Viroon avattiin suomalainen artesaanitislaamo pirtutrokari Algoth Niskan hengessä

Algoth Distillery & Bar Tallinnan sataman liepeillä tuottaa ensin pirtua, myöhemmin myös vodkaa ja giniä. Halutessaan juomia voi ostaa erän vaikka omalla nimellä etiketöitynä.

Tislaamomestari Juha Väänänen ja Algothin tislaamolaitteet.
Tislaamomestari Juha Väänänen ja Algothin tislaamolaitteet. Kuva: Jari Sandqvist

Tallinnan sataman liepeille, D-terminaalin läheisyyteen, tiilirakenteiselle Lootsi-makasiinialueelle avattiin viikonloppuna Viron ensimmäinen artesaanitislaamo, jonka takana on suomalais-skotlantilainen joukko. Legendaarisen pirtutrokari Algoth Niskan hengessä tislaamobaari sai nimekseen Algoth, ja sen juomat kulkevat nimellä Siragi.

"Aateloimme Algothin ja kutsumme häntä lempinimellä Agi. Sir Agi", kertoo tislaamomestari Juha Väänänen

Ensimmäinen Siragi-juoma, joka lanseerataan lähiaikoina, on pirtu. Pian perässä seuraa vodka, ja ensi vuonna lanseerataan gini. Ensin niitä testaillaan. Tislaamolla on alkoholiasiantuntijoista koostuva noin kymmenen hengen jury, joka maistelee juomia kehittelyvaiheessa. Lisäksi asiakkaiden mielipiteitä kysellään tislaamon esittelykierroksilla. Algothissa halutaan panostaa ennen kaikkea asiakaskokemukseen ja laatuun.

"Meillä on ultramodernit tislaamolaitteet, joilla päästään käsittämättömiin puhtauksiin."

Se, mitä Algoth Distillery & Barissa tehdään toisin, on standardipullovalmistuksen lisäksi pulloerien räätälöinti. Jos olet valmis ostamaan ainakin sata pulloa juomaa, saat keksiä sille oman nimen ja etiketin. Tulevaisuudessa myös juomia voi räätälöidä itse: maustaa vodkan vaikka mustikalla tai ravuilla, tai valmistaa sen oman reseptin mukaan siinä määrin, mitä tislaamon tuotantoprosessit sallivat.

"Oman satsin juomaa voi brändätä ja tilata esimerkiksi lahjoiksi, syntymäpäiville tai vaikka tapahtumiin", Väänänen sanoo. 

Tislaamomestari ei pidä mahdottomana ajatusta, että Algoth saisi myös sisartislaamon joskus Suomeen. Tässä vaiheessa toiminta pidetään kustannus- ja kilpailusyistä kuitenkin Virossa. 

"Kutsun suomalaista alkoholipolitiikkaa huumorilla raittiusfasismiksi. Toimintaedellytykset ja -ympäristö ovat Virossa paljon suotuisampia."

Väänänen uskoo, että Alkon hyllylle pääseminen on pitkä prosessi, joten Siragi-juomia ei myydä Suomessa ainakaan vielä - vaikkakin mies toivoo olevansa väärässä. Ravintoloitsijat vovat toki ostaa juomia myytäviksi omiin ravintoloihinsa, ja kuluttajat noutaa maistiaisia Tallinnasta. Tislaamossa odotetaankin ensisijaisesti suomalaista asiakaskuntaa.

Tislaamon baarissa saa maistella juomia, ja halutessaan Algothissa päsee myös tislaamokierrokselle tutustumaan niiden valmistuksen saloihin. Tärkeintä on kuitenkin valmistaa huippulaitteiston avulla laadukasta juomaa ja pitää samalla hauskaa.

"Haluamme yksinkertaisesti tehdä hyvää viinaa ja myydä sitä ihmisille", Väänänen sanoo.

Melkein kuin itse herra Niska.

Algoth Distillery & Bar, Lootsi 8, Tallinna. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi