Turku sai uuden oluen: Kakolan Kalpea on varsinaissuomalainen pale ale

Turkulaisbissen takana ovat kirjailija Reijo Mäki, Panimoravintola Koulu sekä Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

Kuva: siro46/Fotolia

Panimoravintola Koulu ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas löivät mallastuotteiden marinoimat päänsä yhteen ja loivat yhdessä kirjailija Reijo Mäen kanssa uuden yhteistyöoluen, joka huokuu Mäen etsiväkirjojen luomaa turkulaista maailmankuvaa.

Oluen kehittivät yhteistyössä Koulun olutmestari Teija Tuovinen-Laiho ja Laitilan panimomestari Juha Kylä-Kaila. Koekeitot suoritettiin Laitilan 30 litran tuotekehityspanimolla ja lopullinen Kakolan Kalpean pano tehtiin kirjailija Reijo Mäen valvonnassa Panimoravintola Koulussa tammikuussa.

"Vanhana koululaisena tunsin suurta nostalgiaa päästyäni lämmittelemään Koulun pannuja usean vuoden jälkeen", kertoo panimomestari Kylä-Kaila, joka ennen Laitilaan tuloaan toimi Panimoravintola Koulussa oluen panijana.

"Kimppapano oli hieno kokemus ja tuloksestakin voimme olla ylpeitä, sillä Kakolan Kalpea on kaikkea muuta kuin kalpean aavistus loistavasta oluesta", komppaa Koulun Tuovinen-Laiho.

Olut on tyyliltään turkulainen pale ale, jossa on ajan hengen mukainen raikas ja kukkainen humalointi. Alkoholipitoisuudeltaan olut on 5,0 % ja väriltään juoma on vaalea, kuten aidon pale alen kuuluukin olla. Jotta olueen saatiin reijomäkimäinen loppusilaus, kirjailija nimesi oluen Kakolan Kalpeaksi.

Panimoravintola Koulun ravintolapäällikkö Mika Lattu ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka olivat oluen julkistamistilaisuudessa varsin tyytyväisiä lopputulokseen.

"Alkuperäinen ajatus oli keittää yksi 1 500 litran erä Kalpeaa, mutta jo tämä julkistamistilaisuus antoi viitteitä siitä, että tämä kesäolut ei kesää näe. Pitänee siis palata patojen ääreen jos ja kun kommentit oluesta jatkuvat yhtä maireina", suunnittelee Lattu.

"Kakolan Kalpeasta tulee Turun uusi vetovoimatekijä tai ainakin minä tulen Turkuun entistä useammin jo pelkästään tämän oluen tähden", Aarikka komppaa.

"Lukuisat ovat ne pahat pojat - nämä Kaket, Jaket, Ralet ja Palet - jotka ovat kököttäneet Kakolanmäen pimeässä kivilinnassa. Unelmoiden naama harmaana ja suu kuivana kolmesta asiasta: auringosta, vapaudesta - ja tietysti oluesta. Enää ei Kakolan kallioilla istuta seuraamassa kalenterin lehtien kellastumista ja tiilen vanhenemista. Mutta oluen jano ei ole tästä maailmasta mihinkään kadonnut. Nyt kaikilla kelpo ihmisillä on mahdollisuus nauttia sellaisista olusista, joissa on aivan uudenlaista makua sekä luonnetta. Kuten esimerkiksi valikoiduissa anniskelupaikoissa tarjoiltavassa turkulaisesta pale alesta, jonka nimi on Kakolan Kalpea. Älä ole venkula! Nauti vapaudestasi! Tilaa tiskillä sitä mikä maistuu", kuvailee kirjailija Mäki nimikkotuotettaan ja hörppää.

Kakolan Kalpeasta voi nauttia näissä seurusteluravintoloissa: Panimoravintola Koulu, Uusi Apteekki ja The Old Bank.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi