Uudet oleskelualueet elävöittävät Kauppatorin aluetta – Kukkatori herättelee henkiin iltatoriperinnettä

Kauppatorin uusilla hengailualueilla voi pitää vaikka piknikkiä.

Kauppatori herää kesällä eloon.
Kauppatori herää kesällä eloon. Kuva: Jussi Hellsten

Kauppatorin aluetta herätellään nyt aktiivisesti eloon. Kesäksi kaupunkilaisten käyttöön on tulossa kaksi uutta oleskelualuetta, joilla voi viettää kesäpäivää vaikkapa piknikin merkeissä.

”Helsingin kaupunki tuo Kauppatorin alueelle julkisia paikkoja oleskelulle, laivojen odottelulle, eväiden syömiselle ja pienille tapahtumille. Ketterästi kehittäen ja kokeillen on myös Torikortteleita avattu ja elävöitetty viimeiset vuodet. Nyt on luontevaa kääntää katse kohti Kauppatoria”, kertoo Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

Kauppatorin rantaan Suomenlinnan lauttaterminaalin lähistölle nousee Helsingin saaristosta inspiraationsa saanut puinen saariryhmä, jota on mahdollista myös varata pienimuotoisten tapahtumien järjestämiseen.

Kauppatorin rantaan tulee kelluva puinen saariryhmä.
Kauppatorin rantaan tulee kelluva puinen saariryhmä. Kuva: Torikorttelit

Toinen hengailualue sijaitsee Kauppahallin rannassa Lyypekinlaiturilla, jonka puu- ja vihermoduuleista koostuvan virkistysalueen toivotaan houkuttavan kaupunkilaisia ja turisteja laivojen bongailuun, auringon ottamiseen ja eväshetkiin. Alueen avajaisia vietetään Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta.

“Uusi oleskelualue piirtää esiin Kauppahallin rannan uutena tilana, joka on aiemmin toiminut parkkipaikkana. Nyt Lyypekinlaiturilla on mahdollisuus syödä Kauppahallista ostettuja eväitä ja nauttia merituulesta. Tila mahdollistaa myös yhteistyön Kauppahallin ja sen tapahtumien kanssa”, sanoo Torikortteleiden kehityspäällikkö Anna Pakarinen.

Uudet oleskelualueet kartalla.
Uudet oleskelualueet kartalla. Kuva: Torikorttelit

Kukkia ja viinejä Havis Amandan aukiolla

Vielä 1900-luvun puolivälissä Kauppatorilla sijaitseva, Havis Amandan patsasta ympäröivä aukio tunnettiin vilkkaana Kukkatorina. Vuosikymmenien kuluessa perinne on hiipunut.

Nyt aika on kypsä kukkatorin uudelle tulemiselle. 24.–25. toukokuuta aukio täyttyy jälleen kukkakojuista ja oheisohjelmasta.

“Kukkien ostaminen ja harrastaminen on taas todella suosittua. Tapahtumassa tunnelmoidaan, millaista olisi, jos kukkatori- ja iltatoriperinne eläisivät Helsingissä vahvana. Toivomme, että tapahtuma on osaltaan sysäys Kauppatorin uuteen aikakauteen, jossa torielämä jatkuu omaleimaisena, ajankohtaisena ja vireänä”, sanoo Anna Pakarinen.

Ohjelmassa on Mantan kukitus, kukkapaja, musiikkia, viiniä ja laadukasta pikkupurtavaa iltatoritunnelmissa aina klo 20 saakka.

Torstaisin tanssitaan

Kesä tuo tullessaan myös Tanssiteatteri Tsuumin järjestämät toritanssit, joiden ensitahdit tanssitaan Helsinki-päivänä livebändin säestyksellä. Tämän jälkeen tansseja järjestetään säävarauksella aina torstaisin klo 17.30-18.15 ainakin 8. elokuuta saakka.

"Kauppatorin alue ja kaupunkilaiset ansaitsevat parempaa. Nyt päästään etenemään konkreettisin kokeiluin ja toivottavasti harjoitus tulee osoittamaan, että pienillä muutoksilla voi tehdä lopulta paljon", sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi