kuuluisat korvapuustit tehdään samalla reseptillä.

“Hyvää ei kannata vaihtaa, joten tarjoamme yhä samana aamuna leivottuja, reilun kokoisia tuotteita, joiden kilohinnat ovat kauppoja edullisemmat. Korvapuusti on noussut tunnetuimmaksi tuotteeksemme, koska siitä kaikki pitävät. Miltei kaikilla on lapsuudesta hyviä muistoja korvapuusteista”, Martikainen sanoo.

Cafe Brahe, Yliopistonkatu 27, Hansa ja Skanssi

TJEU: Turun suurimmat laskiaispullat

Paras ruoka

 1. Panini
 2. Blanko
 3. Mami
 4. Red Hot Chillis
 5. Amarillo

Bubbling under: Cantina Azteca, Pippurimylly, Pikku-Torre, Trattoria Romana

Samalla reseptillä

City-lehti valitsi Paninin caesarsalaatin viime vuonna kaupungin parhaaksi salaatiksi.
City-lehti valitsi Paninin caesarsalaatin viime vuonna kaupungin parhaaksi salaatiksi.

Cityn lukijat valitsivat kaupungin parhaaksi ruokapaikaksi jälleen Paninin. Tänä vuonna palkintosijat täyttyivät yksityisistä ravintoloista.

“On hienoa kuulla, etteivät ihmiset juokse korttietujen perässä. Yhä suurempi osa asiakkaista haluaa yksilöllisen paikan, joka henkilöityy. Ihmiset eivät halua joka paikassa samaa peruspullaa”, uskoo ravintoloitsija Janne Juvonen.

Taantuma ei Juvosen mukaan ole näkynyt Paninin asiakasmäärissä. Parhaina päivinä 80-paikkainen ravintola ruokkii yli 500 asiakasta. Paninin lounaalla käy yhä tuttu erityisryhmä.

“Olemme kotiäitien suosiossa. Ravintolan ennätys on 17 lastenvaunut samaan aikaan. 12 vuoden jälkeen vaunuista on kohta kasvanut ensimmäinen uusi sukupolvi asiakkaita”, Juvonen sanoo.

Panini, Linnankatu 3

TJEU: Kaupungin paras caesarsalaatti

Paras baari

 1. Edison
 2. Klubi
 3. Bar Kuka
 4. Armas
 5. Rento

Bubbling under: Alvar, Pikku-Torre, Poro, Old Bank

Paluu huipulle

Edisonin Sampo Wallenius (vas.) ja Sakari Mäkinen valmistautuvat drinkkien sekoittamiseen.
Edisonin Sampo Wallenius (vas.) ja Sakari Mäkinen valmistautuvat drinkkien sekoittamiseen.

Edison piti viime vuonna välivuotta baarisarjan vallankahvasta, mutta palasi ykköspaikalle. Edison keräsi jopa kolmanneksen enemmän ääniä kuin toiseksi tullut Klubi, joka nousi uutena baarilistalle pohjakerroksen Kololla.

Viisi vuotta sitten Lampun Kulmaan perustettu Edison on helposti lähestyttävä. Baariin voi mennä mihin aikaan tahansa, kahville, kaljalle tai bilettämään.

“Meille voi tulla yksin, eikä täällä katsota pitkään vaikka asiakas lukee lehtiä pidemmän aikaa”, sanoo ravintolapäällikkö Sakari Mäkinen.

Seuraavaksi Turun baareihin rantautuvaksi trendiksi Mäkinen veikkaa cocktaileja ja tuoreiden aineksien, kuten marjojen lisääntymistä drinkeissä.

“Trendit kulkevat reittiä Tukholma – Helsinki – Turku – Tampere. Helsingissä cocktail-baareja on useita, mutta Turussa kysyntää ei vielä ole”, Mäkinen sanoo.

Edison, Kauppiaskatu 4

TJEU: Alakerran biljardipöydät

Paras henkilökunta

 1. Marilyn
 2. Klubi
 3. Edison
 4. Forte
 5. The Monkey

Bubbling under: Dynamo, The One, Vegas, Blanko

Sitoutunut palvelemaan

“Mietimme, olisiko meidän pitänyt jättäytyä pois kilpailusta, jotta muillakin olisi mahdollisuuksia”, nauraa Marilynin ravintoloitsija Pekka Savolainen kuullessaan ravintolan yhdeksännestä voitosta parhaan henkilökunnan sarjassa. Marilynin ja Vegasin 70 hengen henkilökunta on omia työntekijöitä. Vuokratyövoimaa ei käytetä.

”Henkilökuntamme pysyy. Vaikka käyt välillä muutaman vuoden kokeilemassa avio-onnea, eron jälkeen on taas tuttu ja turvallinen paikka johon tulla”, Savolainen sanoo.

Jos Lynin henkilökuntaa ei voi voittaa, kannattaa harkita siihen liittymistä. Miten se onnistuu?

”Soittamalla. Tällä hetkellä haemme yhtä blokkaria ja järjestyksenvalvojaa. Koulutamme työntekijät mielellämme alusta alkaen. Kolme ravintolapäälikköämme ovat aloittaneet blokkareina ja yksi heistä on yrityksemme osakkaana.”

Night Club Marilyn, Eerikinkatu 19

TJEU: Marilyn 18 vuotta

Paras uusi

 1. The Monkey
 2. Apollo
 3. The One
 4. Club Syke
 5. Cup & Pint

Bubbling under: Teerenpeli, Smör, Lone Star

Kaikki tuntee Apinan

The Monkeyn ravintolatoimenjohtaja Paavo Raittinen ja Bar Manager Mikki Lahtinen juhlistavat voittoa asiaankuuluvasti Vip-tilassa.
The Monkeyn ravintolatoimenjohtaja Paavo Raittinen ja Bar Manager Mikki Lahtinen juhlistavat voittoa asiaankuuluvasti Vip-tilassa.

Uusien ravintoloiden sarjan voittaja oli ylivoimainen. Syksyllä avautunut The Monkey keräsi yli tuplasti enemmän ääniä kuin toiseksi tullut Apollo ja muut jäivät kauaksi taakse. Ylivoimaisuudesta merkittävää tekee myös se, että vaihtoehtoja vuoden tulokkaaksi oli tarjolla tavallista enemmän.

Apinoiden kuningas, ravintolatoimenjohtaja Paavo Raittinen kertoo menestyksen löytyneen yksinkertaisista asioista.

“Emme keksineet pyörää uudestaan, vaan tavoitteenamme on ollut luoda hyvän fiiliksen yökerho. Sellainen on Turusta puuttunut. Äänestyksen tuloksesta päätellen olemme onnistuneet lunastamaan lupauksemme.”

The Monkey, Aurakatu 3

TJEU: T.G.I. Wednesday -keskiviikko

Paras sisustus

 1. Kuka
 2. Vegas
 3. The Monkey
 4. Klubi
 5. Onnela

Bubbling under: Blanko, Edison, Rento

Kuka sisusti

Kukan ravitsoloitsija Jorma Airola joutumassa Kalle Taivaisen piirtämän tiikerin kitaan.
Kukan ravitsoloitsija Jorma Airola joutumassa Kalle Taivaisen piirtämän tiikerin kitaan.

Bar Kuka pokkasi tänä vuonna parhaan sisustuksen palkinnon. Baarin persoonalliseen sisustukseen on kerätty elementtejä ympäri maailmaa. Osa tavaroista on saatu myös lahjoituksena, kuten ravintolan takanurkasta löytyvät junan penkit. Sisustuksesta on pidetty niin paljon, että Kukassa on käyty ottamassa Jori Hulkkosen pressikuvat ja pidetty muotikuvauksia.

“Alunperin Kukan sisustuksen ilmeen suunnitteli Kalle Taivainen, mutta se on lähtenyt elämään omaa elämäänsä. Emme muuta sisustusta säännöllisesti, mutta pientä vaihtumaa tapahtuu jatkuvasti”, kertoo ravintoloitsija Jorma Airola.

Näyttääkö ravintoloitsijan koti samalta, kun ravintolan sisustukseen on nähty näin paljon vaivaa?

“Ei. Kolmen vuoden yrittämisen aikana oma koti on jäänyt vähemmälle huomiolle.”

Bar Kuka, Linnankatu 17

TJEU: Vespa sisäänkäynnin päällä

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi