Kaverille ei jätetä

Mikä riivaa ystävää, joka pokaa toisen oman? Tarve pönkittää itsetuntoa, tietää rakkausprofessori.

Rakkaus rasittaa, kun kohde on toisen oma. Erityisen kiusallinen tilanne on, jos kohde on parhaan ystävän. Samalla sitä voi toivottaa ystävälleen tervemenoa.

Rakkautta tutkinut Lapin yliopiston kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä kehottaa harkitsemaan tarkkaan, kannattaako ystävyys uhrata. Määttä ei omissa rakkautta koskeneissa tutkimuksissaan törmännyt kertomuksiin ystävistä, jotka vievät kaverilta kumppanin. Määttä arvelee, että ilmiö kuuluu enemmänkin teini-ikään, jolloin on enemmän nopeasti syttyviä ja sammuvia ihastuksia ja rakastumisia.

"Vaikka saattaa tapauksia tulla vastaan milloin vain."

Kaarina Määttä painottaa, että ystävän kumppanin saalistaminen on tietoista toimintaa, eikä sitä voi perustella hullaantumisella tai humaltumisella.

"Vaikka sanotaankin, että rakkaudessa on kaikki keinot sallittuja tai että rakkaus on sokea, ihminen on rationaalinen olento, joka ei ole intohimojensa ja fantasioidensa armoilla. Iskeminen on sarja harkittuja peräkkäisiä ratkaisuja", Määttä sanoo.

Mikä sitten riivaa ystävää, joka pokaa toisen oman? Demoni?

"Syynä ystävän heilan viemiseen voi olla itsetunnon pönkittäminen tai halu testata omaa viehätysvoimaa. Hintana näyttää usein olevan ystävyyden menettäminen."

"On myös muistettava, että tietysti tällä iskettävällä kumppanillakin on omat motiivinsa, ei vain kaverilla."

Ystävyyttä on ylipäätään tutkittu vähän. Folkloristi, tutkija Anna Anttila Helsingin yliopistosta on tutkinut alle 13-vuotiaiden tyttöjen rakkausennustuksia ja huomannut, että tytöt ovat hyvin solidaarisia toisilleen ihastuksistaan: edes pelikorttiennustuksen tulokseksi ei sopinut suhde jonkun toisen ihastuksen kanssa.

Mutta jos ennustus toteutuu ja uuden rakkaan saa, menettää kaverin. Yleisimpiä tunteita ovat raivo, katkeruus, syvä pettymys ja epäuskon tunne, sillä pahimmillaan menettää samalla kertaa sekä parhaan ystävänsä että rakkaansa.

"Ero luotettavasta ystävästä, jolle on voinut uskoutua ja olla oma hiomaton itsensä ilman siloteltua ulkomuuria, voi olla tuskallisempaa kuin ero seurustelukumppanista", Määttä sanoo.

"Tapahtuman kivuliaisuus riippuu siitä, kuinka hyvänä ja uskottuna ystävänä saalistajaa on pitänyt ja miten vakava on ollut se rakkaussuhde, joka menetetään."

Lukijoilta

"Nykyajan meininki on se, että kaverin muija viedään heti, kun silmä välttää ja vastavuoroisesti omakin häviää kaverin kainaloon yhtä nopeasti. Pahaltahan se tuntuu, mutta kun ollaan kavereita, mitä siinä voi tehdä."
Reiska, 24

"Olen kerran jakanut tyttöystäväni parhaan kaverini kanssa. Olimme juopotelleet jo pari päivää ja puhuneet vapautuneesti. Herätessäni lauantai-iltana rapuista ajattelin mennä nukkumaan, mutta sängyssä olikin kaverini ja tyttöystäväni. Nostin vaan peukalon ylös ja hymyilin."
SkitSofriik, 18

"Juhannuksena kaveri tahallaan ärsytti entistä heilaansa, johon olin ihastunut. Vedin kaveria nenään ja sain itselleni pahan mielen ja naisen hysteeriseksi. Asia sovittiin ja päätimme kamun kanssa, ettei yksikään nainen tule meidän väliin, paitsi alasti ja yhteisestä sopimuksesta. Se on pitänyt ja pitää!"
S.J.S., 24

"Kaverini oli mielettömän ihastunut erääseen poikaan. Aika moni muukin koulustamme oli - paitsi minä. Poika ihastui yllättäen minuun, ja aloin seurustella ihan siitä ilosta, että kaikki muut olivat kateellisia. Kaverini tietenkin loukkaantui."
Jones, 22

"Kerroin olevani ihastunut yhteen tyyppiin, ja tavallaan avasin kaverini silmät, että toden totta, siinäpä vasta jännä tyyppi. Mutta kukapa sitä ei ystävänsä kanssa ihastuksistaan puhuisi."
Mira, 20

"Kymmenen vuotta sitten kaverini nai silloisen poikaystäväni kanssa. Itse nukuin samassa huoneessa asiasta tietämättömänä. Sain poikaystävältäni sukupuolitaudin ja asia paljastui. Nykyisin, kun jupakasta on tosiaan kulunut vuosia, tämä tyttö käyttäytyy yhä teinimäisesti ja yrittää jokaisen avo- tai aviomiestä."
Sari, 30

"Kyse on mielestäni huonosta itsetunnosta. Ihmisillä ja kavereillanikin on kumma tarve todistella omaa viehätysvoimaansa itselleen ja muille. Kaverin heilan iskeminen on osoitus omasta paremmuudesta. Kertakaikkisen raivostuttavaa ja itsekästä."
Tiina, 23

"Minä ja lähimmät ystävättäreni teimme sopimuksen ja päätimme, ettemme koskaan käytä samoja miehiä, eli ystävien entisten kanssa ei pelehditä. Ajatuskin siitä, että miehet keskenään tai itsekseen vertailisivat meitä, inhottaa. Ja sopimus on pitänyt."
Sanna, 19

Katso lohdukkeeksi

Usko koetuksella (Keeping the Faith). Parhaista lapsuudenkaveruksista toinen on nykyisin pappi ja toinen rabbi. Lapsuudessaan molemmat kaveerasivat rempseän Anna-likan kanssa, ja kun Anna taas ilmaantuu maisemiin, alkaa molemmilla uskonveljillä jalka vipattamaan.

Sekaisin Marista (There´s Something About Mary). Ted haikailee kouluajan typykästään Marystä ja muistelee parin ensimmäisiä ja viimeisiä treffejä, jotka aikoinaan päättyivät kivuliaan nolosti. Ted luottaa lipevään yksityisetsivään kuin ystäväänsä ja panee tämän jäljittämään tyttöä. Molemmat miekkoset ihastuvat Maryyn, jonka himoitseminen onkin melkoisen tapahtumarikasta.

10 Things I Hate About You. Teinikolmiodraamaa, jossa nörtti, mutta söpö Cameronin kilpailee itserakkaan Joeyn kanssa Biancan suosiosta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi