Smaku rantautui Naantaliin – Edullisia maisteluannoksia aurinkoisessa kesäkaupungissa

Porvoossa perustettu ruokafestivaali vierailee kesäkuussa Naantalissa.

Smaku Naantalin kaikki ravintolat sijaitsevat kivenheiton päässä toisistaan.
Smaku Naantalin kaikki ravintolat sijaitsevat kivenheiton päässä toisistaan.

Ruokatapahtuma Smaku Porvoo on houkutellut kulinaristeja Porvoon ravintoloihin jo kolmena kesänä peräkkäin. Tänä vuonna Smaku laajentaa reviiriään ja aloittaa kiertueensa Naantalista.

Smaku Tour Naantali järjestetään 6.–15. kesäkuuta Naantalin merellisissä maisemissa. Mukana on seitsemän paikallista ravintolaa, joista jokainen toteuttaa maisteluversiona vähintään yhden alku-, pää- tai jälkiruoan.

Hintataso on tuttuun tapaan edullinen, yksi annos maksaa vain seitsemän euroa. Ja maisteluannoksiksi ne ovat isoja.

Smaku vierailee kaupungissa sopivasti Naantalin musiikkijuhlien aikaan.
Smaku vierailee kaupungissa sopivasti Naantalin musiikkijuhlien aikaan.

Smaku-annokset ovat tarjolla ravintoloissa 6.–14. kesäkuuta. Tapahtuma huipentuu 15. kesäkuuta Naantalin Kaivohuoneella, jolloin kaikkien ravintoloiden annokset ovat maisteltavissa saman katon alla.

Smaku Porvoon tapaan yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiannostaan. Naantalin Smakuaarre 2019 julkistetaan tapahtuman päätöspäivänä 15. kesäkuuta.

Annoksissa maistuu paikallisuus

Naantali soveltuu loistavasti Smaku-kaupungiksi, sillä kaikki tapahtumaan osallistuvat ravintolat sijaitsevat merenrannassa lähellä toisiaan, ja ravintolasta toiseen siirtyminen on helppoa.

Smaku-annoksissa korostuu paikallisuus. Lautasella maistuvat lähituottajien raaka-aineet ja paikalliset maut.

"Ideana on, että Smaku-annos vastaa kysymykseen 'miltä ravintolanne maistuu'", Smakun tuottaja Laura Pulkkinen kertoo.

Café Santalan silakka-annoksessa sekä silakat että uudet perunat tulevat tuoreina Rymättylästä.
Café Santalan silakka-annoksessa sekä silakat että uudet perunat tulevat tuoreina Rymättylästä.

Meren äärellä kun ollaan, tarjolla on runsaasti kalaruokia.

Esimerkiksi terassiravintola Café Santala tarjoilee Rymättylän silakoita kahdella tapaa. Kylmäsavusilakkatartar tarjoillaan ruisleivän ja kirsikkatomaattien kera. Toisessa annoksessa paistetut silakkafileet saavat seurakseen raikkaan perunasalaatin Rymättylän uusista perunoista.

Veneilijöiden suosima After Sail 714 tuo Smakuun miniversion kylmäsavulohiburgerista. Kesäisen annoksen lisukkeena on raikas kesäkurpitsa-kurkkusalaatti.

After Sail 714:n kylmäsavulohiburgerissa maistuu raikas tartar ja avokadomajoneesi.
After Sail 714:n kylmäsavulohiburgerissa maistuu raikas tartar ja avokadomajoneesi.

Vanhan kaupungin henkeä huokuva Valborg sijaitsee tunnelmallisessa 1800-luvun puutalossa. Smaku-annoksikseen Valborg on valinnut savulohipitaleivän sekä parmankinkku-manchegosalaatin.

Naantalin kaivohuoneen "miedon-vahva" kanavarras on keittiöpäällikkö Marko Ilanderin näkemys Varsinais-Suomesta lautasella. Annoksen kana tulee Paimiosta, chilikastike Salosta, perunalastut Rymättylästä ja yrtit Nousiaisista. Kastikkeessa maistuu perisuomalainen mämmi.

Naantalin Kaivohuoneen annoksessa mämmi taipuu bbq-kastikkeeksi.
Naantalin Kaivohuoneen annoksessa mämmi taipuu bbq-kastikkeeksi.

Rymättylän Herrankukkaro tuo Smakuun "villimmän alkupalan", jossa itse tehty saaristolaisleipä saa rinnalleen ahvenmätituorejuustoa, tyrnivoita, graavattua haukea ja kylmäsavustettua lahnaa. Muista ravintoloista poiketen Herrankukkaron annos on saatavilla vain Kaivohuoneen päätöstapahtumassa 15. kesäkuuta.

Makeannälän tyydyttää Höyrylaiva S/S Ukkopekan saaristolainen lampaanmaitojäätelö, joka tulee Rymättylän Salonkylästä SikkaTalun lammastilalta. Harvinainen lammasjäätelö tarjoillaan puolukkasorbetin ja hunajaisen tyrnikastikkeen kera.

Cafe Amandiksen suussa sulava vohveli tarjoillaan lämpimän brie-juuston kera.
Cafe Amandiksen suussa sulava vohveli tarjoillaan lämpimän brie-juuston kera.

Smaku Naantalin hurmaavinta antia tarjoaa Cafe Amandis, jonka vohveli on paitsi rapea ja täyteläinen, myös luontaisesti gluteeniton. Kauniin annoksen kruunaa pehmeä Kolatun Valma brie-juusto ja Orastavan Auringon porkkana-karviaishillo.

Amandiksen toinen annos on vegaaninen vohveli, joka tarjoillaan karamelli-kaurajäätelön, tuoreiden marjojen ja itse tehdyn kinuskikastikkeen kera.

Samaan aikaan Smaku Tour Naantalin kanssa on käynnissä 40-vuotisjuhlavuottaan viettävä Naantalin Musiikkijuhlat, joten nyt jos koskaan on hyvä aika vierailla kesäisessä Naantalissa.

Smaku Tour Naantali, 6.–15. kesäkuuta, Naantali

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi