Viinit Top 70

Maistoimme Alkon valko- ja punaviinit ja valitsimme niistä 70 parasta kolmessa eri hintaluokassa. Löytöjä tekee myös edullisissa viineissä, kun tietää mitä nappaa. Ja Mikko Montonen tietää.

Maailmassa juodaan tänään parempaa viiniä kuin koskaan. Tietotaidon leviäminen on samalla yhdenmukaistanut viinejä. Edullisissa ja keskihintaisissa viineissä kilpailu laskee hintoja samaan aikaan, kun laatu nousee.

Korkean verotuksen takia Suomessa ei ole mahdollista juoda halpaa viiniä, mutta kylläkin saada rahoilleen vastinetta. Tilanne on erilainen kuin espanjalaisissa valintamyymälöissä, joissa litran pahvipakkaus paikallista valko- tai punaviiniä maksaa alle euron.

Alkoholijuomien ensi vuoden veroale painottuu halpojen tuotantokustannusten kirkkaisiin viinoihin. Viinin vähittäishinnan kohdalla ale jää muodolliseksi, muutamaan senttiin pullolta. Samaan aikaan viinin suosio kasvaa kohisten, joten kannattaa katsoa mitä juo.

Espanja jatkaa Suomen suurimpana viinimaana ja Ranska kakkosena. Chile ja Etelä-Afrikka hengittävät kuitenkin vahvasti niiden niskaan. Viidentenä on Italia. Punaviineissä Espanja on ykkönen, mutta Etelä-Afrikka on kohonnut valkoisten kärkeen. Valko- ja punaviinien suosio on suunnilleen tasoissa.

Tyylissä korostuvat viinin hedelmäisyys, tuoreus, puhtaus ja juotavuus. Tammikypsytyksen ylikorostaminen on jäänyt historiaan. Ummehtuneena tuoksuna ja kitalaessa kuivuvana makuna viinin pilaava korkkivika on nostanut kierrekorkit uuteen arvoon. Niitä käytetään halpisten lisäksi parinkymmenen euron viineissä raikkauden takaamiseksi.

Pahvipakkausten suosio kasvoi kesäkuukausina. Heikko säilyvyys pulloon verrattuna on niiden ongelma. Ainakin aistinvaraisesti arvioituna laatikkoviini ei aina ole ollut samaa kuin vastaavan etiketin merkkitavara pullossa.

Halvimpien espanjalaisten punaviinien myynti on kääntynyt laskuun. Voimakkaimmin kasvaa litroissa keskihintaisten punaviinien suosio, prosentuaalisesti harppovat ripeimmin ylöspäin kalliiden valkoviinien ystävät.

Samppanjoissa ja muissa kuohuviineissä hinta on yleensä luotettava laadun mittari. Ladan hinnalla ei pääse Mersun kyytiin. Pieniltä tuottajilta voi toki tehdä edullisempia löytöjä kuin markkinointiin panostavilta maailmanmerkeiltä.

Kansainvälisissä valko- ja punaviineissä parhaan hinta–laatu-suhteen löytäminen on mutkikkaampi pöheikkö. Kuten oheisista arvioista selviää, Alkon normaalivalikoiman paras edullinen kuiva valkoviini tulee Australiasta ja punainen Tunisiasta. Heti perässä löytyy Argentiinaa, Etelä-Afrikkaa, Kaliforniaa ja Chileä. Perinteiset eurooppalaiset tuottajamaat eivät suotta ole huolissaan.

Normaalivalikoiman lisäksi Alkolla on tilausvalikoima, jonka viinit löytyvät osoitteesta www.alko.fi. Sen viinit toimitetaan haluttuun myymälään muutaman päivän varoitusajalla. Tilausvalikoimasta löytyy viinejä, joita maahantuojat myyvät ravintoloille. Ravintoloissa myydään lisääntyvässä määrin eri viinejä kuin vähittäiskaupassa.

Katso viinien Top 70:
http://www.city.fi/artikkelit/pdf/city_viinit_top_70.pdf (PDF)

8 kommenttia

Dimos

4.12.2003 18:11

Ai jaa, siis Espanjassa saa halpaa viinia, muttei vastinetta rahoilleen? Tilanne on siis erilainen kuin Suomessa, jossa viini ei ole halpaa, mutta vastinetta rahalle loytyy?

Voisi tuohon rakkaaseen aidinkieleen kiinnittaa edes hieman hajanaista huomiota.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

miinus

8.12.2003 11:20

Miksi ihmeessä täällä suositellaan tunisialaista rapaa joka ihan oikeasti on saanut arominsa suoraan kamelinkusesta??? Maista ja järkyty!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

harrastaja2

8.12.2003 14:53

Myönnän, että minulla on vähemmän kokemusta aiheesta kuin Mikko Miettisellä (joka on tehnyt rankinglistan) ja sekin on huomattavasti oman viiniseurani, elämänpiirini ja Viinistä viiniin-kirjan leimaamaa, joten en ala tässä luettelemaan viinejä, mitkä puuttuivat listoilta, mutta jotka kymmenien ihmisten mielestä pitäisi olla listalla, koska siellä on myös joku köykäisempi tapaus. Kritisoisin kuitenkin sitä, että viiniryhmät ovat tehty niinkin suppeasti, että kallein ryhmä jo alkaa 10 eurosta. Nykyään suomalaisten päästyä viinien maailmaan 20 euroa olisi realistisempi raja, kun opiskelijakin jo saattaa valita hiukan yli 10 euron viinin. Hintaryhmästä 10-15 euroa jäi moni helmi mainitsematta, sillä selväähän on että jos kaikki kymmenien eurojen laatuviinit painivat samassa sarjassa, niillä ei ole hirveästi tilaa samalla listalla.
Sikäli positiivista, että listalla on paljon myös sellaisia viinejä, joita ei ylistetä Viinistä viiniin- kirjassa ja lehtiarvosteluissa, jotta Alkon valikoimaa voitaisiin hyödyntää monipuolisemmin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

koppelo

11.12.2003 08:28

Diimokselle.
Jos viini on halpaa, mutta huonolaatuista, ei viinistä ole rahalle kunnon vastinetta .Eli vähät rahat solahtivat kankkulan kaivoon.
Alko pitää tietyn minimitason ja halvat euron viinit puuttuvat, mutta en niitä kaipaakkaan.
Kiljua saa halvemmallakin.
Kun vuosikausia on suomalaisia kusetettu viinien juojiksi veroja alas hivuttamalla, on oikeus ja kohtuus saada hyvitys kossunkin hintaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Miig

13.12.2003 00:22

Se halpa (ehka heikkolaatuinen) viini Espanjassa tms. on samaa mita Suomessa myydaan kalliimmalla. Eli heitatko enemman rahaa kankkulan kaivoon vai vahemman.. siita on lahinna kyse. Vrt. Libis hinta Suomessa vs. muualla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

piemontese

15.12.2003 17:57

täysin käsittämätöntä jättää viiniarvioista pois erittäin oleellinen viinin laatuun vaikuttava tekijä, eli kulloinkin nautitun tuotteen valmistusvuosi! kertoo paljon testin arvosta, jos ei ilmoiteta esim. sadon laatua ja tuotteen kypsyyttä(mielummin numeroina kuin sekundäärisinä arvioina)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

anni_a

22.12.2003 22:58

Niin että pätäkkää piisaa...

Meilläpäin valintatalon hyllystä löytyy kotiseudun laatuviinejä hintahaitarilla 1,5-8 Euroa. Arvatkaapa paljonko ne maksavat Suomessa? Oma maa mansikka ja maassa maan tavalla , mutta viimeinen vieras uskokoon huvikseen, että rahaa voi heittää hukkaan mm noin. Matkailu avartaa

Anni Elsassista

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tonavatar

28.12.2003 18:49

Unkarilaiset viinit kuuluvat oleellisesti läträysiltoihin. Sen kunniaksi pitääkin paljastaa mitä tarkoittaa kaikkien tunteman oksetusliemen "magyar feher bor"in nimi. Tämä ylevä nimi ei suinkaan kerro vehreistä viinipelloista eikä historiallisista linnoista - suora suomennos kuuluu "Unkarilainen valkoviini".

Oikeasti Unkarissa on lukuisia hyviä viinejä, jopa Egri bikavér on erinomaista kunhan vaan saa hyvän kellarin versiota ja hyvää vuosikertaa. Hinnat ovat taskurahoille sopivat ja juhlahetkenä saatan tuhlata jopa 4E pullolliseen sitä parempaa... Tosin tähän kalliiseen hintaan saa jo olla isompi juhla menossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi