Tampereen ruokalähettilään tärpit ruokamatkalle Manseen

Emmi Nuorgam puhuu tamperelaisesta ruoasta ja ravintoloista pyydettäessä ja pyytämättä.

Emmi Nuorgam on tamperelaisen ruokakulttuurin innokas puolestapuhuja.
Emmi Nuorgam on tamperelaisen ruokakulttuurin innokas puolestapuhuja. Kuva: Laura Vanzo / Hungry for Tampere

Suomalaisia huippuravintoloita löytyy muualtakin kuin Helsingistä. Turku ja Porvoo ovat jo lunastaneet paikkansa ruokaintoilijoiden sydämissä, mutta myös Tampereella on potentiaalia ruokamatkailuun.

Tampereelle on avattu niinkin paljon uusia hyviä ravintoloita, että kaupunki on pestannut viisi ruokalähettilästä jakamaan tamperelaisen ruoan ilosanomaa myös muualle Suomeen. Yksi uusista ruokalähettiläistä on Emmi Nuorgam, joka on kirjoittanut kaupungin ruokakulttuurista omaan blogiinsa jo kymmenisen vuotta.

"Tänne on auennut paljon uusia nimenomaan pienten tekijöiden niin sanottuja intohimopaikkoja. Sellaisia ravintoloita, joiden takana on joku tarina ja idea siitä, minkä takia sitä ruokaa tehdään ja halutaan tarjota sitä myös muille”, Nuorgam hehkuttaa.

Nuorgam löytää useita syitä Tampereen ravintolakentän elävöitymiselle. Nousukaudella ihmiset syövät enemmän ravintoloissa, mutta myös ravintolakulttuuri elää murroskautta.

“Tampere on ollut pitkään vähän sellainen työläiskaupunki, ja suositut ravintolat ovat olleet aika perinteisiä duunaripaikkoja. Nyt on syntynyt uusi sukupolvi ja kävijäkunta, joka arvostaa paikallisuutta, käsityötä ja tarinallisuutta. Halutaan tietää ketkä sen ruoan laittaa ja halutaan kuulla mikä siinä on se idea.”

Ruokamatkalle Tampereelle

Nuorgam kannustaa lähtemään rohkeasti ruokamatkalle Tampereelle.

“Ihmiset käyvät paljon Tallinnassa, Porvoossa tai Turussa ruokamatkoilla. Tampereelle se henkinen matka voi olla pidempi, mutta 1,5 tunnissa pääsee perille ja kaikki on helposti saavutettavissa.”

Ruokalähettiläs itse veisi vieraansa vasta avattuun Kajoon, joka on loistoesimerkki siitä, miten hyvä palvelu, taidolla tehty ruoka ja tarinallisuus kohtaavat. Tullin Saunassa taas yhdistyy kaksi Nuorgamin lempiasiaa: sauna ja hyvä ruoka. Ratinaan avattu Periscope puolestaan lumoaa upealla näköalallaan.

Klassikkoravintoloista hän nostaa esiin Ravintola C:n, jossa jokaisen pitäisi käydä edes kerran elämässään.

“Se on sellainen paikka, missä pitäisi jokaisen käydä syömässä ja vähän heräämässä siihen, miten ympäristössämme kasvaa koko ajan raaka-aineita, mitä me näemme päivittäin, mutta emme osaa välttämättä käyttää ruoanlaitossa.”

Lisää Tampereen ruokakuulumisia tarjoaa Hungry for Tampere -sivusto.

Kommentoi juttua