Roti-lettuja, sirkkamunakasta, hernefalafelia ja wonton-keittoa katuruokafestareilla

Huikeita menuja katuruokafestivaali Streat Helsinki EATSissa.

Kuva: Streat Helsinki / Facebook

Streat Helsinki EATS valtaa Helsingin ydinkeskustan Torikorttelit ruokarekoilla, kärryillä ja ruokakojuilla lauantaina 19.3. klo 11–19. Tämä vuosi on tarjolla olevien ruokalajien monipuolisuuden vuoksi ilojuhla kaikille maailman makujen ystäville.

Lauantaina 19. maaliskuuta Torikortteleissa ja Havis Amandan ympäristössä järjestettävä Streat Helsinki EATS -tapahtumassa nähdään yli 30 tuttua ja uutta ruokayrittäjää Suomesta ja maailmalta. He tuovat ruoan ystävien ulottuville loppuun asti hiotut, uusia ruokalajeja esittelevät huikeat menunsa.

"Tututkin ruokamyyjät ovat lähteneet mukaan ihan uusin ruokalajein ja konseptein. Luvassa on kenties koko Streat Helsingin historian mielenkiintoisin menukokonaisuus", iloitsee Torikortteleiden ja EATSin vastaava tuottaja Anna Pakarinen.

Streat Helsinki EATS on kolmivuotisen taipaleensa aikana toiminut testialustana ja -tapahtumana monelle ruokayrittäjälle.

"EATS on poikinut meille pitkiä toimijakumppanuuksia, mistä olemme iloisia. Tapahtuma on myös hyvä tilaisuus testata, kuinka kaupunkitila toimii tällaisessa, ja ylipäätään. Ruokayrittäjät voivat puolestaan testata omia tuotteitaan ja konseptiaan käytännössä. Nytkin taas muutama ravintola tekee ensiesiintymisensä Streatissa", Pakarinen kertoo.

Tarkkaan kuratoidusta myyjäjoukosta nousevat esille maun ohella kotimaiset raaka-aineet ja ekologisuus edellä liikkeellä olevat ruokatoimijat. Oma Maan villiyrtein maustettu hernefalafel on lähiruokaa puhtaimmillaan – kuten muukin menu, raaka-aineet ovat luomua suoraan Tuusulan pellolta. Helsinkiläinen Maannos puolestaan tuo EATSiin tuotteen, jota tullaan myymään Vallisaaren kahvilassa. Maannoksen vohveleiden täytteeksi saa savukalaa, sientä ja härkäpapuja tai valkosuklaata ja lakua.

"Kotimaisuus inspiroi meitä. Lisäksi täytteiden raaka-aineet ovat vahvasti sidoksissa sesonkeihin", kertoo Maannoksen Elmo Luoma-aho.

Vielä harvemmin Suomessa nähtyjä ruokalajeja esittelevät Fat Ramen, jonka japanilainen okonomiyaki-munakas tarjoillaan herkullisella heinäsirkkatäytteellä, ja Bangkok Street, jonka mausteiset kananmunat grillataan vartaassa. Turkulainen Roti Street Food ruokavespoineen paistaa roti-lettuja, joiden sisään kääräistään pulled porkia, pepperonia tai pestoa – makean nälkä talttuu nutella-, fudge- tai vaahtokarkkitäytteisellä rotilla.

Setsuanilainen keittiö on voimakkaassa nosteessa. Street Gastro esitteleekin EATSissa uuden, vahvoja setsuanilaisia makuja ylistävän menunsa, joka sisältää erikoisruokalajin ”dragon tea egg”, paistettua munakoisoa ja seitania, ja kahdesti keitettyä possua. Aasialaiseen katuruokaan luottaa myös Tallinnasta saapuva Fabrik, joka tarjoilee nälkäisille muun muassa possun vatsalla ja wakame-merilevällä täytettyjä buneja sekä wonton-keittoa.

Myös latinalaisamerikkalainen keittiö on katuruoassa erittäin ajankohtainen. Molemmat Tukholmasta saapuvat ruokarekat, Jeffrey’s ja The Good Gringo, tarjoavat lattarikaturuokaa. Good Gringo vieläpä megatrendikkään ”kulhon” muodossa. Helsinkiläinen Cuban Street Kitchen puolestaan valmistaa kuubalaisia ruokalajeja, kuten cubanoseja eli grillattuja leipiä, joissa käytettyä lihaa on savustettu seitsemän vuorokautta.

Torikortteleiden Kauppatorin laidalla kun ollaan, kalaa ja muita meren antimia on tietenkin tarjolla. Social Foodin menun haukimakkarahodari ja haukihummeriburger ovat perinteisintä katuruokaa uusilla, kotimaisilla mauilla ryyditettynä. Hankolaisen På Krokenin savustetut katkaravut tarjoillaan aiolin kera. Cafe & Bakery Lisboan portugalilaiseen makumaailmaan kuuluu lautasellinen riisiä kera merenelävien, Kimchi Wagon tarjoilee simpukoita trendikkäässä kookosvedessä ja italialais-eestiläinen Streat Fish valmistaa italialaisista klassikoista muokattuja kala-annoksia.

Torikortteleiden omista ravintoloista Bryggeri Helsingin steam bunit täytetään panimon linssikoftalla, revityllä ankalla tai ylikypsällä paahtopaistilla. Savotan kainuulainen karhuburgeri herättelee kaupunkilaisten metsästäjänvaistot. Katariinankadulla juuri avannut El Fant tarjoilee maa-artisokkakeittoa, punajuuri-entrecôte-pihvejä ja oman leipomon saaristolaisleipää. Mukana ovat omilla menuillaan myös Vaelsa, Helsinki + eli Ônam ja Salutorget.

Streat Helsinki EATS -festivaalille on vapaa pääsy. Ruoka-annosten koossa ja hinnoissa on pyritty tänä vuonna erityisesti varmistamaan se, että useamman ruokalajin maistelu on mahdollista. Festivaalialue sijoittuu Torikortteleihin: Sofiankadulle, Katariinankadulle, Pohjoisesplanadille ja Kukkatorille.

Streat Helsinki 16.–22.3.2015

  • SUBURBS 21.2.–14.3.
  • WORKSHOPS 16.-20.3.
  • NIGHT BITES 19.3.
  • PARTIES 21.3.
  • EATS 21.–22.3.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi