Amen – ja sitten ero

Kun alttarilla vannotaan ikuista rakkautta, moniko arvaa ikuisuuden kestävän 365 päivää?

Vuosikin on pitkä aika leluliitossa.
Vuosikin on pitkä aika leluliitossa.

“Ensimmäisenä avioaamuna sanoin puolisolleni, ettei tästä tule mitään.”

Jari, 27, oli 23-vuotias mennessään ensimmäisen kerran naimisiin.

“Seurustelimme muutaman kuukauden kunnes pyysin häntä luokseni asumaan, kihloihin ja naimisiin. Häät olivat vuosi yhteen muuttamisen jälkeen. Naimisissa asuimme yhdessä puoli vuotta, kunnes muutimme erillemme.”

Jarin ensimmäinen avioliitto, tai leluliitto kuten hän sitä nimittää, kesti alle vuoden.

“Menimme naimisiin, koska kosin. Ja koska asuntoni vuokra oli liian kova, oli taloudellisempaa asua kaksin. Erosimme, koska halusin. Liitto oli pinnallinen, ei antanut mitään. Tiesin, että jos eläisin tämän ihmisen kanssa elämäni loppuun asti, minusta tulisi onneton, katkera ja kaikkea sitä miksi en halunnut tulla”, Jari kertoo.

“Pahinta oli ihan jees -olo­tilaan tyytyminen. Sain ruokaa, panemisseksiä ja diipadaapa-juttukumppanin. Emme koskaan puhuneet, mitä naimisiinmeno ja elämän jakaminen meille oikeasti merkitsee. Olisi pitänyt alusta asti luottaa vaistoonsa”, pohtii Jari, jota epäilykset alkoivat kalvaa jo alttarilla.

“On kamalaa olla Jumalan kasvojen edessä tuntien kiusaantuneisuutta. Koin, että olin väärässä paikassa ja väärän ihmisen kanssa. Epäilin liittoani vahvasti kyseenalaistettuani sen ensimmäisen kerran. Jopa alttarilta lähteminen, noloudesta huolimatta, olisi ollut parempi asia kuin ero.”

Häistä Jarille jäi mieleen lähinnä vahva booli ja kamala hääyötä seurannut päivä.

“Morsiameni näytti variksenpelättimeltä ja sääkin oli arjalaisen harmaa.”

Suhde tuntui yksipuoliselta.

“Minä sanoin miten asiat ovat ja toinen nyökytteli. Se oli surullista, sillä monien yhteisten asioiden päätösvalta ja -vastuu oli minulla. Keskustelu oli pintapuolista ja yhdessäolo lopulta mahdotonta.”

Jos päätökset olivat liitossa yksipuolisia, sitä oli myös seksielämä.

“Minun haluni ja himoni. Leluliitto teki minusta vastuullisemman, varautuneemman, harkitsevamman ja surullisemman ihmisen. Tajusin myös olevani aika paska aviopuoliso”, Jari sanoo.

Miten edellisenä kesänä riisiä heitelleet ihmiset suhtautuivat nuoren parin pikaiseen liittoon ja sen vielä pikaisempaan päättymiseen?

“Kukaan ei sanonut juuri mitään. Olisipa sanonut, vaikka tuskin olisin edes kuunnellut. Leluvaimon vanhempien kanssa en ollut missään yhteydessä asumuseromme jälkeen. Asiat jäivät hiljaa kuolemaan”, Jari kertoo

Taloudellisia seuraamuksia Jarille ei pikaliitosta koitunut ja hän kertookin katuvansa eniten sitä, että tyytyi ihan jees -vaihtoehtoon. Silti nopeassa sitoutumisessa ei hänen mielestään ole edelleenkään mitään vikaa. Menihän Jari puolen vuoden kuluttua erosta uudelleen naimisiin – tällä kertaa parin kuukauden yhdessäolon jälkeen.

“Tätä taivalta on nyt kestänyt pari vuotta. Täysin erilaista, antoisaa ja aiempaan vertailukelvotonta elämää. Olen helpottunut, että mielikuvani avioliitosta ei ollut mun pääni sisäinen pakkomielle, vaan ihan tosi juttu oikean ihmisen kanssa. Nyt on hyvä”, Jari sanoo.

“Cosmopolitanit ovat pullollaan neuvoja, miten jakaa mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman paljon ja toisaalta miten unohtaa kundi mahdollisimman tehokkaasti ja mahdollisimman nopeasti. Yhtälö on typerä. Kannattaisiko miettiä, miten olla päätymättä yhteen väärien ihmisten kanssa sen sijaan, että keksitään keinot sitoutua ja erota tyylikkäästi”, Jari pohtii.

“Voi kun joku olisi opettanut minulle, että ihminen on tarkoitettu eläväksi yhden oikean ihmisen kanssa ja että moneen ihmiseen hetkeksi sitoutuminen on kauhea asia”, hän jatkaa.

“Parasta olisi rauhassa ystävystyä, keskustella, olla yhdessä ja tehdä pysyvä päätös joko yhteen muuttamisesta tai eroamisesta. Se olisi pelastanut minut elämäni suurimmalta virheeltä ja onnettomuuskaudelta.”

Avioerohinnasto

Käräjäoikeuden avioerohakemus

  • 1. vaihe: 72 euroa
  • 2. vaihe: 44 euroa

Sukunimen muuttaminen

  • Harkinta-ajan aikana: 91 e
  • Eron astuttua voimaan: 0 e
  • Uusi passi: 46 e
  • Uusi ajokortti: 40 e
  • Uusi henkilökortti: 40 e

11 kommenttia

am_*

8.6.2007 01:34

Uuden passin hankkiminen suomen ulkopuolla : kaksinkertainen hinta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

???????

11.6.2007 14:27

"Uuden passin hankkiminen suomen ulkopuolla : kaksinkertainen hinta."

So what? Jos puhutaan suomalaisesta avioliitosta ja -erosta, tuskin sita voi edes ulkomailta kasin hoitaa? Tai sitten saattaa moni muukin hinta kaksinkertastua, en tieda, kun en ole kokeillut...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Outoa

12.6.2007 09:23

Johtuuko noi pika-avioliitot siitä, että ihmiset on menneet vääristä syistä naimisiin vai mistä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jamppa80

13.6.2007 00:13

"Cosmopolitanit ovat pullollaan neuvoja, miten jakaa mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman paljon ja toisaalta miten unohtaa kundi mahdollisimman tehokkaasti ja mahdollisimman nopeasti. Yhtälö on typerä. Kannattaisiko miettiä, miten olla päätymättä yhteen väärien ihmisten kanssa sen sijaan, että keksitään keinot sitoutua ja erota tyylikkäästi"

SAMAA MIELTÄ JARIN KANSSA. Kummallisinta on se, että naiset ovat menneet tuohon markkinamiesten kusetukseen vielä paljon pahemmin kuin useimmat miehet. Eikö naisia hävetä totella aivottomasti median käskyjä? Eikö naisia hävetä elää jonkun muun ennalta määrittämää elämää? Eikö naisten vapautumisessa ollut alunperin kysymys juuri vapautumisesta muiden sääntelystä? Vai onko ehkä tosiaan niin, että naisten älyllinen kapasiteetti on keskimäärin pienempi kuin miehillä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

minulla on mielipide

18.6.2007 16:32

Naisten älyllisessä kapasiteetissa ei ole mitään eroa miehiin verraten. Erot ovat ennenkaikkea yksilöllisiä, se on
syytä muistaa. Muistettava on myös, että kaikki naiset _eivät_ lue Cosmoa tai muita roskalehtiä, jossa kierrätetään samat seksiasennot ja vinkit lehti toisensa jälkeen, vaan suurin osa suomalaisista naisista kykenee kyseenalaistamiseen ja omien arvojen määrittelyyn aivan muiden auktoriteettien valossa. Eiväthän kaikki miehetkään seuraa jotain 'bodaaja'-lehteä. Se vielä on lisättävä, että kuinka tavalliselta jankutukselta tuo Jarin kommentti kuulostaakaan. Peiliin voisi katsoa sen sijaan, että syytetyn pallille päätyvät akka tai massamedia.
Ja nyt kun alkuun päästiin, niin monet ilmiöt ovat paljon moniulotteisempia, kuin ymmärretäänkään. Voisi hyvin kysyä _miksi_ naiset seuraavat trendejä ja pitävät painoindeksinsä nälkäkuoleman partaalla? Onkohan se niin, että nimenomaan Miehiä on narutettu kuvittelemaan, että ainoa nainen joka heidän sallitaan hyväksyä kumppaniksi, on kuin new yorkkilaisen homostailaajan vaateripustin?
Ja koska miehet kautta historian arvostavat naista lähinnä esineellistämisen kautta, on selvää, että nämä ulkonäköpaineet kohdistuvat ennen kaikkea miehen statukseen.
Joten miehen itselleen saadakseen on syytä täyttää yhteiskunnan normit. Kuinkakohan moni nainen _oikeasti_ haluaa syödä pelkkää selleriä, repiä ihokarvojaan, pukeutua kuin prostituoitu jne. Miettikääpä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mies nimimerkin takaa.

18.6.2007 20:11

Kyllähän se on totta, että ulkoapäin saattaa tulla aikamoisia paineita naisen ulkönäöstä tai painosta. Päivittäin kuulee työporukasta kommentteja milloin kenenkäkin miehen vaimosta/tyttöystävästä (selän takana tietenkin). Kyllä äijät pitävät samanlaisia marttakerhoja kuin naisetkin. Puheet puheina mutta mitä väliä sillä on mitä joku lehti tai yhteisö edellyttää tekemään? Saati kenen kanssa elämään. Jos toista ihmistä rakastaa ja kunniottaa ei siinä paina kilot tai vaatetuksen trendikkyys.
Se että kosii ihmistä jota ei oikeasti halua eikä rakasta on silkkaa itsepetosta. Sen verran jokaisen tulisi kunniottaa itseään ja toista ettei tuhlaa kummankaan elämää yksinelämisen tai minkä hyvään pelossa.
Taitaa kumminkin olla aika yleistä, koska avioliitoista kuitenkin päättyy 50% alle viidessä vuodessa.
Onko sitten niin että ihmiset eivät oikeasti jaksa taistella avioliittojensa vuoksi tässä kertakäyttöyhteiskunnassa. Harvassa vaan ovat ne tapaukset jossa kaksi elämää sovittuu niin hyvin yhteen, että ristiriitoja ei synny ja seksi on aina loistavaa! Kyllähän "kunnes kuolema meidät erottaa" tuntuu hirvittävän pitkältä ajalta. Parhaimmillaan 40-60 vuotta! No mitäpä minä tiedän...
Yksin tässä elellään vieläkin ja 30v taulussa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ihana Rianna

18.6.2007 22:00

Jep, mutta miten saisi "ihan jees"-suhteessa olevan miehen ymmärtämään, että tekee karhunpalveluksen kaikille jäämällä siihen suhteeseen velvollisuudentunnosta tai jottei satuttaisi ketään? Siinä se sitten elää puolikasta elämää lopun ikäänsä, vaikka onni olisi ulottuvilla. Olen muutenkin huomannut miesten menevän todella heppoisin perustein suhteeseen ja jopa naimisiin. Kotona on sitten pirttihirmu, jota petetään naisten, joita oikeasti arvostaa, kanssa. Annetaan vaimon sanella koko elämä sisustuksesta seksiin; päädytään olemaan ikuisia pikkupoikia, joita vaimo paimentaa. Onnea vaan sisustuksen ja puutarhanhoidon täyttämään elämään!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Onnellisessa suhteessa elävä

19.6.2007 15:22

Ei se 40-60 vuotta tunnu ollenkaan pitkältä ajalta, jos on löytänyt kumppanin jonka kanssa arki on helppoa, elämä hauskaa ja seksi taivaallista. Jokaisessa suhteessa on omat huonot päivänsä, mutta jos niitä alkaa vuodessa olla 300, niin on syytä miettiä missä vika. Eikä huonossa suhteessa kannata elämäänsä hukata, mutta jo aloittaessa olisi hyvä olla selvillä mitä oikeasti haluaa kumppanilta ja elämältä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anette

13.10.2007 23:58

"Kotona on sitten pirttihirmu, jota petetään naisten, joita oikeasti arvostaa, kanssa."

Öh, milloin miehet ovat alkaneet arvostamaan panopuitaan? Mies joka pettää vaimoaan ei arvosta ykkösnaista, saati kakkosta. Tai kolmatta tahi neljättäkään...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pink Damien

10.5.2008 12:38

Ihana Rianna kirjoitti:

"Kotona on sitten pirttihirmu, jota petetään naisten, joita oikeasti arvostaa, kanssa."

On varmasti totta että kotona voi olla pirttihirmu ja että niitä petetään. Mutta lyön kivekseni vetoa että muista syistä kuin arvostuksesta "salarakasta" kohtaan.

Se kun petetään niin on varmaa että siinä ei arvosteta ketään. Ei itseään, ei puolisoaan eikä henkilöä jonka kanssa petetään.

Ja jos se mies on lapsi niin ovat naisetkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tsiktsiktsik

26.8.2008 09:39

rianna on selvästi kakkosnainen ja luulee että vaimoaan pettävä mies arvostaa häntä :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi