Viinikahvila Pausa on pitskulaisten olohuone

Viinikahvila Pausa tarjoaa viinejä ja pikkusuolaisia aivan Pitäjänmäen aseman kupeessa.

Viinikahvila Pausassa on olohuonemainen tunnelma.
Viinikahvila Pausassa on olohuonemainen tunnelma. Kuva: Viinikahvila Pausa

Vielä muutamia vuosia sitten ajatus viinikahvilasta keskellä Pitäjänmäkeä olisi saattanut herättää kummastusta, mutta siellä se nyt on, kivenheiton päässä Pitäjänmäen asemasta: Viinikahvila Pausa, josta saa hyviä viinejä, lähipaahtimon kahvia, lähileipomoiden kakkuja ja patonkeja sekä pikkusuolaisia eli piksuja.

Oli oikeastaan sattumaa, että Petri ja Sari Salonen päätyivät avaamaan viinikahvilansa juuri Pitäjänmäkeen. Yli 30 vuotta yhdessä ollut pariskunta ehti haaveilla yhteisestä yrityksestä jo ensitreffeistään lähtien, mutta vasta nyt aika oli kypsä Viinikahvila Pausalle.

“Pari vuotta sitten lasten muutettua pois kotoa rupesimme miettimään, mitä haluaisimme tehdä loppuelämän työelämässä, niin ajattelimme, että nyt meillä on vihdoin mahdollisuus lähteä toteuttamaan tällaista pitkäaikaista haavetta”, Petri Salonen kertoo.

Pitäjänmäki jännitti, mutta avasi myös mahdollisuuksia

Saloset irtautuivat aiemmista ammateistaan, kouluttautuivat ravintola-alalle ja alkoivat etsiä sopivaa liiketilaa. Aluksi tähtäimessä oli Töölön ja Jätkäsaaren kaltaiset alueet keskustan läheisyydessä, mutta pikku hiljaa he alkoivat katsella ilmoituksia laajemmalta.

Kun pariskunta kävi tutustumassa Pitäjänmäellä vapaana olleeseen kahvilatilaan, paikka tuntui heti omalta.

“Kun avasimme oven, huomasimme että tunnelma oli aika paljon siihen suuntaan, mitä oltiin itsekin ajateltu”, Sari Salonen sanoo.

Vaikka ajatus viinikahvilan perustamisesta Pitäjänmäen kaltaiseen lähiöön jännittikin, Saloset näkivät tilanteessa myös mahdollisuuksia.

“Sen suuntaista tarjontaa ei sillä suunnalla ollut, joten sen tyyppistä kilpailuasetelmaa ei ole”. Sari Salonen jatkaa.

Kaiken lisäksi Pitäjänmäki sattui olemaan Salosille entuudestaan tuttua seutua, sillä Sari asui Pajamäessä niihin aikoihin, kun pariskunta alkoi seurustella.

Kanta-asiakkaat löytäneet Pausan

Oltuaan auki vasta pari kuukautta, Viinikahvila Pausa on ehtinyt jo voittaa pitskulaiset puolelleen. Pausalle on jo ehtinyt muodostua oma kanta-asiakaskuntansa, ja etenkin viikonloppuisin on ollut tupa täysi. Väkeä käy vauvasta vaariin, ja myös nuoret aikuiset ovat löytäneet paikan.

Salosten saaman palautteen perusteella alueelle oltiin kaivattu Pausan kaltaista illanviettopaikkaa.

"On sanottu, että aikaisemmin piti aina lähteä keskustaan, jos halusi tällaiseen paikkaan mennä, ja nyt on niin kiva kun voi tulla kävellen muutaman sadan metrin päästä viettämään iltaa ja kävellä takaisin", Petri Salonen sanoo.

Valikoimasta löytyy viinien lisäksi myös pienpanimoiden oluita, salaatteja, kakkuja, piirakoita sekä pikkusuolaisia eli piksuja.
Valikoimasta löytyy viinien lisäksi myös pienpanimoiden oluita, salaatteja, kakkuja, piirakoita sekä pikkusuolaisia eli piksuja. Kuva: Viinikahvila Pausa

Ajatuksena oli luoda nimenomaan olohuonemainen paikka, jonne on helppo tulla rentoutumaan.

“Nimi Pausahan tarkoittaa paussia, lepohetkeä. Se on se meidän idea, että me haluamme luoda mukavan olohuonemaisen tunnelman, johon voi tulla hetkeksi irti arjesta ja unohtaa kiireet”, Petri Salonen sanoo.

Viinejä ja pikkupurtavaa

Saloset suosivat valikoimassaan lähituottajien tarjontaa. Suodantinkahvina tarjoillaan paikallisen kahvipaahtimon Kaffe Obscuran kahvia, vitriinistä löytyy lähileipomoiden kakkuja sekä patonkia. Saatavilla on myös ítse leivottuja piirakoita sekä pikkusuolaisia, joita Saloset kutsuvat piksuiksi.

Koska kyseessä on viinikahvila, tarjolla on luonnollisesti myös viinejä.

“Vaikka emme ole mitään viiniasiantuntijoita, niin ihan nuoresta asti on sellainen nautinnon tuntu yhdistynyt lasilliseen hyvää viiniä ja pikkupurtavaan. Se on ollut meille sellainen ylellisyyden ja nautiskelun symboli, ja sitä me haluamme tarjota myös muille”, Sari Salonen sanoo.

Osa viineistä on Salosten omia suosikkiviinejä, joihin he ovat vuosien varrella tykästyneet, osa on tarttunut mukaan Eurooppaan suuntautuneelta viinimatkalta.

“Kiertelimme Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa kuukauden verran tutustumassa viinitiloihin ja viineihin, ja siltä reissulta on jäänyt muutamia viinejä meidän valikoimaan mukaan. Ollaan mietitty, että olisi erilaisia viinejä ja jokaiselle jotain sopivaa viiniä”, Petri Salonen sanoo.

Olohuonemaista tunnelmaa Pausaan tuo myös livemusiikki, jota on tarjolla säännöllisen epäsäännöllisesti. Pausan keikkakalenterin korkkasi akustinen duo Kaikuluotain, seuraavaksi vuorossa on neljän hengen akustinen kvartetti Mikkels Sons.

“Hyvä fiilis on se avainjuttu, ja sen asiakkaat ovat myös löytäneet”, Sari Salonen sanoo.

Viinikahvila Pausa, Pitäjänmäentie 19

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi