Kummani hei!

Jos kumppanisi on kumma, hän on outo, dramaattinen tai pelokas.

Hullu nero, draama-queen tai show-mies voi piristää bileitä, mutta jaksatko toimia toisen henkilökohtaisena avustajana?
Hullu nero, draama-queen tai show-mies voi piristää bileitä, mutta jaksatko toimia toisen henkilökohtaisena avustajana?

"Maria oli ujo ja arka, mut se oli aluks ihan viehättävää. En pidä päällekäyvistä naisista. Pian tajusin, että Maria on estynyt. Hän vältteli sellaista läheisyyttä, joka johtaisi seksiin. Sain halata ja hieroa niskaa. Jos käsi lähti muualle, hän meni ihan lukkoon. En jaksanut noudattaa kaikkia outoja sääntöjä: kotiin tullessa kengät piti laittaa oven vasemmalle puolelle. En tiedä miksi kenkien pitäminen eteisen toisella puolella ei käynyt. Maria pelkäsi kaikkea: koiria, vesijohtovettä, uutisia, aspartaamia, raskasta musaa, naapureita, äitiänsä ja puhelimeen vastaamista. Jatkuva toisen tsemppaaminen ja rakastamisen vakuuttelu alkoi väsyttää.” Eero, 29

Onnekkaat löytävät kumppanin, jonka luonne täydentää omaa. Juhla, arki ja seksi sujuvat. Toiset törmäävät tyyppeihin, joiden persoonasta alkaa paljastua outoja asioita suhteen syvetessä. Kumppanin erikoisen käytöksen syynä voi olla persoonallisuushäiriö. Häiriöisen tunne-elämä, havaitseminen ja ajattelu on poikkeavaa, jäykkää ja joustamatonta sekä normaalielämää häiritsevää. Kumma kumppani ei pysty avoimesti ja aikuismaisesti tuntemaan, näyttämään ja vastaanottamaan rakkautta. Outo käytös korostuu stressitilanteissa. Persoonallisuushäiriöinen ei näe itsessään mitään vikaa. Usein terve läheinen alkaa epäillä olevansa itse jotenkin outo. Lääkärikirja kertoo sopivan työn ja hyvän parisuhteen vaikuttavan suotuisasti häiriöpersoonaan. Persoonallisuus voi myös ajan myötä kypsyä.
Kummat partnerit voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan:

Oudot ovat eriskummallisia, eristäytyviä ja usein epäluuloisia. Tyypillistä on taipumus mielikuvitusmaailmassa elämiseen tai oudot ajatukset asioista. Outo ei luota muihin. Parisuhteessa hän haluaa omistaa kumppanin. Oudolla on kummallisia tapoja ja mieltymyksiä. Hänen on vaikea olla läheisessä suhteessa. Jää usein yksin.

Dramaattiset ovat oikukkaita ja epävakaita. Alalajeina esiintyvät huomionhakuinen, narsistinen ja antisosiaalinen tyyppi. Huomionhakuinen on keimaileva, lumoava ja seksuaalinen. Hän manipuloi muita ja kiukuttelee, jos ei saa tahtoaan läpi. On flirttailusta huolimatta seksuaalisesti kylmä ja sängyssä yksioikoinen. Narsisti käyttää muita kylmästi hyväkseen. Hän vaikuttaa vahvalta, mutta itsetunto on huono ja vaatii jatkuvaa pönkitystä. Narsisti on itsekeskeinen ja huono rakastaja.

Kahdeksan prosenttia väestöstä on narsisteja (joissakin tutkimuksissa suomalaisista miehistä on löytynyt vakavia narsismin oireita jopa 11-18 prosentilla).

Antisosiaalinen rikkoo normeja, eikä piittaa muista ihmisistä tai heidän omaisuudestaan. Hän on epäluotettava ja impulsiivinen, eikä siedä stressiä. Antisosiaalisen parisuhde on vuoristorataa: välillä hän on kiihkeä, takertuva ja vaativa, toisinaan kylmä ja etäinen. Moni on vankilassa.

Pelokkaat ovat ahdistuneita, estyneitä ja hyvin riippuvaisia muista. Alalajia edustaa tunnontarkka estynyt perfektionisti. Leikkisyyden ja spontaaniuden puute haittaa myös seksuaalisuutta. Pelokkaat ovat jännittyneitä ja tuntevat itsensä surkeiksi ja kömpelöiksi. He loukkaantuvat helposti. Monilla on vaikeuksia löytää kumppania ja seksuaalinen haluttomuus on yleistä.

Persoonallisuushäiriöiset käyttävät paljon defenssejä ja yrittävät tahattomasti tai väkivaltaisesti pakottaa muut mukautumaan omiin tarpeisiinsa. Mustavalkoinen ajattelu ja ihmisten jakaminen hyviin ja pahoihin on tyypillistä. Lievä persoonallisuushäiriö ei estä parisuhteen onnea. Kumppani voi olla viehättävä, vaikka suhde vaatiikin ponnisteluja toiselta osapuolelta. Parisuhdetutkija, kasvatuspsykologian professori Kaarina Määtän mukaan jotkut sietävät puolisossaan jopa vaikeita mielenterveyden ongelmia; on oltava suopea ja tajuttava, ettei kukaan ole täydellinen.

Lukijoilta

“Puolisoni on komea ja charmikas. Jotkut ihmettelevät hänen kiihkeyttään, monet pitävät häntä hurmaavana. Hän on jokotai-ihminen. Kaikkeen ja kaikkiin suhtaudutaan täysillä puolesta tai vastaan. Kotona mieheni on despootti. Hän on paljon töissä ja tekee mitä huvittaa. En saa lähteä ilman lupaa kävelylle. En voi tavata ystäviäni, koska miehen mielestä he ovat typeriä ja hän oli ajatellut meille muuta ohjelmaa. Hänellä on kaavamaiset seksuaaliset tarpeet. Hän ei ole kiinnostunut siitä, huvittaako minua tai mistä pidän. Suostun vaatimuksiin, muuten alkaa huuto ja syyttely tai murjotus.”
Nainen, 36

“Tuntuu siltä että ihmiset pitävät meitä molempia outoina, koska emme tunne tarvetta lisääntyä. Meille on aina ollut itsestään selvää että emme lapsia hanki.”
Nainen, 38

“Jonkin verran outoutta pitää kestää, en ole mikään standardikumppani. Olen hassu ja joskus epäsopiva. Huumorintajuni on joidenkin mielestä outo.”
Nainen, 30

“Huorittelemme toisiamme. Hän sanoo minua huoraksi ja minä häntä homoksi. Meille tämä on vitsi, mutta muut katsovat pitkään. Mieheni on saanut naispuolisilta kevereiltaan tilitystä miten huonosti hän käyttäytyy. Hihitämme kommenteille ja reaktioille.”
Nainen, 27

19% lukee pari-suhdeoppaita.
Lähde: Cityn lukijat
Entä sinä? vastaa: www.city.fi/kyselyt

7 kommenttia

Sudoku-sankari

27.9.2009 18:59

"En saa lähteä ilman lupaa kävelylle. En voi tavata ystäviäni, koska miehen mielestä he ovat typeriä ja hän oli ajatellut meille muuta ohjelmaa."

Mikä sinä olet kysymään lupaa mieheltäsi?

"Suostun vaatimuksiin, muuten alkaa huuto ja syyttely tai murjotus.”

Onko miehesi alle 10? Selitä tilanne hänelle. Puhukaa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

spenatsoppa

29.9.2009 23:19

Entä sitten kun ei ole mitään mahdollisuutta puhua? Kaikki keinot on koitettu eikä niitä tilaisuuksia tulevaisuudessakaan ole näkyvissä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ketjupolttaja

30.9.2009 00:38

"kiukuttelee, jos ei saa tahtoaan läpi." Ja syyllistää muita omista tekemisistään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Goodie

30.9.2009 11:03

"spenatsoppa
eilen 23:19
Entä sitten kun ei ole mitään mahdollisuutta puhua? Kaikki keinot on koitettu eikä niitä tilaisuuksia tulevaisuudessakaan ole näkyvissä."

Sitten kandee ranaa haneen ja vitun nopeesti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

spenatsoppa

30.9.2009 19:49

Sitähän juuri teenkin, mutta kun ei sekään ole auttanut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

maailman napa

1.10.2009 22:39

”"kiukuttelee, jos ei saa tahtoaan läpi." Ja syyllistää muita omista tekemisistään.”

Oikea muoto olisi: osoittaa mieltään, jos ei saa tahtoaan läpi. Toimin juuri näin. Olen kuitenkin kykenemätön ilmaisemaan selvällä suomen kielellä, mikä tahtoni on. Muiden on oltava ajatusteni lukijoita. Muutenhan tämä menisi liian helpoksi. Ymmärrän myös väärin kaiken mitä minulle sanotaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hieno kuvaus

15.11.2009 16:47

"Häiriöisen tunne-elämä, havaitseminen ja ajattelu on poikkeavaa, jäykkää ja joustamatonta sekä normaalielämää häiritsevää. Kumma kumppani ei pysty avoimesti ja aikuismaisesti tuntemaan, näyttämään ja vastaanottamaan rakkautta. Outo käytös korostuu stressitilanteissa. Persoonallisuushäiriöinen ei näe itsessään mitään vikaa."

"Hän manipuloi muita ja kiukuttelee, jos ei saa tahtoaan läpi. On flirttailusta huolimatta seksuaalisesti kylmä ja sängyssä yksioikoinen. Narsisti käyttää muita kylmästi hyväkseen. Hän vaikuttaa vahvalta, mutta itsetunto on huono ja vaatii jatkuvaa pönkitystä. Narsisti on itsekeskeinen ja huono rakastaja."

"eikä piittaa muista ihmisistä tai heidän omaisuudestaan. Hän on epäluotettava ja impulsiivinen, eikä siedä stressiä. Antisosiaalisen parisuhde on vuoristorataa: välillä hän on kiihkeä, takertuva ja vaativa, toisinaan kylmä ja etäinen."

"Monilla on vaikeuksia löytää kumppania ja seksuaalinen haluttomuus on yleistä.
...käyttävät paljon defenssejä ja yrittävät tahattomasti tai väkivaltaisesti pakottaa muut mukautumaan omiin tarpeisiinsa."

Tässähän on kuvattu varsin ansiokkaasti keskiverto suomalainen nainen. Paras tähän asti lukemani määritelmä tyypilliselle suomalaiselle naiselle!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi