Terasseja ajetaan ahtaalle pikkutarkoilla säädöksillä

Mainostekstit piiloon, lasi- ja pleksikaiteet pois ja yksiväristä pintaa tilalle.

Valkoiset tuolit, aarrggh! Silmäni sokaistuvat.
Valkoiset tuolit, aarrggh! Silmäni sokaistuvat. Kuva: Thinkstock

Yli 500 ravintolayrittäjää tekee vuoden loppuun mennessä uuden vuokrasopimuksen Helsingin rakennusviraston kanssa. Sopimusehdot tiukentuvat, sillä ensi kesänä mainokset eivät saa näkyä terassien rakennelmissa. Samalla lisätään pikkutarkkoja määräyksiä, joiden mukaan päivänvarjojen ja markiisien tulee olla yksivärisiä, pleksi- tai lasikaiteita ei sallita, eikä painekyllästettyjä kalusteita, penkkejä tai muovituoleja ei sallita. Valkoiset kalusteet ovat kiellettyjä, koska väri erottuu häiritsevästi katukuvassa.

Äärimmäisen suomalaista. Paremman kaupungin nimissä tehdään jähmeitä normistoja, joilla ei saavuteta juuri mitään ja joiden valvominen on käytännössä mahdotonta.

Sopimukset kieltävät jo nykyisellään tuotemainonnan, mutta rakennusviraston toimistopäällikkö Timo Korhonen sanoo Helsingin Sanomille, sitä ei ole resurssien puutteen vuoksi juuri valvottu. Ilmeisesti nyt resursseja riittää entistä enemmän.

Rakennusviraston terassiohjeet selittävät säädöksiä kaupunkikuvan parantamisella.

"Kuvittele kalustamasi terassialue osana katua mieluummin kuin osana ravintolaasi.
Kalusta alue kutsuvasti ja viihtyisästi."

Ravintola-ala elää jatkuvasti tiukentuvien sääntöjen paineessa, eikä terassisäädökset helpota tilannetta yhtään.

"Iso sään kestävä varjo maksaa yli 2 000 euroa. Samaan aikaan kaupungin perimät vuokrat nousevat neljästä eurosta neliöltä 12 euroon", Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoi Hesarille.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi