Voiko mestaa enää kutsua Piritoriksi, kun se maalataan tällaiseksi?

Vaasanpuistikossa maalataan viikonloppuna yhteisöllisesti koko aukion kokoista katutaideteosta.

Ilmakuvaluonnoksesta näkee, millainen värijuhla Vaasanpuistikkoon on tulossa.
Ilmakuvaluonnoksesta näkee, millainen värijuhla Vaasanpuistikkoon on tulossa. Kuva: Helsinki Urban Art

Vaasanpuistikko kokee ison muodonmuutoksen, kun sen katupintaan maalataan yhteisöllisesti katutaideteos. Työn valmistelu alkaa perjantaina 9. kesäkuuta, ja viikonloppuna maalaaminen pääsee toden teolla vauhtiin kaikille avoimissa työpajoissa, joissa kaupunkilaiset pääsevät osallistumaan teoksen maalaamiseen ammattilaisten opastuksella. Lopullisesti teos valmistuu seuraavan viikon lopulla, kun taiteilijat saavat sen viimeisteltyä.

Maalaustyöpajat järjestetään lauantaina 10.6 ja sunnuntaina 11.6 klo 12-17. Huonolla säällä toinen työpaja voidaan siirtää maanantaille 12.6. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan maalaustalkoiden Facebook-tapahtumassa. Työpajoihin voi osallistua missä vaiheessa tahansa ja maalata saa niin kauan kuin haluaa. Osallistuminen työpajoihin on ilmaista, eikä aikaisempaa kokemusta tarvita. Alle 8-vuotiaat voivat tulla maalaamaan huoltajan seurassa.

Katupintaan toteutettavaan teokseen kerättiin kevään mittaan ideoita, joiden pohjalta kolme taiteilijaa teki luonnosehdotukset äänestettäväksi. Laura Lehtisen teos Kemut meren äärellä valittiin kolmen ehdotuksen joukosta voittajaksi.

“Halusimme tehdä teoksesta monella tapaa osallistavan ja sitä kautta saada ihmiset tuntemaan torin ja teoksen omakseen. Vaasanaukio sijaitsee keskeisellä ja vilkkaalla paikalla, mikä tekee teoksen maalaamisesta vielä merkittävämpää”, sanoo Jaakko Blomberg Helsinki Urban Art ry:stä.

Teoksen suunnitellut Laura Lehtinen on kuvittaja ja katutaiteilija, joka on toteuttanut useita muraaleja kotimaassa ja ulkomailla. “Helsinki on mielestäni hauskin ja kulttuurisesti rikkain juuri tätä aukiota ympäröivissä kaupunginosissa. Halusin sisällyttää teokseen monelle helsinkiläiselle tärkeitä elementtejä ja tuoda lisää positiivista tunnelmaa”, kertoo Lehtinen teoksen taustoista.

Havainnekuva.
Havainnekuva. Kuva: Helsinki Urban Art

Helsinki Urban Artin muodostaa joukko visuaalisen alan, yhteisötaiteen ja kaupunkiaktivismin ammattilaisia. Se sai alkunsa Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektista, joka toteutti vuonna 2016 useita kaupunkiympäristöä elävöittäviä katutaideteoksia. Helsinki Urban Art laajentaa tätä toimintaa ja tuo taidetta katukuvaan entistä enemmän ja monipuolisemmin. Se tuo esiin uusia tapoja käyttää kaupunkitilaa, luo yhteisöllistä kaupunkikulttuuria sekä etsii ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin taiteen ja aktivismin keinoin.

3 kommenttia

Entinen asukas

5.6.2017 13:32

Ainoa keino saada ko. alue rauhoittumaan (asuin siellä viitisentoista vuotta vuosituhannen vaihteeseen saakka, nyt saman verran viereisessä kaupunginosassa, eli edelleen näen ko aukiota jatkuvasti) ei ole laillinen:

Pakottamalla kaikki alueella asuvat päihdeongelmaiset muuttamaan toisaalle, meno rauhoittuisi. Koska moinen ei ole mahdollista, nyt tullaan sitten seuraamaan kuinka nopeasti nuo iloiset maalaukset peittyvät oksennukseen, paskaan ja vereen.

Alue on pullollaan ns. juoppokämppiä, jotka ovat yleensä omistusasuntoja ja vain luonnollinen poistuma ajan myötä siirtää ko. asumukset muille, kuin päihdeongelmaisille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Naaprui

5.6.2017 13:56

Jatkossa happotori?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Entinen asukas

14.7.2017 13:40

Noniin, nyt on sitten seurattu aukion menoa maalausten kera useita kertoja viikossa ja ihan sama jengi siellä ördää ja sekoilee kuin ennenkin. Samat naamat ja aivan yhtä runsaslukuisena.

Kiva että tälle sekakäytön syövereissä pyörivälle porukalle on saatu nyt sitten edes mukavampi ja värikkäämpi ympäristö, kyllähän se mieltä piristää.

Mutta kuten edellisessä viestissäni totesin: Ainoa keino todella vaikuttaa asiaan on perustuslain vastainen, eli sekakäyttäjä/juoppojengin pakkosiirto toisaalle.

Minua henkilökohtaisesti tämä porukka ei häiritse lainkaan, ei häirinnyt sen 16 vuotta kun ihan vieressä asuin, eikä häiritse edelleenkään kun nykyisin viereisen kaupunginosan asukkaana useita kertoja viikossa tuosta kuljen.

Naurettavaa tässä on vain se, että joku on luullut värikkään kautaiteen joko
a) parantavan paikallisten asukkaiden päihdeongelmat välittömästä
b) saamaan paikalliset päihdeongelmaiset etsimään toisen oleskelupaikan

Se mikä ehti kesäkuussa häiritä oli sen sijaan se, että yhdelle ruokakioskille oli annettu lupa keskellä päivää saastuttaa aggregaatin pakokaasuilla aukiota. Onneksi se poistui pikaisesti - ihan protestina en osta mitään aggregaatilla saastuttavilta yrityksiltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi