Sushibar + Wine avaa kaksi ravintolaa Oslossa: “Se on täysin eri peli, mutta superinspiroivaa”, sanoo Anders Westerholm

Suomalaisketju haluaa olla mukana norjalaisten kasvavassa lounastrendissä.

Anders Westerholm ja Matti Sarkkinen ohjaavat Sushibar+Winen hymyssä suin maailmalle.
Anders Westerholm ja Matti Sarkkinen ohjaavat Sushibar+Winen hymyssä suin maailmalle.

10-vuotias suomalaisketju Sushibar + Wine valmistautuu kansainvälistymään ja suuntaa suoraan tuoreen kalan alkulähteille. Anders Westerholm ja Matti Sarkkinen hakevat nyt jalansijaa Norjasta avaamalla kaksi ravintolaa Osloon. Ensimmäinen ravintola aukeaa maaliskuussa 2020 ja toinen toukokuussa 2020.

“Se on jännä paikka, kun mennään uudelle markkinalle. Ei Helsingissä nyt helppoa ole, mutta turvallista, kun ollaan kasvettu kyseisessä kaupungissa ja luonnostaan oma kontaktiverkosto on suhteellisen laaja. Nyt mennään paikkaan, missä on muutamia tuttuja mutta se on täysin eri peli. Superinspiroivaa”, Anders Westerholm sanoo.

Oslon valloitusta on suunniteltu nyt toista vuotta. Uudessa maassa avattavaan ravintolaan kuuluu mittava taustatyö ennen kuin ovet lopulta saadaan auki. Pitää löytää oikeat tilat, pankkiyhteydet, kassa- ja kirjanpitojärjestelmät ja säätää monta muuta asiaa.

Oslo on merenelävien mekka ja siksi luonteva kohde ravintolalle, jonka pääraaka-aine on asc-sertifioitu lohi. Sushibar+Winen lohi tulee Helsinkiin Norjasta. Osloon tarvittiin toinen kasvattaja.

“Osloon me joudutaan käyttämään eri lohen kasvattajia, koska fisu liikkuu sinne nopeammin Etelä-Norjasta. Se on näitä pieniä juttuja, mitä on saanut opetella, kun mennään sinne itse pyörittämään yhtiötä.”

Vanhoista räppikavereista vetoapua

Ennen ravintoloitsijauraansa legendaarisessa räppikokoonpanossa Kapasiteettiyksikössä vaikuttanut “Andu” Westerholm pyöri aikoinaan Oslossa räppihommissa, muun muassa nauhoittamassa ison osan Kapasiteettiyksikön albumin biisejä.

Silloin paikkana oli paikallisen Elastisen eli Tommy Teen paikallinen Rähinä Records eli Tee Productions. Parin viikon päästä Westerholm pääsee verestelemään vanhoja räppimuistoja ja luomaan uusia verkostoja, kun hän matkustaa Elastisen kanssa juhlistamaan klassikkoalbumi TP Allstarsin Norske Byggeklosserin 20-vuotisjuhlaa.

“Nyt kun raflan osalta on saatu käytännön asiat hoitoon, voidaan alkaa virittää vanhoja frendisuhteita. Kiva palata Osloon ja positiivisella messagella osaksi heidän arkeaan.”

Lounas vasta tulossa Norjassa

Sushibar + Winen ideana on yhdistää käsintehty sushi skandinaaviseen muotoiluun ja orgaaniseen viiniin. Westerholmin mukaan lounaskulttuuri poikkeaa Oslossa helsinkiläisestä.

“Ollaan yritetty ymmärtää heidän erityispiirteitä. Vaikka he ovat hyvin samanhenkisiä kuin Helsingissä, erojakin on. Yks jännä juttu on se, että lounaskulttuuri on ihan eri kuin meillä. He ovat lounailla enemmän välipalalinjalla. Lounaat ovat kuitenkin nouseva trendi ja on kiva olla mukana tuomassa sitä.”

Ennen Norjaan avaamista ketjuun kuuluu viisi ravintolaa Helsingissä ja se on osa Westerholmin ja Sarkkisen We Are Groupia.

Sushibar + Winelle tuli täyteen kymmenen vuotta ja se avasi keväällä uuden ravintolan Kalliossa. Viime vuonna Sushibar Restaurants Finland Oy:n liikevaihto oli 3,9 miljoonaa euroa ja se työllisti 55 henkilöä.

“Meillä on Kalliossa nyt Bar Cón Flemari ja Sushibar + Wine Hämeentiellä ja on ollut tosi virkistävää päästä meille uuteen ja erittäin hauskaan kaupunginosaan. Me tiedettiin, että meillä on asiakaskuntaa siellä ja ne on ottanut meidät tosi hyvin vastaan.”

“Just tehtiin suunnitelmia Sushibar + Winen terassille, toivottavasti päästään jo ensi kesänä toteuttamaan, jos Hämeentien remontit on edennyt siihen pisteeseen.”

Westerholmin ja Sarkkisen We Are Group pyörittää Sushibar + Winen lisäksi Storya, Bar Cóneja sekä Vin-Vin ja Bier-Bier -ravintoloita ja Viinitie-viinitukkua.

Onko Oslo vasta alkusoittoa kansainvälistymisen suhteen?

“Sanotaan näin, että jos tää menee hyvin, kuka tietää mihin Sushibar + Wine vielä menee, mutta tää on sen kokoinen haaste meille, että me annetaan tälle kaikkemme ennen kuin suunnitellaan muuta ja uskomme että se parantaa meidän tasoa myös Helsingissä.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi