Vuosi 2025 oli Helsingissä poikkeuksellisen herkullinen, sillä kaupunkiin avautui lukuisia uusia, nimekkäiden tekijöiden ravintoloita.
Kokosimme yhteen kymmenen ravintolaa, jotka kannattaa ehdottomasti tallettaa tulevia ravintolareissuja silmällä pitäen.
10 x parhaat uutuusravintolat Helsingissä 2025
Esmes

- Missä: Iso Roobertinkatu 24
- Mitä: Luovia elämyksiä tiskin ääressä
Iso Roobertinkadulle avautunut Esmes on ravintola-alan konkareiden (Dani Hänninen, Timo Aalto, Jun Kondo, Turo Kotajärvi, Atte Puolakka, Jesse Teerenmaa ja Janne Keskevaari) yhteinen projekti, jonka vahva visio näkyy heti ovella.
Ravintolan sydän on keittiön ympärille rakennettu massiivinen tiski, jonka äärellä päästään sekä nauttimaan ruoista että seuraamaan, kuinka annokset syntyvät taitavien kokkien käsissä.
Esmeksen ruokalista elää raaka-aineiden mukaan, ja tarjolla onkin yllätyksellisiä makuyhdistelmiä niin päivän menun kuin ala carte -listan muodossa.
LUE LISÄÄ: Helsingin uutuusravintola luottaa yhteiseen visioon – tällainen on huipputiimin Esmes!
Brasserie Lionne

- Missä: Pohjoisesplanadi 37
- Mitä: Nautintoja aamiaisesta illalliseen
Hans Välimäen luotsaama Brasserie Lionne tuo Pohjoisesplanadille palan ranskalaista brasserie-elämää. Ravintola avaa ovensa jo varhain eurooppalaistyyppiselle aamiaiselle, joka on noussut kaupungin tämän hetken kuumimpien aamupalojen ehdottomaan kärkeen.
Noin 120 paikkaisen Brasserie Lionnen tarjonta ei kuitenkaan jää vain aamiaiseen, vaan uutuusravintola pitää ovensa avoinna viikon jokaisena päivänä aamuvarhaisesta iltamyöhään.
Heti lounaan alkaessa ravintola muuttuu klassiseksi brasserieksi, jonka listalta löytyy annoksia monenlaiseen nälkään ja tilanteeseen.
Burgers & Wine Ruoholahti

- Missä: Jaalaranta 5
- Mitä: Palkittuja burgereita uudessa lokaatiossa
Yrittäjä Tony Branderin luotsaama Burgers & Wine Ruoholahti tuo Ruoholahteen Pasilan Triplassa useasti palkitun burgerikonseptin, jossa burgerit ovat vasta alkua.
Listalta löytyy nimittäin erilaisten burgereiden lisäksi muun muassa karamellisoitua porsaankylkeä, burrataa, paistettua ankanmaksaa ja salaatteja, ja pikaruoan sijaan täällä istutaan usein alas kolmen tai neljän ruokalajin kokonaisuuksien äärelle.
Huolella valitut viinit ja maukkaat cocktailit viimeistelevät elämyksen.
Twenty Four Social Club

- Missä: Kolmas Linja 6
- Mitä: Maukkaita juomia ja rentoa tunnelmaa
Kallioon lokakuussa avautunut Twenty Four Social Club on kolmen huippuammattilaisen yhteinen unelmaprojekti ja 24-paikkainen kortteliravintola, jossa ruoka, cocktailit ja yhteisöllisyys kulkevat käsi kädessä.
Keittiöstä vastaa Vuoden Kokki 2021 Kim Päivästö, ja juomapuolta luotsaavat kokeneet baarialan tekijät Mika Koivula ja Kenneth Löfström. Konsepti on helposti lähestyttävä, mutta kunnianhimoinen.
Eli toisin sanoen kyseessä on paikka, jonne voi poiketa yhdelle lasilliselle tai jäädä pidemmälle illalliselle.
LUE LISÄÄ: Twenty Four Social Club on kolmen huippuammattilaisen ”unelmaprojekti”
BasBas Studio

- Missä: Pursimiehenkatu 27
- Mitä: Luovuutta kausien ja teemojen mukaan
Helsinkiläinen BasBas-ravintolaperhe kasvoi alkuvuodesta kolmen ravintolan kokonaisuudeksi, kun aiemmin satunnaisesti avoinna ollut BasBas Studio muuttui pysyväksi ravintolaksi.
Studio toimii keittiötiimin luovana leikkikenttänä, jossa ruoka rakentuu numeroitujen syklien ympärille. Jokainen jakso tuo mukanaan uuden teeman, ja ruokalista elää raaka-aineiden mukaan.
Intiimissä, 24-paikkaisessa avokeittiöravintolassa korostuvat jaettavuus, kauden maut ja tunne siitä, että on kutsuttu kylään.
Flor

- Missä: Iso Roobertinkatu 16, Helsinki
- Mitä: Upeita ruoka- ja juomaelämyksiä
Ystävänpäivänä avautunut Flor on David Albertin rennompi tulkinta tutusta ajattelusta. Albertille ennestään tuttu Natura on palkittu Michelin Green Starilla, ja sama vastuullinen ote näkyy Florissa viinipainotuksena ja keittiön valinnoissa.
Laaja ja kunnianhimoinen viinilista nojaa pääosin eurooppalaisiin biodynaamisiin ja luomuviineihin, kun taas keittiössä kansainväliset vaikutteet yhdistyvät sesongin kotimaisiin raaka-aineisiin.
Intiimi, 31-paikkainen ravintola rakentuu tiskipaikkojen ja avokeittiön ympärille. Eli toisin sanoen parhaat paikat ovat kirjaimellisesti keittiön äärellä.
LUE LISÄÄ: Helsingin uusin viini- ja ruokabaari luottaa visioonsa – tällainen on huipputiimin Flor!
Aperte

- Missä: Mannerheimintie 56
- Mitä: Yllätyksellisiä makuelämyksiä
MasterChef-voittaja 2020 Patrik Lindströmin uusi, 35-paikkainen Aperte avautui keväällä Töölöön entisen Lyonin tiloihin.
Nimensä mukaisesti ravintola nojaa avoimuuteen eikä lukkiudu yhteen tyyliin. Annoksia voi tilata yksittäin tai valita neljän ruokalajin päivän menun (59 €).
Aperten sijainti vain kivenheiton päässä Oopperatalosta tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon kulttuuri-illan ruokailulle.
Hanayagi Omakase

- Missä: Kasarmikatu 25
- Mitä: Omakase-elämys kaikille aisteille
Kasarmikadulle syksyllä avautunut Hanayagi Omakase tarjoaa vain yhden vaihtoehdon: 150 euron omakase-illallisen, jossa kaikki jätetään kokin käsiin.
Maksimissaan kymmenen hengen intiimi ravintola nojaa perinteiseen japanilaiseen kaiseki-ajatteluun ja tinkimättömään raaka-ainelaatuun. Illan kulusta vastaa omistaja-kokki Takao Yamamoto, jonka työskentelyä seurataan tiskiltä käsin.
Elämystä täydentävät tarkoin valitut viinit ja muut juomat.
Birdie Numnum

- Missä: Hämeentie 2
- Mitä: Villiä ja vapaata leikittelyä
Kallion ytimeen ovensa avannut fine casual -ravintola Birdie Numnum hurmaa omaperäisellä hengellään.
Sesongin parhaista raaka-aineista rakentuva menu elää jatkuvasti, ja se saa rinnalleen kuukausittain vaihtuvia annoksia ja viinejä.
Vastuullisuus näkyy niin pientuottajilta hankituissa raaka-aineissa kuin kierrätysmateriaaleihin nojaavassa sisustuksessa. Eikä seiniä koristava taidekaan jää sivuosaan.
Finlandia Bistro

- Missä: Karamzininranta 4
- Mitä: Suomalaisia makuja designmiljöössä
Vuoden alussa avautunut Finlandia Bistro juhlistaa suomalaista käsityötaitoa, laadukkaita raaka-aineita sekä ensiluokkaista ruokaa, juomaa ja palvelua.
Keittiöstä vastaa Michelin-taustainen Mikko Puuronen, jonka suunnittelema menu rakentuu suomalaisille mauille ja kansainvälisille vaikutteille Pohjoismaista aina Välimerelle saakka.
64-paikkaisen ravintolan tunnelman viimeistelevät Alvar Aallon arkkitehtuuri, Finlandia-talon alkuperäiset huonekalut ja kotimainen taide. Tämä kokonaisuus jos mikä herättelee kaikkia aisteja.