Älä jätä minua!

Alaluokan suhteessa kytätään toista.

Siis kuka toi haahka oli?
Siis kuka toi haahka oli?

Mustasukkaisuus voi kohdistua kehen tahansa, mutta se on verisintä parisuhteessa. Suhteen alussa määritellään rajat. Luottamus kasvaa, kun molemmat ovat luotettavia. Periaatteessa. Jotkut epäilevät kumppaniansa alati ja pimahtavat tyhjästä. Pesit tukkasi tänään, laitoit partavettä, petturi!

Mitä intiimimpi suhde, sitä pahemmin voi toinen vahingoittaa. Väestöliiton Parisuhdeoppaan mukaan uskottomuus on kovimpia loukkauksia parisuhteessa. Petetylle tulee tunne, ettei hän ole arvokas. On normaalia kokea mustista, jos partneri flirttailee avoimesti tai pettää. Hallitsematon tunne tilanteeseen nähden on sairaalloista. Nettiturvakodin mukaan mustasukkaisuus on henkisen väkivallan muoto, joka voi johtaa kontrollointiin, rajoittamiseen ja fyysiseen väkivaltaan. Taustalla on pyrkimys suojella suhdetta ja omaa itsetuntoa. Mustasukkaisuudentunne ei ole kiintymyksen mitta, vaan jommankumman epävarmuuden ilmaus. Sairaalloisen tilan tunnusmerkkejä ovat kuvitellut uhat, vainoharhaiset epäilyt, kova kiihtymys sekä taipumus tutkia kumppania ja hänen tavaroitaan. Sairaalloisesti mustis ei yleensä tunne syyllisyyttä epäilyistään ja totuuden vaatimisesta. Hän jää vellomaan kärsimykseen: masentuu, ei nuku, naura, eikä keskity, vaan haukkuu, ahdistelee tai hakkaa kumppania. Psyykkisesti tasapainoinen ihminen yrittää säilyttää itsekunnioituksensa, vaikka tulisi petetyksi.

Mustasukkaisuus on sekoitus valtapeliä, rakkauden epätasapainoa, turvattomuutta, kyvyttömyyttä luottaa toiseen, narsismia, vääristynyttä kilpailuhenkeä ja huonoja kokemuksia lapsuudessa tai parisuhteessa. Se voi olla akuuttia tai kroonista. Kumppani voi yrittää eheytyä lapsuudentraumoistaan vaatimalla mahdottomia. Eroahdistuksesta kärsivä laittaa rakkaan kotiarestiin. Sairaalloisesti mustasukkaiselle ei riitä mikään. Kumppanin on mahdoton vastata hänen kohtuuttomiin tarpeisiinsa, koska kaikkivoipaa rakkautta ei ole (äidin rinta meni jo). Ben Malisen teologian gradussa ilmeni suomalaisten mustasukkaisuuden pohjalta löytyvän usein häpeää. Hylätty tai torjuttu kokee niin kovaa häpeää, ettei halua joutua tilanteeseen uudelleen. Menetyksen pelossa hän alkaa mustasukkaisesti kytätä kiintymyksen kohdetta.

Kumppaneilla voi olla eri näkemys suhteen sopivasta tiiviydestä. Jotkut ovat allergisia pienellekin mustasukkaisuuden osoitukselle (et määrää mua). Toiset tuntevat vain vahdittuna olevansa todella rakastettuja ja jos toinen ei ole mustis, annetaan aihetta. Rakastumisvaiheen symbioosiin jämähtäneet eivät osaa turvallisesti kasvaa itsenäisiksi kumppaneiksi. Ahdistuneisuus ja alemmuudentunto lukitsevat suhteen alkeelliselle tasolle. Kumppanin huonoja kokemuksia voi lääkitä vahvistamalla ja vakuuttamalla suhteen tärkeyttä: rakastan sinua, mutta tarvitsen tilaa. Mustasukkaisen pitäisi tajuta, että epäily ja syyttely karkottavat kullan kauemmaksi. Rakkaus ei synny pakottamalla.

Tutkimuksissa on ilmennyt miesten ja naisten tulevan mustasukkaisiksi eri asioista. Miehet eivät siedä kumppaninsa harrastavan seksiä toisen miehen kanssa. Naiset ahdistuvat, jos miehellä on tunteita toista naista kohtaan. Sukupuolieron on ajateltu johtuvan evoluutiosta: miehen pitää varmistaa jälkikasvunsa syntyperä. Pennsylvanian valtionyliopiston psykologit Kenneth Levy ja Kristen Kelly väittävät suhtautumiserojen johtuvan ennemminkin lapsuudenkokemuksista kuin sukupuolesta.

Heidän tutkimuksissaan sekä miehet että naiset, jotka olivat kasvaneet piittaamattomassa ympäristössä, pitivät kumppanin seksisuhdetta toisen kanssa kamalampana ajatuksena kuin läheisen ihmissuhteen paljastumista. Epäjohdonmukaiset tai välinpitämättömät vanhemmat aiheuttavat turvattoman kiintymyssuhteen. Nuorista kasvaa intiimiyttä karttavia "hyperitsenäisiä" aikuisia. Jostakin syystä suurempi osa miehistä omaksuu karttavan kiintymysmallin. Tutkijat eivät tiedä, johtuuko se kasvatuksesta vai miehisen mallin kulttuurista.

Mustasukkaisuudesta paranee rehellisyydellä, kommunikaatiolla ja oman itseluottamuksen ja hyvinvoinnin parantamisella.

Lähteet: Scientific American Mind, Turvakoti.net, Väestöliitto

Ensi kuussa: Etsitään huumorintajuista kumppania

Miksi kaikki haluavat huumorintajuisen kumppanin, mutta miehet eivät halua vaimokseen stand up -koomikkoa. Kerro oma näkemyksesi.

1 kommentti

nainen--

15.10.2010 12:31

"Jostakin syystä suurempi osa miehistä omaksuu karttavan kiintymysmallin. Tutkijat eivät tiedä, johtuuko se kasvatuksesta vai miehisen mallin kulttuurista."

Toivottavasti joku tutkii asiaa koska se koskettaa monia naisia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi