Suomalaisherkku viedään nyt käsistä maailmalla: ”Ylivoimainen suosikki”

Suomalainen Halva valittiin jälleen maailman parhaaksi lakritsintekijäksi.

Monelle suomalaiselle tuttu herkku, lakritsi, on nyt kovemmassa huudossa kuin koskaan aikaisemmin!

Kansainvälinen LUXlife Food & Drink Awards -kilpailu kruunasi nimittäin suomalaisen Halvan jo toistamiseen maailman parhaaksi lakritsin valmistajaksi.

“Perheyrityksemme 95-vuotisjuhlavuoden kynnyksellä valinta maailman parhaaksi lakritsin valmistajaksi tuntuu erityisen arvokkaalta ja lisää uskottavuuttamme kansainvälisillä markkinoilla”, Halvan toimitusjohtaja Jean Karavokyros kertoo tiedotteessa.

Pohjoismaiset makeiset trendaa maailmalla

Halva palkittiin kategoriassa Best Liquorice Manufacturer 2025, jossa yrityksiä arvioidaan laajasti asiakaspalautteen, suositusten, innovatiivisuuden, liiketoiminnan kehityksen ja maineen perusteella. 

Kyseessä ei siis ole pelkkä makukilpailu, vaan kokonaisarvio kansainvälisestä menestyksestä.

Lakritsi on ollut Halvan ydintuote jo yli 70 vuoden ajan. Reseptit ja valmistustavat ovat hioutuneet kolmen sukupolven aikana, ja nyt suomalainen osaaminen kiinnostaa maailmalla enemmän kuin koskaan.

LUE MYÖS: Miksi glögiin lisätään rusinoita ja manteleita – ja miksi siitä kiistellään?

Halvan tuotteita myydään noin 20 maassa, ja lakritsin tuotannosta jo noin 40 prosenttia menee vientiin. Suomen jälkeen Halvalla on eniten myyntiä Pohjoismaissa, mutta nopeimmin kasvu tapahtuu Yhdysvalloissa.

“Pohjoismaiset makeiset ovat nosteessa Yhdysvalloissa. Suomessa perinteinen musta laku on ylivoimainen suosikki, mutta monilla vientimarkkinoilla värilakut ovat valtavirtaa”, Karavokyros kertoo.

Laku on suomalaisten kestosuosikki

Halvan lakritsi valmistetaan edelleen Helsingissä Pitäjänmäen tehtaalla, jossa tuotanto on pyörinyt jo 1950-luvulta lähtien. 

Maailman parhaaksi valittu lakritsi syntyy perinteisin menetelmin. Massaa keitetään useita tunteja, mikä antaa makeisille niiden tunnusomaisen maun, rakenteen ja voimakkaan aromin.

“Suomalaisilla on paljon makeisiimme liittyviä muistoja ja tarinoita eri vuosikymmeniltä. Meiltä toivotaankin usein lapsuudesta tuttuja tuotteita, ja olemme palauttaneet valikoimaan klassikoita, kuten Lakunapin.”

Yrityksellä vahva luotto tulevaisuuteen

Kasvavan kysynnän vuoksi yhtiö on panostanut tuotantokapasiteetin lisäämiseen Helsingin Pitäjänmäellä ja suunnittelee seuraavaksi lakritsinvalmistuksen tuotantolinjojen uudistamista.

”Haluamme varmistaa riittävän kapasiteetin erityisesti vientiä varten ja jatkaa pitkäjänteistä työtä herkullisten makujen luomiseksi. Meille on tärkeää pysyä suomalaisena perheyrityksenä ja työllistää Suomessa. Tämä tunnustus vahvistaa uskoamme siihen, että suuntamme on oikea”, Karavokyros kertoo.

Tiesitkö, että Halvan tarina alkoi kreikkalaisesta perhereseptistä?

Halvan perustivat vuonna 1931 Suomeen töihin saapuneet kreikkalaisveljekset Jean ja Michael Karavokyros, jotka alkoivat valmistaa halvaa isoäidiltään saamansa ohjeen mukaan.

Halvan perustajat Jean ja Michael Karavokyros.

Suomalaiset ihastuivat makeaan seesamitahnaherkkuunja lakritsi valmistetaan edelleen samalla reseptillä.

Suosittelemme