SYÖ Turku! – Koko maailman maut kympillä

Turku tursuilee ravintoloita, mutta mistä saa parhaan kung pon tai kebabin? No SYÖ!-viikoilta tietenkin.

Ravintola Vänäk tarjoilee kebab-vartaita kanalla. Höysteistä löytyy persialaisia makuja.
Ravintola Vänäk tarjoilee kebab-vartaita kanalla. Höysteistä löytyy persialaisia makuja.

Torstaisena iltapäivänä persialaisen ravintolan Vänäkin ovi käy tiheään tahtiin. Omistaja Shahriar Karami ohjaa asiakkaita pöytiin ja kantaa makean tuoksuisia annoksia keittiöstä nälkäisille. Ilmassa leijailevat sahramin, tirisevän lihan ja hitaasti sekä pitkään haudutettujen kasvisten huumaava tuoksu.

Katso kaikk​i SYÖ Turku!- annokset.

 

Iranista kotoisin oleva Karami on pitänyt ravintolaa Turussa jo 12 vuotta. Vänäk on hänen uusin projektinsa, ja samalla kaupungin ainoa persialainen ravintola.

Vakioasiakaskuntaa rakennetaan vasta, sillä ravintola on ehtinyt olla auki vain muutaman kuukauden. Eksoottiset ruokalajit ovat kuitenkin olleet niiden mieleen, jotka ovat uskaltautuneet niitä kokeilemaan.

SYÖ!-listalle Karami sanoo valinneensa ravintolan parhaat annokset. Kana- ja jauhelihakebab vartaat ovat Karamin itsensä mieleen.

Vänäkissä kebab-vartaat ovat tuoreita.
Vänäkissä kebab-vartaat ovat tuoreita.

“Ehkä suurimpana yllätyksenä tulee ihmisille se, ettei persialainen ruoka ole tulista tai liian mausteista. Se ei ole samanlaista kuin vaikkapa aasialainen”, Karami sanoo.

Ovi käy jälleen, ja sisään astelee vegaani. Kebabin tuoksu leijailee keittiöstä, mutta Karami esittelee listalta löytyvät vegaanivaihtoehdot ja huomauttaa, että saatavilla on myös päivittäin vaihtuva vegaaniannos.

Annosten raaka-aineet käydään huolellisesti läpi: Karami tietää, mitä tarjoilee.

“Suurin osa ruuastamme on gluteenitonta ja laktoositonta. Se on nykyään tärkeää, sillä ihmisillä on paljon ruokarajoitteita”, Karami tietää kertoa.

 

China Thai Palacen brunssibuffetista saa kiinalaista ja thaimaalaista ruokaa. Sushiakin löytyy.
China Thai Palacen brunssibuffetista saa kiinalaista ja thaimaalaista ruokaa. Sushiakin löytyy.

Myös mausteisemman ja tulisemman ruoan ystäville SYÖ!-viikot tarjoavat toki etnisiä elämyksiä. Koi-kalat uiskentelevat seinäkoristeissa, aasialaishenkinen musiikki soi taustalla. Keittiöstä kannetaan tirisevän kuumia annoksi valurauta-astioissa. Nyt ollaan epäilemättä aasialaisessa ravintolassa.

Aurajoen varrelle kaupunginkirjaston taakse verhoutunut China Thai Palace on palvellut turkulaisia jo seitsemisen vuotta. 

SYÖ!-viikkojen ensikertalainen China Thai Palace on mukana sekä Kauppiaskadun sekä Hansakorttelin ravintoloilla. Mukaan on lähdetty laajalla annospaletilla: tarjolla on sushia sekä kiinalaista ja thaimaalaista ruokaa. Viikonloppuisin kympillä irtoaa hitusen erilainen brunssibuffet. Hansakorttelin ravintola ei tarjoile sushi-annosta.

Omistaja Yvonne Thun mielestä ravintolan tarjonnan pitää olla tarpeeksi laaja, jotta asiakkaiden toiveisiin pystytään vastaamaan.

“Jokaiselle täytyy olla jotakin, ja niin olemme yrittäneet luoda meidänkin listamme”, Thu sanoo.

Etelä-Kiinasta kotoisin olevan Thun suosikkiannokset ovat kung po -kana sekä anis-pippurikana. Molempia saa kympillä myös SYÖ!-viikkojen aikana.

“Kung po –kana sekä massaman curry ovat ehdottomasti meidän suosituimmat annoksemme”, Thu kertoo.

SYÖ!-sushiannokseen kuuluu 8 nigiriä ja neljä makirullaa. Ei jää nälkä!
SYÖ!-sushiannokseen kuuluu 8 nigiriä ja neljä makirullaa. Ei jää nälkä!

 

Sekä Thu että Karami toivoisivat, että SYÖjät uskaltaisivat kokeilla jotain uutta. Turkulaisia he pitävät rohkeina kulinaristeina, jotka tietävät mitä haluavat.

Thu toivoo, etteivät ihmiset syksyn pimeiden tullen linnoittautuisi koteihinsa, vaan lähtisivät ruokailemaan ulos samalla tavalla kuin kesälläkin. Karami on samaa mieltä.

“Uskoisin kyllä, että ihmiset haluavat nykyisin maistella uusiakin makuja. Aiemmin ei ehkä oltu yhtä rohkeita. Jos uskaltaa kokeilla ja maistaa, kyllä se yleensä tarkoittaa, että sen tekee uudestaankin”, Karami sanoo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi