SYÖ!-viikkojen kasvisvaihtoehtojen parissa syöt terveellisesti, testaat uutta tai päätät vegaanihaasteen tyylillä

Tulista, tuoretta, tuhtia ja kaikkea siltä väliltä myös kasvissyöjille tasan kympillä.

Alice Italianin pizzassa on vegaanista ´nduja-salamia.
Alice Italianin pizzassa on vegaanista ´nduja-salamia.

Viime vuosi oli suomalaisen kasvissyönnin läpimurtovuosi ja meno jatkuu vähintään yhtä villinä tänä vuonna. SYÖ!-viikot vyöryttävät tammikuun lopussa esiin taas ison kattauksen vege- ja vegaaniruokaa osana kympin ruokakampanjaa. Tapahtuman kautta on hauska tutustua ravintoloiden kasvistarjontaan ja mahdollisesti hälventää samalla omia ennakkoluuloja.

Kasvisruokaa löytyy sadoissa eri muodoissa. Helsingin SYÖ!-viikoilla läsnä ovat vegan bowlit, tofuherkut, koftat, papupanangit, vegaaniset pizzat, Beyond Meat burgerit, seitan, pastat, meze ja falafelit. Jos tästä valikoimasta ei löydä itselleen sopivaa herkuteltavaa, voi pysyä peräkammarissa nakkipaketin kanssa.

Vegaanisia burgereita

Aloitetaan kierros kampanjan kasvis- ja vegaanisista burgereista.

Kallion Sävel hyökkäsi kampanjaan vegaanien iloksi mukaan loppumetreillä seitanburgerinsa kanssa. Talon marinoidut seitanlastut saavat burgerin sisällä kaverikseen muun muassa kaktussalsaa ja vegaanista majoneesia. Naughty Brgr:n vegaaninen vaihtoehto on puolestaan marinoitua friteerattua tofua sisältävä hampurilainen.

Pancho Villan jättivegehampurilainen.
Pancho Villan jättivegehampurilainen.

Elmo tarjoilee Beyond-lihalla varustettua versiota, samoin Grande Grill. The Lucky Bastard Itiksessä luottaa omaan vegaaniseen kasvispihviin ja vegaanijuustoon. Pancho Villan vegevalinta on jättivegehampurilainen kahdella kasvispihvillä.

Terveellistä, tai tulista, Aasiasta

Aasialaisessa kulttuurissa monet ruoista on herkullisia, mutta myös terveellisiä ja nojaavat vahvasti kasviksiin. Nykyisin yhä isompi osa annoksista on kokonaan vegaanisia.

Se näkyy esimerkiksi Hey Poken plain vegan bowlissa, jossa maustamaton jalotofu, riisi, lehtikaali, avokado, edamame-pavut ja muut terveelliset ainekset luovat todellisen teveyspommin.

Kampanjan useissa nepalilaisissa ravintoloissa kasvissyöjille on tarjolla usein palak paneer -juustoa ja vegaanisen ruoan ystäville koftapyöryköitä tutun lautasmallin raaka-aineena.

Momotokon curry-vege-ramen.
Momotokon curry-vege-ramen.

Triplan East Marketin maut yltävät välillä todella tuliseksi. Vegaanista tulisuutta kuuluu Bean Panang -annokseen, jossa voipavut, pitkäpavut ja kikherneet kohtaavat punaisessa currykastikkeessa.

Tofuun luottavat myös BangCook phat thailla ja vihreällä curryllä sekä thai-rafla The Red Koi Thai, missä punainen curry tai paistetut nuudelit voi tilata tofulla.

Vegaanista pizzaa

Monille kasvisruokavalioon siirtyville pizza aiheuttaa suurimman harmin ja kompastuskiven. Vegaaniset juuston korvikkeet olivat pitkään kelvottomia ja täyttäviä täytteitä oli välillä vaikea keksiä. Onneksi nyt on toisin.

Alice Italian tarjoaa SYÖ!-viikoilla kaikki pizzansa kympillä ja mukaan mahtuu muun muassa vegaaninen munakoisopyreepizza sekä vegaanista ´nduja-salamia sisältävä vegan diavola.

Samoin Signor Smithin valikoimassa Triplan asemakerroksessa on kaikki pizzat kympin, mukaan lukien muutama maistuva vegaaninen ja kasvisvaihtoehto.

Döner Harju (kuvassa) ja Levant edustavat Lähi-idän ruokakulttuurille kumartavia kasvismakuja kampanjassa.
Döner Harju (kuvassa) ja Levant edustavat Lähi-idän ruokakulttuurille kumartavia kasvismakuja kampanjassa.

 

SYÖ!-viikot 24. tammikuuta – 6. helmikuuta 2020 Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella, Lahdessa ja Tallinnassa. Tsekkaa kaikki kympin annokset: www.syö10.fi. Jätä kuva SYÖ!-raflasta hashtagilla #SYÖ10

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi