Kunnes käräjät meidät erottaa

Mokasit. Ja olet naimisissa.

Helsingissä avioliittojen keskimääräinen kesto on seitsemän vuotta, muualla maassa yksitoista.
Helsingissä avioliittojen keskimääräinen kesto on seitsemän vuotta, muualla maassa yksitoista.

Britney Spears vietti aviossa 55 tuntia, Zsa Zsa Gaborin liitto kesti noin vuorokauden. Dennis Hopper pääsi aikoinaan kahdeksaan päivään.

Yhdysvalloissa salaiset, Las Vegasissa solmitut pikaliitot kuuluvat kulttuuriin yhtä kiinteästi kuin mämmi suomalaiseen pääsiäiseen. Mutta pikaliittoja on muuallakin. Myös Suomessa.

Sammyn, 27, liitto ei ollut Suomen lyhin, mutta kirkkaasti alle keskiarvon.

"Olimme naimisissa noin yhdeksän kuukautta. Harkinta-aika mukaanluettuna siitä tulee vähän reilu vuosi. Menimme naimisiin, kun puolisoni tuli raskaaksi. Minulle ratkaisu oli ehdoton, että olemme naimisissa, kun lapsi syntyy. Naimisiinmenolle ei ollut juuri muita perusteita kuin syntyvä lapsi. Toisaalta ajattelimme myös, että onhan tässä jo pari vuotta oltu yhdessä, että miksipä ei."

Tuore avioliitto kaatui siihen, kun Sammy tapasi uuden naisen. Lapsen syntyessä Sammy sanoo siirtyneensä jo "synnin polulle".

"En ehtinyt asua lapsen kanssa käytännössä yhtään yötä saman katon alla."

"Suurin asia joka ajoi minua siihen ratkasuun oli, että kun hän saapui huoneeseen, en tuntenut mitään. Elimme kuin olisimme olleet naimissa jo 20 vuotta."

Suomi voisi olla Yhdysvaltojen tapainen pikaliittojen luvattu maa, mikäli vuoden 1988 avioliittolakiuudistuksessa ehdotettu puolen vuoden harkitsemisajan poistaminen olisi hyväksytty. Kuusitoistavuotiaan avioliittolain olennaisimmaksi muutokseksi jäi se, ettei avioeroa tarvitse enää perustella kuten aiemmin. Eroaminen helpottui huomattavasti, ja se näkyy tilastoissa: avioerojen määrä on lain voimaan tulovuodesta jäänyt 13 000:een. Aiemmin se oli korkeimmillaankin 10 000.

Sammy on poikkeustapaus: yleensä miehet eivät hae eroa yhtä hanakasti kuin naiset. Noin kahdessa tapauksessa kolmesta avioeroa haetaan yhteistuumin. Vaimon hakemuksia oli 26 prosenttia, miesten yksin hakemia vain yksitoista prosenttia.

Sammy oli naimisiin mennessään nuori, juuri ajokortin saanut 18-vuotias. Keskimäärin avioitujien ikä oli vuonna 2000 naisilla 29 ja miehillä 31 vuotta.

Luulisi kaduttavan. Sen toisen naisenkaan kanssa Sammy ei enää ole yhdessä, vaikka suhde kestikin nelisen vuotta.

"Ei naimisiinmeno kaduta. Eroa sen sijaan olisi voinut harkita vähän pidemmälle. Se oli taas niitä reissuja, että olisi voinut hiukan miettiä muitakin kuin itseään."

"Vaimoni otti asian hyvin raskaasti, luultavasti myös siksi, ettei eroa edeltänyt mitään tyypillisiä riitakausia, kriisejä, ei mitään, joka normaalisti ajaa ihmiset erilleen. Ehkä se, että olin jo rakastunut toiseen naiseen, pisti minut miettimään muita vaihtoehtoja."

Koska avioliitto on myös kahden suvun kauppa, suku osaa olla erotessa myös se pahin. Sammyn isoäiti muun muassa vaati, että Sammyn ex-vaimo ottaisi tyttönimensä takaisin.

"Muutamat sukulaiset kyselivät varovasti syytä, mutta kun kerroin että, näin se vain meni, ei asiasta puhuttu sen koommin. Varmasti ovat paljon puhuneet, mutta kukaan ei ole antanut puheiden kantautua minun korviini."

Sammyn poika on kuusivuotias. Äiti kasvatti pojan pienestä pitäen siihen, että isi asuu muualla ja tulee käymään ja poika menee isin luo.

"Asia on toiminut aina", Sammy toteaa. Onneksi. Useasti lapsi on osapuoli, joka erosta eniten kärsii.

"Se, että lasta ryhdytään käyttämään toista vastaan, on minusta hyvin alhaista", hän täräyttää.

"Se aiheuttaa ongelmia lapselle, ei suinkaan isin uudelle tyttöystävälle."

Lukijoilta

"Saalistin luultavasti kaupungin ainoan neitsyen, joka säästi itseään avioliittoon. Odotin hääyötä innolla, ja mielestäni kaikki sujui onnistuneesti. Vaimoni oli toista mieltä. Seksi oli hänen mielestään kammottava kokemus, jota hän ei halunnut kokea uudestaan. Tässä sitä kärvistellään, selibaatti on kestänyt jo puolisen vuotta."
Mies, 30 vuotta

"Menin naimisiin huomaavaisen, hauskan, hellän ja kaikin puolin mainion miehen kanssa. Ensimmäinen pahoinpitely sattui häämatkalla. Periaatteistani tarkkana naisena lähdin takaisin kotiin ja pistin eron vireille viikon avioliiton jälkeen."
Nainen, 28 vuotta

"Ei helvetti millainen kysymys! Rakkaudesta solmittu avioliitto on ihaninta mitä voi tapahtua!"
Mies, 26 vuotta

"Kaikki oli niin kauan hyvin, kunnes mentiin naimisiin. Samalla sekunnilla anoppi muuttui hirviöksi ja sai pilattua välit mieheni kanssa. Olemme edelleen yhdessä, kiitos pariterapian. Anoppi on suljettu elämästämme kokonaan."
Nainen, 29 vuotta

"Menin naimisiin parhaan ystäväni kanssa. Vikatikki. Olemme edelleen aviossa. Kaveria ei jätetä."
Nainen, 31 vuotta

"Jo kihlapäivänä mietin tulevan sukulaiseni käpälöidessä minua, että ei helvetti, tähän perheeseen minusta ei miniää tule. Sormus palasi pikaisesti sulholle."
Nainen, 21 vuotta

"Päällekäyvän naisen takia erosin fiksusta, mukavasta vaimostani. Ennen häitä yritin jo sanoa, ettei liitosta tule mitään, mutta typy uhkasi tappaa itsensä. Hääyön vietin ex-vaimon luona. Nyt kolmen kuukauden liiton loputtua ei voisi vähempää enää kiinnostaa, tappaako ämmä itsensä tai ei."
Mies, 28 vuotta

Kysymys: Kestävä avioliitto?

Yhdysvaltalaiset Judith Wallerstein ja Sandra Blakeslee esittävät kirjassaan The Good Marriage (1996) yhdeksän tekijää, jotka vaikuttavat liiton kestävyyteen.

Ensinnäkin puolisoiden tulee kyetä muodostamaan oma yksikkönsä ja rakentamaan identiteettinsä sukujensa ulkopuolelle. Me-hengen tulee syntyä. Vanhemmuus ja kriiseistä yhdessä selviäminen lujittavat liittoa. Konfliktitilanteissakin luottamuksen ja turvallisuudentunteen tulee säilyä. Seksin, intiimin yhdessäolon, huumorin ja yhteisten kiinnostusten kohteiden pitää kestää. Niin ikään tarvitaan emotionaalista tukea sekä halua vaalia yhteisiä muistoja ja kokemuksia.

Mikäli nämä tekijät toteutuvat molempien kohdalla, niin kas, pitkä liitto on valmis.

TJEU = Tsekkaa jos et usko

Biisi: Nickelback: Someday
"Jonain päivänä tilanne korjaantuu, mutta ei tänään." Laulun väitetään kertovan lapsen näkökulmasta avioeroon, mutta lyriikoihin voi samaistua niin jättäjä kuin jätettykin. Levyltä The Long Road, 2003.

Kirja: Mikko Makkonen: Edessä avioero
Jos on sattunut pikaistuksissa naimisiin, edes ero kannattaa harkita huolella. Mannerheimin lastensuojeluliiton kustantama teos.

Kirja: Kaarina Määttä: Kestävä parisuhde
Vuosikymmenen toisiaan kestäneet pariskunnat paljastavat, miksi toista jaksaa: samanlaiset arvot ja mielenkiinnon kohteet, välittäminen ja yhteinen tahtotila.

Leffa: Sweet home Alabama
Reese Witherspoonia kosii kaupungin upein mies. Päähenkilö "unohtaa" kuitenkin kertoa olevansa jo aviossa. Nopea eroaminen ei olekaan ihan yksinkertaista.

16 kommenttia

Laskeva

14.2.2004 20:46

Jos poika on nyt kuusi vuotias, Sammy 27-vuotias ja Sammy oli 18-vuotias mennessään naimisiin???

Herää vain kysymys ;D

Muuten asiallinen artikkeli Lauralta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

laura-johanna

15.2.2004 14:58

Toimittaja pahoittelee sattunutta epätarkkuutta. Tosiasiassa haastattelutilanteessa Sammy sanoin saaneensa juuri ajokortin mennessään naimisiin.

Minkä ikäinen Sammy kortin saadessaan oli, sitä hän ei maininnut. Lipsahdus on minun ajattelemattomuusvirheeni.

Anteeksi Sammy, anteeksi lukijat.

Tervehtii toimittaja Laura Halminen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kesapuhuri

15.2.2004 15:41

Artikkelin kuvatekstissä tarkoitettaneen, että avioeroon johtaneet avioliitot ovat kestäneet Helsingissä keskimäärin seitsemän vuotta. Jos otokseen huomioitaisiin kaikki avioliitot, olisi kesto varmasti pidempi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

optiminen

19.2.2004 15:41

vasta julkaistiin tutkimus, että avioliittoprosenttia nostaa eniten ne, jotka menevät naimisiin yrityksenä pelastaa epäonnistunut parisuhde.

Itse olen naimisissa. Ja hyvältä näyttää ja tuntuu. Ihmiset on kyselleet, mistä sitä voi tietää jaksaako sitä olla toisen kanssa lopun elämää. No ei mistään!!! Sehän tässä mielenkiintoista onkin. On joka päivä hyvä syy rakastaa ja olla etuoikeutettu rakastettuna.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varakasmies

3.3.2004 16:07

Avioliitolla ja prostituutiolla on nimittäin niin paljon yhteisiä piirteitä, että on vaikea käsittää miksi ne pitäisi luokitella täysin eri, ja usein jotenkin vastakkaisiin, ryhmiin. Molemmmissahan on kyse pohjimmiltaan seksistä ja rahasta. Monessa suomalaisessakin avioliitossa vielä nykypäivänä nainen elää pääasiassa miehensä tulojen varassa, ja juuri tuo miehen suurempituloisuus pitää naisen elintasoa yllä.....
Koko stoori löytyy: http://www.sihteeriopisto.fi/foorumi/viewtopic.php?t=12635&sid=7479bb15a27384339941b4965e7b193d

oikein hytkyn naurusta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

j3v

10.3.2004 15:53

olen itse onnelisesti naimisissa 3vuotta elämä ei aina ihanaa mutta päivä kerrallaan joka ikinen päivä pidän elämästäni minulla ainakin on vaikeita päiviä mutta olen onnellinen 4-lasta aikasemmasta elämästä ja mieheni rakastaa heitä kuin omiaan parempi isä lapsilleni kuin näiden oma isä olen tyytyväinen ja ihana rakastaa ja toivon jokaiselle naimisiin menneelle pitkää rakkautta ja hyvää ja pysyvää liitoa =)hauskaa ja hyvää kesää jokaiselle tasa vertaisesti!!!!!elämä on ihanaa jos sen oikein oivaltaa=)terveiset tampereelta!!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

johnnyBeGood

24.3.2004 01:05

Niin ainakin taas näistäkin viesteistä saan sen käsityksen että kyllä se esiaviollinen seksi kannataa, se vaan että itselläni on jatkuva vietti saada ja kokea uusia kissoja..... ja turha sitä on jarrutella....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

a_mulher_feliz

12.4.2004 09:26

En ymmärrä mikä hinku ihmisillä on naimisiin! Jos sitä laukkaa alttarille muutaman kuukauden seurustelun jälkeen, niin ei kai oo ihmekään jos ei liitto kestä. kuka sitä enää edes nykypäivänä paheksuu jos asuu yhdessä avoliitossa? kokeilkaa nyt hyvät ihmiset sitä yhdessä asumista ensin, katsokaa että sujuuko seksi yms. ja tehkää sitten vasta suuret päätöksenne! Älkääkä missään nimessä menkö naimisiin täysin vääristä syistä, kuten vahinkoraskauden tms. takia. Sellaisilla seikoilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, oletteko tarkoitetut toisillenne vai ette!
Itse olen sanomattoman rakastunut mieheeni vielä vuosien jälkeen, enkä usko liittomme muuta kuin paranevan :P

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Junnu__

20.5.2004 15:35

Nykyään tuntuu että avioliitto, ja varsinkii kihlat, ovat menettäneet merkityksensä. Naurattaa ku kattelee teinejä jotka on "seurustellu" 2 viikkoo ja sit päättävät mennä kihloihin, ovat viikon ja eroavat. Asuntolainakii sitoo enemmän ku hilu nilkassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Richbitch

27.6.2004 23:13

Onneksi me varakkaat naiset emme halua naimisiin.
Omat on rahat ja on kivä kokeilla eri kolleja eri puolella maailmaa.
Ei nainen miestä tarvitse rahan vuoksi -- heh heh-- jos miehellä on pieni, mikään raha ei naista siinä kurjuudessa pidä..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

memmux

16.7.2004 13:39

Joo, joo, mutta mitäs teet, jos mies kärttää naimisiin? Molemmat olemme jo kerran alttarilla seisseet ja avioliitossa pettyneet, mutta ei....naimisiin pitäsi mennä. Loukkaan kuulemma häntä, jos en suostu. Pääpointtihan tässä tietty on se, että OMAISUUS pitäisi turvata, jos jotain käy. Ettei vaan kaikki valu exien käsiin lasten kautta. Toki ymmärrän, mutta silti....
Meillä on muuten ollut aivan ihanat viisi vuotta ja olemme yhä hyvin rakastuneita toisiimme. Tämä on oikeastaan ainoa asia, joka aiheuttaa riitaa ja saa sen vielä sen takia maistumaan enemmän puulta.:(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kunnioittava

11.8.2004 11:31

Parisuhde on kahden asia. On oltava kunnioitusta ja samanarvoisuutta.Kun kumpikin kunnioittaa toinen toistaan ollaan lähellä samanarvoisuuden kynnystä. Kunnioitus on tosin hyvin laaja käsite. Sen sisältö koskee kaikkea inhimillistä toimintaa myös seksuaalisuutta tai paremminkin rakstelua. Millä asteella kaiki tapahtuvat. Siitä on kyse. Ollaanko ja eletääkö samalla yhteysalueella. RAKKAUDESSA ON SIIS ERILAISIA TASOJA. mm. seksi, sydänseksi, sielujenrakkaus.

Kyse parisuhteessa on kahden ihmisen kasvamisesta. Mihin suuntaan sitä kasvetaan? Ollaanko kavereita, ystäviä, rakastavaisia... Lopulta kyse on oman Itsensä löytämisestä ja silloin kysytään kuka minä todellisuudessa olen? Itsensä löytäneellä ihmisellä on rauha Itsessään. Näin on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kurvari1

15.8.2004 19:11

Olemme aviopari 55/54 ja olleet naimisissa 31 vuotta. Seksiä ei meillä ole harrastettu vuosiin, en tiedä mihin vaimoni halut ovat kadonneet. Pelkän seksittömyyden takia en edes harkitse avioeroa, tulemme nimittäin muuten hyvin toimeen keskenämme. Olen alkanut "harrastaa" vieraita suhteita. Olen siinä todella varovainen, en halua loukata vaimoani. Itse haluan ja tarvitsen seksiä, onko tämä väärin? Kaikki kumppanini tietävät minun olevan naimisissa, en halua leikkiä poikamiestä. Omasta mielestäni en loukkaa muita naisia, entä teidän mielestänne?
Nimim. Ei ole kivaa tämäkään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

molo

30.8.2004 21:30

[LAINAUS]Richbitch kirjoitti 27.06.2004 klo 23:13:

Onneksi me varakkaat naiset emme halua naimisiin.
Omat on rahat ja on kivä kokeilla eri kolleja eri puolella maailmaa.
Ei nainen miestä tarvitse rahan vuoksi -- heh heh-- jos miehellä on pieni, mikään raha ei naista siinä kurjuudessa pidä..[/LAINAUS]
Kaikki on kehunu jokka on tajuihinsa jääny,tsoukki siihen kokoon en osaa ottaa kantaa mut hyvä on kuulemma varustus sanoo noi richbitchit joita on ollu mut kyllä ne on on niin itteensä täynnä että että yx ilta on max mitä viittii kuunnella tai jos on hyvä niin hoidella kyllä se paras nainen on se perusnainen mikä puhuu totta tai ainakin asiaa eikä hörhöile siellä materian maailmassa.
Kaikki taaplaa tyylillään pääasia on et on hauskaa!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Savosta

3.11.2004 12:11

Miksi? yleensä naimisiin mennään, heti enihuumasta. minusta, se on lupaus myötä ja vastoin käymisessä kumpanin kanssa. Minusta on tuntuu, että sitä ei harkita tarkaan mitä tuleva voi olla. Ihan kuin se olisi jokin muotivillitys, itse olen ollu naimisissa, kun lapset syntyi isä pakeni vastuuta. Onko se sitä mitä altarilla luvataan..Ei todellakaan!
Sen jälkeen olen vannonut et naimisiin en enää mene, ja se on varmaa. seurustella voin, ja asua kumpanin kanssa yhdessä, mut pappia en tartte. Minusta miehet usein pakenevat vastuuta, varsinkin kun lapset tulevat kuvioon. Terveisin. kuopiolainen nainen 38.v.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Yssin

9.11.2004 03:49

Älä välitä eipä täs mullakaan hääppöstä ole. Just tuli ero oitkäaikasen naisystävän kans vaiko liene ollu RAKAS. Nyt on aikaa peelitellä täl tietsikalla yssikseen. Kivaa Joulun viettoo sulle Tv. Reijo

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi