Tallinna x 5

Viisi hyvää syytä jättää hyttyset mökille ja ottaa äkkilähtö Tallinnaan.

Tallinnaan kannattaa eksyä muunkin kuin oluen perässä.
Tallinnaan kannattaa eksyä muunkin kuin oluen perässä. Kuva: Vitali Gusatinsky

Kun kesä nitkuttaa eteenpäin ja mökkiviikonloput alkavat muistuttaa toisiaan, on sopiva aika vaihtaa maisemaa ja lähteä merimatkalle Tallinnaan. Eteläinen naapurimme elää kiihkeää urbaania nousukautta ja tarjoaa vierailijalle paljon muutakin kiinnostavaa kuin kylmän tuopin. Uusia rakennuksia nousee Tallinnassa nopeammin kuin terasseja Teurastamolle, ja turistimassojen lisäksi kaupungissa saakin väistellä joka kadunkulmaan aukeavia ihastuttavan rosoisia ravintoloita. Matkasuunnittelun inspiraatioksi listasimme viisi hyvää syytä tehdä merimatka lahden toiselle puolelle.

Kompressor-letturavintola

Rataskaevu 3

Kesän lettukiintiön ylläpidosta myös matkalla pitää huolta konstailettoman Kompressor-ravintolan herkullinen tarjonta. Ovi lettukeitaaseen löytyy mutkittelevalta kujalta Raatihuoneen torin takaa, minimalistisen harmaan nimikyltin alta. Valikoimasta löytyy toinen toistaan herkullisempia lettuja suolaisilla ja makeilla täyteillä, mm. savukinkulla ja briellä tai kirsikoilla ja kookoskermalla. Tilaukset tiskiltä, varaudu myös muihin letunnälkäisiin.

Kumu-taidemuseo

Weizenbergi 34 / Valge 1

Kumu on seissyt Kadriorgin puiston laidalla jo kymmenen vuotta. Moderni kaareva rakennus on käynnin arvoinen itsessään, mutta tämän lisäksi siellä on tänäkin kesänä useita kiinnostavia näyttelyitä. Kymmenen vuoden taivalta juhlistetaan kokoelmanäyttelyllä, jossa on esillä hittejä Viron taidemuseon kokoelmasta. Lisäksi kesän tärppeihin kuuluvat ainakin näyttelyt Viron varhaisesta videotaiteesta, vielä ensi viikon esillä oleva valokuvamaisten fotorealististen maalausten kokoelma, sekä sen jälkeenkin jatkuva näyttely Viron 70- ja 80-luvun hyperrealistisesta taiteesta. Näyttelyn jälkeen kannattaa käydä pyörähtämässä Kadriorgin palatsipuiston kukkaloistossa. Upea puutarha on Virossa ainutlaatuinen, se ympäröi Pietarin kaupungin perustajan Pietari Suuren vaimolleen Katariina I:lle 1700-luvun alussa rakennuttamaa barokki-palatsia.

Lounge 24 -kattoravintolassa voi kilistellä laseja melko vaikuttavissa näkymissä.
Lounge 24 -kattoravintolassa voi kilistellä laseja melko vaikuttavissa näkymissä. Kuva: Vitali Gusatinsky

Lounge 24 -näköalaravintola

Parhaat näkymät Tallinnan kattojen yli avautuvat Radisson Blu Sky -hotellin 24. kerroksen terassiravintolasta. Päätähuimaavalla korkeudella vilvoittaa aurinkoisenakin päivänä virkistävä merituuli, jonka liikaa yltyessä on vierailijoille tarjolla vilttejä ja anteliaasti tilaa lämmittimien alla. Poimintana listalta antipastovalikoima, herkullinen caesar-salaatti sekä kesäinen prosecco.

Shoppailu

Tallinnaan on viime vuosina auennut toinen toistaan järkälemäisempiä kauppakeskuksia, joissa varomaton shoppailija voi helposti viettää useita tunteja vain valikoimaa kartottaen. Jopa perinteisesti turistien suosiossa pysynyt Viru-keskus on remontoitu ja kiiltelee nyt aivan uudella tavalla.
Kaupungin länsipuolelta Rocca al Maren kauppakeskuksesta löytyy valtava määrä kauppoja kahdessa kerroksessa. Kauempana keskustasta sijaitseva kauppakeskus houkuttelee kävijöitä suoraan sataman A- ja D-terminaaleista ilmaisella bussikuljetuksella, joka liikennöi viisi kertaa päivässä. Taksilla Rocca al Mareen pääsee kympillä tai alle. Kaupungin toiselle puolelle avautunut uuden uutukainen Ülemiste-kauppakeskus on lajissaan Viron suurin. Helpoiten perille pääsee vanhastakaupungista raitiovaunulla nr. 4.

Samppanjalasillisten välissä on myös Tallinnassa aterian mentävä rako.
Samppanjalasillisten välissä on myös Tallinnassa aterian mentävä rako. Kuva: Vitali Gusatinsky

Cocktaileja, sisäpihoja ja samppanjaa

Mitä olisikaan matka Tallinnaan ilman pirskahtelevia juomahetkiä? Matkailijan ei kuitenkaan tarvitse tyytyä pelkästään huurteisen Saku-tuopin puristamiseen. Jo vanhankaupungin muurien sisäpuolelta löytyy tälle monta vaihtoehtoa.

Frank

Sauna tn. 2

Frank on bistro ja cocktail-baari, jonka valikoimasta löytyy muun muassa mehukkaiden burgereiden lisäksi toinen toistaan houkuttavampia talon drinkkejä. Näistä suosituin on Original Frank’s Julep – sekoitus bourbonia, minttua, sokeria, sitruunaa, katkeroa ja ginger alea tarjoiltuna kuparisesta pikarista.

Must puudel

Muurivahe 20

Suosittu Must puudel on vanhankaupungin instituutio. Tästä huolimatta sen asiakaskunta on edelleen paljolti paikallista. Päivällä kahvilana toimiva Must puudel kerää viikonloppuiltaisin Tallinnan trendikkäät nuoret eri tavoin sisustettujen saliensa sopukoihin iltaa aloittelemaan. Siemaile juomasi vaikka sisäpihalle piilotetun puutarhaterassin pihakeinussa.

Spot

Vene tn 4

Vanhankaupungin monista laadukkaista ja suosituista ruokaravintoloista ravintola Spotin juomatarjoilu on omaa luokkaansa. Yli 200 pullon samppanjalistalta löytyy jotain vähän vaativammallekin herkuttelijalle. Päivittäin vaihtuva talon samppanja on hyvä tapa aloittaa…

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi