"Sosiaalisen syömisen Airbnb" – WeFiFo kokoaa tuntemattomia yhteisen pöydän ääreen

WeFiFo:n kautta kuka tahansa voi järjestää ruokatapaamisia piknikeistä huippuillallisiin.

WeFiFon illallisilla voi tutustua uusiin ihmisiin.
WeFiFon illallisilla voi tutustua uusiin ihmisiin. Kuva: Kelsey Chance / Unsplash

Britanniassa kolme vuotta sitten perustettu sosiaalisen syömisen markkina-alusta WeFiFo on rantautunut Suomeen.

"WeFiFo luo uuden kategorian ravintoloiden ja kotiruokailun väliin. Kyse on tasavertaisesta markkinapaikasta kaikille ruoanlaittoa rakastaville. Se sopii niin kotikokeille kuin pop uppeja järjestäville ravintoloitsijoille", luonnehtii WeFiFo uusista markkinoista vastaava Pauliina Pirkola.

Systeemi on yksinkertainen. Ruokatapahtuman järjestäjä määrittelee aterialle hinnan sekä osallistujamäärän ja luo siitä ilmoituksen WeFiFo:n sivuille. Tämän jälkeen kuka tahansa voi ilmoittautua mukaan.

Tilaisuus voi olla vaikkapa rento piknikki, yhteinen lounashetki tai useamman ruokalajin illallinen. Pääasia on, että osallistujat kootaan yhteisen pöydän ääreen syömään yhdessä.

Osallistujat antavat jälkikäteen tapahtuman järjestäjälle pisteitä ja vastavuoroisesti järjestäjä arvioi aterialle osallistuneet vieraat. Tavoitteena on toiminnan läpinäkyvyys ja luotettavuus.

Sopii niin kotikokeille kuin ammattilaisillekin

"Supper Club-illalliset tarjoavat ihmisille mahdollisuuden sosiaaliseen syömiseen kustannustehokkaammin kuin perinteinen ravintolaillallinen. Ja tänä päivänä säännöllinen yhdessä syöminen ei vaadi omaa perhettä tai läheistä ystäväpiiriä, vaan yhdessä voi syödä myös yhteisön kanssa. Yhdessä syömisellä on valtavan suuri positiivinen merkitys henkiseen hyvinvointimme", sanoo WeFiFon perustaja Seni Glaister.

Briteissä WeFiFo on saavuttanut melkoisen suosion, ja sen kautta on järjestetty jo yli 7 000 illallista. Suurin osa järjestäjistä on kotikokkeja, mutta mukana on myös ammattikokkien järjestämiä pop uppeja ja "supper clubeja".

"Enää ei tarvitse olla ravintolaa siihen, että voi tehdä työkseen ruokaa maksaville asiakkaille", Pirkola sanoo.

Huippukokkien isännöimiä illallisia

Suomessa WeFiFo lähtee liikkeelle ammattilaistason tapahtumilla.

3. heinäkuuta alkaen helsinkiläisen ravintola Chapterin terassilla pyörii kesäkeskiviikkoisin WeFiFo:n Social Supper Club, jossa nähdään kansainvälisen tason huippukokokkeja, kuten brittiläinen TV-kokki Mike Keen sekä parhaillaan Japanissa vaikuttava Toni Toivanen.

Kesällä käynnistyy myös Michelin-kokki Markus Aremon juhlakiertue, jonka hän järjestää 50-vuotissyntymäpäiviensä kunniaksi. Loppuvuoteen asti kestävällä kiertueella hän matkaa ympäri Suomea valmistamassa ruokaa kokki- ja taiteilijaystäviensä kodeissa.

Kaikille avoimiin tapahtumiin kuka tahansa voi varata paikan sekä ehdottaa kiertueelle uusia kokkauspaikkoja.

"WeFiFo mahdollistaa sen, että jokainen kokki voi keskittyä ruoanlaitosta nauttimiseen ja luovuuteensa. Se, että maksavat asiakkaat löytävät nyt kokin luokse, oli tämä missä tahansa, luo paljon vapauksia", sanoo Aremo.

Kesällä ja sadonkorjuuaikaan Supper Clubeja järjestetään myös Fiskarsissa.

Vaikka WeFiFo starttaa Suomessa ammattilaistason tapahtumilla, mikään ei estä myöskään kotikokkeja järjestämästä omia tilaisuuksiaan jo tässä vaiheessa, Pirkola sanoo.

Yhteistyötä Startup Refugeesin kanssa

Kesän aikana on luvassa myös Hella Foodin opiskelijoiden järjestämiä tapahtumia sekä Startup Refugeesin kanssa toteutettuja illallisia.

Pirkolan mukaan Startup Refugeen kautta löytyisi kymmeniä kiinnostuneita maahanmuuttajia, jotka järjestäisivät illallisia vaikka joka ilta, mutta ongelmana on keittiöiden puute.

"Etsimme parhaillaan kumppaneita, jotta saisimme käyttöön keittiöitä, joissa he voisivat kokata."

Lisätietoja ja kiertueaikataulut: WeFiFo

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi