Tapaksia, cocktaileja, rentoa meininkiä - tällainen on uusi espanjalaisravintola Tpas

Iso Roban uusin ravintola on viihtyisä tapaspaikka, joka ei yritä olla turhan cool.

Helsingissä riehuu tapasbuumi. Espanjalaiset naposteluherkut ovat jälleen muodissa, niin kovasti, että tapasravintoloita aukeaa siellä, täällä ja tuollakin. Yksi niistä on Iso Roballe viikon alussa avattu Tpas - Cocina Española.

Tpas on viihtyisä baariravintola, joka ei yritä olla liian cool. Muotisisustuksesta muistuttaa ravintolatilan keskelle rakennettu, iso baaritiski, joka on yhden seinän tavoin kaakeloitu viistoreunaisella, tiililadotulla, valkoisella laatalla - mutta siihen jää minimalistinen trendikkyys. Sohva on verhoiltu monivärisellä kankaalla ja ravintolan perällä on seinä, johon on painettu Espanjan kartta ja vaakuna. Lattiaakin on kahta laatua: parkettia ja kaakelia.

Arki-iltana ravintolan täyttää rento puheensorina, eikä vapaita istumapaikkoja juuri löydy muualta kuin baaritiskiltä. 

Ruokalistalla on kompakti valikoima klassikkotapaksia, muutama slider eli minihampurilainen, kolme pääruokaa ja kaksi jälkkäriä. Kaikki ruoat ja juomat mahtuvat pöydillä oleviin paperisiin tablettimenuihin. 

"Ihmiset tykkäävät koota tapaksista kokonaisen aterian", kertoo Krista Häkkinen, joka vastaa Tpasin viinilistasta ja cocktailresepteistä. 

Perustapakset ovat kattavasti tarjolla: perunoita brava- ja valkosipulikastikkeilla, erilaisia lihoja ja juustoja, pil pil -maustettuja katkarapuja, kroketteja ja espanjalaista munakasta. Vain kasvikset puuttuvat, mutta niitä on kuulemma tulossa. Kaikki on kaunista ja maistuu hyvältä, mutta erityiseen herkkuasemaan nousee grillattu mustekala, jota tarjoillaan pikkelöityjen vihannesten kera.

"Meiltä saa aitoja espanjalaisia makuja, ja kaikki tehdään alusta asti itse", Häkkinen kertoo ylpeänä.

Minihampurilaiset ovat virkistävä lisä listalla, ja mukava, ruokaisa suupala tapaksien kaveriksi. Tarjolla on kolmea laatua: ylikypsää iberico-possua, morcillaa eli espanjalaista verimakkaraa sekä vuohenjuustoa. Sämpylä on sivuosassa ja täyte tärkein, vaikka sliderit ovatkin pieniä. Jokainen on toistaan maukkaampi, ja pikku hampparit ovat lisäksi tuhottoman suloisia.

Tpasissa istuessaan täytyy ihailla loppuun asti vietyä Espanja-teemaa. Kaiuttimista soiva musiikki on yksinomaan espanjalaista, muttei ylikorostetusti esimerkiksi pelkkää salsaa, vaan tavallista popmusiikkia. Kaikki viinit ovat espanjalaisia, eikä mitään ole tuotu muualta edes makuperustein. Virkistävää on, että olutta saa espanjalaisittain myös pienessä caña-koossa. Lisäksi kaikki juomat ja ruoat ovat listalla espanjaksi - ihan oikein kirjoitettuina. 

Pääruoaksi on kolme vaihtoehtoa: päivän kalaa, ibericopossua tai härkää. Tapaksien ja sliderien jälkeen ei pääruokaa välttämättä enää tarvitse, mutta tottahan jotakin maistaa täytyy. Testipäivän kala on kukkakaalipyreen ja chorizo-linssikastikkeen kanssa tarjoiltavaa siikaa, ja annos on loistava - melkein tapaksia parempi. Se panee hyvät odotukset lounaalle, jota Tpasissa nautitaan joka arkipäivä kello 12-15. Tarjolla on aina kala-, liha- ja kasvisvaihtoehto. Lounas tilataan tiskiltä ja tarjoillaan pöytään.

Ravintolan isä on Janne Laitinen, ja Tpas syntyi hänen rakkaudestaan Espanjaan. Hänen yrityksensä hallinnoi myös Sauna2-saunoja, Astoria-salia ja G-Lounge Skybaria. Laitinen on kasannut Tpasiin ammattitaitoisen porukan, joka tuntee ravintola-alan hyvin. 

"Meillä on täällä hieno, monipuolinen jengi. Henkilökuntaa on Espanjasta, Kuubasta, Argentiinasta ja Suomesta, ja kaikki tuovat omaa näkemystään mukaan", Häkkinen hehkuttaa. 

Häkkisen laatima cocktailmenu on yllätyksellinen ja täynnä herkkuja. Omaksi suosikiksi nousee kirpeä, vaaleanpunainen Granada. Myös El Mango En La Playa kutkuttaa mukavasti ikeniä, vaikka kummankaan korkea martinilasi ei olekaan henkilökohtaisesti mieleinen. Maku on silti niin hyvä, että toinenkin uppoaisi helposti. Tpasiin ei nimittäin ole pakko tulla syömään: myöhäiset aukioloajat kutsuvat nauttimaan myös baarin antimista.

 "Tpasissa ei missään nimessä tarvitse syödä. Mutta halutessaan baaritiskillekin voi tilata ruokaa", muistuttaa Häkkinen.

Aukioloajat todella ovat ihastuttavat. Tpas on auki maanantaista torstaihin yhteentoista, viikonloppuiltaisin puoleenyöhön ja sunnuntaisinkin kymmeneen. City suosittelee!

Tpas - Cocina Española, Iso Roobertinkatu 14.
Avoinna ma-to 12-23, pe 12-00, la 14-00, su 14-22. 

1 kommentti

tronquii

29.10.2016 14:27

Kirjoittajan vankka tuntemus espanjalaisesta kulttuurista jättää vähän sanomisen varaa. Salsa-musiikki, vaikka espanjankielistä tosin yleensä onkin, ei sinällään juurikaan Espanjaan tai tapaksiin liity, vaan enemmänkin entisten kolonioiden alueelle. Sinänsä ei siis ole yllätys, että baari, joka hakee espanjalaista tunnelmaa ei pidä salsa-kappaleita soittolistoillaan. Pienellä googlaamisella tämäkin olisi selvinnyt :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi