Vasta paahdettua kahvia ja raakakakkuja – keskustaan avautui uusi kahvitalo

Paulig Kulma on kuluttajien oma kahvikeskus, jossa pääsee tutustumaan kahviin pintaa syvemmälle.

Helsingin keskustaan avattiin maanantaina 24. lokakuuta uudenlainen kahvitalo, jossa tarjoillaan käsityönä valmistettua kahvia yhdessä trendikkään ruuan kanssa. Aleksanterinkadun ja Kluuvikadun kulmassa olevaa Paulig Kulmaa ei voi kutsua pelkäksi kahvilaksi, sillä kahvilatoiminnan lisäksi Kulmassa koreilee paahdinkone, lounge, myymälä ja koulutuskeskus. Kulma on kahvinjuojien hemmottelupaikka, jossa kahviin tutustutaan pintaa syvemmälle.

"Kahvin matka plantaasista kuppiin on suuri prosessi. Kun sen tietää, arvostus sitä kohtaan nousee", sanoo Pauligin toimitusjohtaja Elisa Markula.

Latvakangas ja Bertha-paahtokone.
Latvakangas ja Bertha-paahtokone.

Kaksikerroksisen kahvitalon alakerrassa sijaitsee pitkä palvelutiski kaikkine herkkuineen. Alakertaa koristavat kuparinsävyt, huolella valittu sisustus ja paahtimo. Kyllä vain, kahvila paahtaa omat kahvipapunsa itse paikan päällä! Pauligin paahtaja Sampo Latvakangas yhdessä Bertha-nimisen paahtokoneen kanssa pitävät huolen siitä, että paikalla tarjoiltavat kahvit ovat ammattitaidolla paahdettuja. Latvakankaan työskentelyä paahtokoneen kanssa voi seurata paahtopäivinä, jolloin kahvitalo ja sen lähialue peittyy herkulliseen kahvin tuoksuun.

Yläkerrassa on kahvittelijoiden lounge, jossa on roikkuvia nojatuoleja ja muutama kuparinhohtoinen loossi. Yhä useampi tekee töitä tai koulutehtäviä kahviloissa ja Kulmassa on otettu huomioon nykypäivän elektroniikan käyttö – jokaisen pöydän läheisyydestä löytyy pistorasia.

Kahvinvalmistuksesta kiinnostuneille Kulma tarjoaa yläkerrassaan barista-koulutuksia, joista saa tutkintotodistuksen. Koulutukseen voi osallistua niin ammattilaiset kuin yksityiskuluttajatkin. Aiemmin koulutuksia on järjestetty Vuosaaressa, jossa sijaitsee Pauligin suurin paahtimo.

Kahvitalo avaa ovensa arkisin kello 7:30, jolloin tarjoillaan aamupalaa. Perjantaisin ja lauantaisin kahvitalo on auki kello 23 asti. Paulig Kulman esimiehenä toimii Charlotta Nylund, joka on innoissaan uudesta kahvitalosta ja sen tarjoamista palveluista.

"Meillä voi hyvän kahvin äärellä tavata huippubaristoja ja Pauligin Paulan. Meillä järjestetään myös maistatuksia ja erilaisia kahvitietoiskuja", kertoo Nylund.

Vegaanileipiä ja raakakakkuja

Paulig Kulman ravinnerikkaasta ruokatarjonnasta vastaa turkulainen Pure Hero. Pure Hero on raakakakkuihin, raakasuklaaseen ja superfood-pirtelöihin erikoistunut yritys, jonka kaksi yrittäjää, Svante Spiik ja Tytti Lairolahti perustivat vuonna 2012. Tämän vuoden puolella tiimi sai kolmannen jäsenensä, Pezhman Escandarin, joka hyppäsi kelkkaan keittiöpäälliköksi.

Kulmassa Pure Hero tarjoilee vegaanisia ja gluteenittomia leipiä, puuroa, raakakakkuja ja pirtelöitä. Vegaaniruoka on tämän vuoden suurin nousija, mitä tulee ruokatrendeihin ja se jos jokin sopii mainiosti yhteen myös kasvua tekevän kahvitrendin kanssa.

"Pure tulee siitä, että kaikki raaka-aineet ovat tietenkin puhtaita, mikään ei tule teollisena. Hero kuvaa arkielämän sankaria", toimitusjohtaja Spiik kertoo yrityksen nimestä.

Kolmikon tarjoamat herkut ovat 95 prosenttisen vegaanista ja gluteenitonta. Yrittäjät kertovat lisäävänsä menuun myös 1700- ja 1800-luvuilta peräisin olevia vodkareseptejä.

"Vodka on huolella valittu. Se on pohjaveteen valmistettu ja tislattu käsin kolme kertaa. Siitä ei tule päänsärkyä", naurahtaa Spiik. Haaste hyväksytty.

Pure Herolla on kahvila Turussa nimeltään Pure, ja nyt on aika lumota helsinkiläiset. Yrittäjät kertovat superfood-yrityksen tähtäävän korkealle ja tavoitteena on avata paikka New Yorkin kaduille.

Pure Heron sankaripojat Pezhman Escandari ja Svante Spiik.
Pure Heron sankaripojat Pezhman Escandari ja Svante Spiik. Kuva: Jessica Sorola

Nami mitä herkkuja!
Nami mitä herkkuja! Kuva: Jessica Sorola

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi