Rakkauden oppitunnit

Pariutumisen XYZ

1. Oppitunti

Ei vähä mitään. Naisille tärkeitä asioita kumppanissa: sosiaalinen asema, varakkuus, sitoutuminen, ikä, kunnianhimo, ahkeruus, luotettavuus, älykkyys, terveys, pituus, voima ja yhteensopivuus.
Ei vähä mitään. Naisille tärkeitä asioita kumppanissa: sosiaalinen asema, varakkuus, sitoutuminen, ikä, kunnianhimo, ahkeruus, luotettavuus, älykkyys, terveys, pituus, voima ja yhteensopivuus.
Ei vähätellä, parinvalinta on elämämme tärkein valinta. Se henkilö, jonka rinnallesi kelpuutat, on tärkein tekijä matkalla onnelliseksi tai onnettomaksi ihmiseksi. Mutta, onko kysymys todella Sinusta ja siitä, mitä haluat tai kenet kelpuutat? Vai sääteleekö toimintaasi biologian kovempi laki, jota vastaan on vaikea rimpuilla?

Psykologian professori David M. Bussin ihmisen pariutumiskäyttäytymistä tutkivan Halun Evoluutio -kirjan mukaan miehet ja naiset etsivät puolisoissa eri asioita. Miehet hakevat nuoruutta, kauneutta, vartalon hyvää muotoa, uskollisuutta, seksiä ja terveyttä. Naisille tärkeimpiä asioita ovat sosiaalinen asema, varakkuus, sitoutuminen, ikä, kunnianhimo, ahkeruus, luotettavuus, älykkyys, terveys, pituus, voima ja yhteensopivuus. Kuka siis väittikään, että naisille asetetaan paljon vaatimuksia?

Kumppanin löytääkseen ihmiset muodostavat itsestään käsityksen suhteessa muihin ja asettavat itsensä sen perusteella jollekin sosiaaliselle tasolle. Kumppania haetaan samalta tasolta.

"Ihmiset hakevat hyvin samankaltaista kumppania kuin itse ovat. Vastakohdat voivat täydentää toisiaan, mutta konflikteja tulee tällaisessa suhteessa paljon", kertoo akatemiatutkija Kai Lindström biologian ja ympäristötieteiden laitokselta.

On myös sisäänrakennettuja kriteereitä, joihin emme voi vaikuttaa. Ominaishaju ja kasvojen muoto ovat näistä tärkeimmät.

"Tutkimuksissa on todettu, että haju kertoo partnerin geneettisestä taustasta suhteessa omaan ja se vaikuttaa mieltymyksiin."

Naisilla alitajuiset viestit voivat kuitenkin törmätä ehkäisyyn.

"Yksi tutkimus paljasti, että ehkäisypillereitä syövät naiset eivät tunnista ominaisuuksia hajun tai kasvojen muotojen perusteella ja voivat valita partnerinsa täysin sattumanvaraisesti. Valinta voi mennä metsään, jos tekee lopullisen päätöksen syödessään e-pillereitä", väittää Kai Lindström.

Eli jos sinkkuus yllättää, niin kumia kannattaa käyttää. Ja jos lapsia tehdessä ihmetyttää, mitä minä tuonkin kanssa teen, niin retki menneisyyteen voi paljastaa syyn.

Ulkonäkö on hyvin tärkeä valintakriteeri, koska se kertoo paljon kokelaan terveydentilasta. Siksi nykyiset kauneusihanteet suosivatkin terveitä piirteitä. Tuuheat hiukset, kaunis hammasrivistö, hoikkuus ja kirkkaat silmät kertovat terveydestä. Feministit saa riehaantumaan sanomalla, että media ei syötä meille mielikuvia, vaan se vastaa tarpeisiimme. Kurvikas, nuori ja isorintainen nainen on kuitenkin aikojen alusta tarjonnut haluttuja ominaisuuksia.

"Tällaisten ominaisuuksien tärkeys olisi hölmöä kieltää. En allekirjoita sellaisia väittämiä, joissa ihmiselle luodaan markkinoinnilla tarpeita. Meissä jo olevia haluja vain hyödynnetään tehokkaasti", Lindström sanoo.

"Lisääntyminen on evoluution suosima piirre, jota kumppanissa haetaan. Jos ajatellaan, että mies etsii naista, joka pystyy tuottamaan hänelle laadukkaita lapsia, niin ikävä kyllä, vain osa naisista pystyy täyttämään nämä kriteerit."

Lantion ja vyötärön ihannesuhde on pysynyt samana kautta aikojen, vaikka eri aikoina on ihannoitu eripainoisia naisia. Suhde lasketaan mittaamalla lantion ympärys, vyötärön ympärys ja vertaamalla niitä toisiinsa. Maaginen ihannesuhde on 0,7. Eli vyötärön ympärysmitta on 70 prosenttia lantion ympäryksestä.

Kauneus ei onneksi ole miehillä ainoa valintaperuste ja se ratkaisee lähinnä vain lisääntymiskykyisen naisen löytämistä koskevan ongelman. Molemmat sukupuolet kuitenkin pärjäävät paremmin pariutumismarkkinoilla, jos pitävät itsestään huolta.

Jos pariutumista katsastellaan kivikautisesta näkökulmasta, niin naiset hakevat elättäjää ja suojelijaa. Meissä vuosituhansia eläneet valintaperusteet painavat edelleen paljon, halusimme sitä tai emme. Parisuhteen hoitaminen vie resursseja, ja naisille onkin erityisen tärkeää, että mies käyttää aikaa, rahaa ja rakkautta perheeseensä.

"Tutkimukset paljastavat, että naiset pitävät lapsia hoivaavia miehiä seksikkäinä. Lapsen ei tarvitse olla oma, mutta piirrettä on vaikea mainostaa, jos ei ole lasta jota paapoa", kertoo Lindström.

Seuraavan kerran kun kaverisi pyytää apua lastenhoidossa, kannattaa vastata myöntävästi ja sopia treffit samaan hetkeen, mikäli mahdollista. Deiteillä mahdollisuutesi paranevat, kun muistat mainita, että lapset ovat kaverin.

Kun kumppanin löytää, kuinka hänet saa pysymään virellä läpi myrskyjen ja paisteen? Tylsää ehkä, mutta kestävä parisuhde vaatii uskollisuutta, yhteisiä lapsia, vaurautta, ymmärtäväisyyttä, avuliaisuutta ja anteliaisuutta, myös makuuhuoneen puolella. Kumppanin pitää tyytyväisenä, kun vaalii niitä omia hyveitä, joihin kumppani alun perin meissä ihastui.

Erityisen tärkeänä sekä naiset että miehet pitävät uskollisuutta. Erona sukupuolilla on se, että miehille suuremman ahdistuksen aiheuttaa fyysinen pettäminen, naisille emotionaalinen. Miehille on aina ollut tärkeää isyyden varmistaminen, kun taas naisille tärkeintä on, että mies käyttää resursseja perheeseen.

2. Oppitunti

Maria on 28-vuotias, työskentelee markkinointialalla, rakastaa liikuntaa, matkustelua ja eläimiä. Hän on reilu, luonnonläheinen, positiivinen ja energinen. Hän on myös onnellisesti naimisissa ja raskaana, joten Maria on voittanut yhden ihmiselämän suurimmista haasteista. Maria löysi rakkaansa viisi vuotta sitten. Kokemusta oli noin seitsemästä aiemmasta suhteesta. Ne olivat olleet erilaisia ja alkaneet hyvinkin erilaisista lähtökohdista.

"Isommat jutut lähtivät aina nopeasti käyntiin. Lähdin usein tunteen vietäväksi, enkä nuorempana miettinyt, mitä todella loppuelämältä haluan. Kaveripohjalta alkaneet jutut toimivat huonoimmin."

Marian kriteerit tulevalle kumppanille kasvoivat iän myötä. Tärkeimmiksi toiveiksi muodostui samankaltaisuus elämänasenteissa ja harrastuksissa. Miehen piti olla myös kunnianhimoinen, älykäs, huolehtiva, sitoutunut ja ehdottomasti luotettava.

"Vanhemmiten oppi mitä haluaa. En ollut enää valmis joustamaan, enkä muuttumaan miellyttääkseni toista. Katsastin miehen jo ensimmäisillä treffeillä ja jos hän ei vastannut toiveita, niin juttu jäi siihen."

Myös ulkonäkö merkitsi paljon.

"Jos ulkonäkö ei miellytä niin huuma laantuu nopeasti. Kaveripohjalta alkaneet suhteet eivät täyttäneet asettamiani ulkonäkökriteereitä ja se muodostui ongelmaksi suhteellisen nopeasti."

Nykyisen suhteen alussa Maria antoi miehensä kosiskella itseään ennen kuin heittäytyi leikkiin täysillä mukaan. Siitä eteenpäin kaikki tapahtuikin nopeasti ja jo samana vuonna ostettiin ensimmäinen yhteinen asunto.

"Aluksi tuntui siltä, että suhde oli liian hyvä ollakseen totta ja odotin, että jotain paljastuisi. Aika nopeasti kuitenkin huomasin, että kaikki vain sujuu niin kuin pitää. Suhde vakavoitui siinä kaiken ohessa. "

Nyt Maria odottaa ensimmäistä lasta. Myös vaatimukset muuttuvat elämäntilanteen muuttuessa.

"Uusi tilanne asettaa uusia vaatimuksia, kun suhteessa ei olla enää yksilöinä vaan perheenä. Arvojen pitää olla kohdallaan. Isän täytyy tietää mikä ja kuka tulee ensin."

Vaikka Maria haluaakin että hänen miehensä käyttää paljon aikaa perheeseen, niin suhteessa täytyy aina muistaa myös antaa takaisin.

"Aion naimisissakin pitää itsestäni huolta. En viitsisi edes kuvitella lopettavani meikkaamista. Haluan pitää itseni sellaisena, johon mieheni rakastui."

3. Oppitunti / Lukijat kertovat

"Kun seurustelin tylsän pojan kanssa, valitsin seuraavaksi hauskan. Kun hauska paljastui tuhlariksi, otin seuraavaksi rikkaan. Kun huomasin rikkaan tylsäksi, taidan taas ottaa hauskan."

Nainen, 29

"Kumppanini on todella jalat maassa -tyyppi, eikä mikään reikäpää, kuten monet muut nuoret kundit. Tiesittekö, että perjantai-illan voi viettää myös sohvalla köllöttäen ja laatuaikaa viettäen?

Nainen, 18

"Ei parane enää kranttuilla, muuten jää ilman. Kunhan se olisi edes suht.normaali niin kelpaisi."

Nainen, 24

"En tiedä onko loppujen lopuksi ulkonäko tärkeämpää kuin älykkyys, mutta ainakin aluksi se on ratkaiseva asia. Tärkeää on, että on paljon puhuttavaa ja yhteistä."

Mies, 20

"Älykkyys ja ajatukset ovat kaikista tärkeimmät. On selvää, että ulkonäöllä ja varakkuudella ei pitkälle pötkitä, niillä voi herättää mielenkiinnon, mutta loppu on kiinni yhteisistä asioista, mielipiteistä, asenteista ja muista henkimaailman asioista."

Nainen, 24

"Valitsin sillä perusteella, että henkilön seurassa on helppoa ja mukavaa olla oma itsensä. Nauramme samoille asioille. Eikä haittaa, että syy miksi edes vilkaisin häneen, oli vilkkuvat, seksikkäät hymysilmät."

Nainen, 25

"Yhteys kahden ihmisen välillä on kaikki. Puhdas ihmisyys ratkaisee. Aidossa kohtaamisessa koulutus, varallisuus jne. menettävät merkityksensä."

Mies, 31

"Aluksi ihan ulkoisten seikkojen perusteella, mutta tärkeintä on, että on hauskaa yhdessä, seksi toimii ja on hyvä ja turvallinen olo. Sitten kun vielä törmäisi kyseiseen mieheen."

Nainen, 26

"Parasta poikaystävässäni on rauhallinen luonne. Voin kertoa hänelle mitä tahansa ilman, että hän tuomitsee minua tai järkyttyy suunnattomasti. Suhde hänen kanssaan on ainut pysyvä ja harmoninen asia elämässäni. Ilman häntä olisin varmasti stressaantunut epävarman elämäntilanteeni takia, johon kuuluu pätkätöitä ja jatkuvaa muuttamista."

Nainen, 24

"Seurustelukumppanin täytyy olla kaunis ja sen verran älykäs, ettei ala ottamaan päähän. Varallisuudella ei ole väliä."

Mies, 23

"Ettei samoja asioita tarvitse toistaa puolin tai toisin. Ärsyttävintä on se, että nainen nalkuttaa samoista asiosta vuositolkulla; hyväksy se, mitä toinen on tai älä, mutta jos muutosta ei tapahdu ensimmäisen huomautuksen jälkeen, sitä on turha odottaa kymmenennen kerrankaan jälkeen."

Mies, 27

4. Oppitunti

City.fi-sivustolla toteutettuun kyselyyn vastasi 491 lukijaa. Naisille tärkeintä on yhteiset mielenkiinnon kohteet.

5. Oppitunti / TJEU (Tsekkaa jos et usko)

Elokuva

  • Hitch – Lemmentohtori
    Vähäaivoinen ja lapsekas, mutta oikeilla lemmen opinkappaleilla pelaava elokuva, jossa Will Smith esittää lemmentohtoria, joka takaa unelmien naisen kiintymyksen vain muutamien treffien jälkeen. Näin tapahtuukin, kun Kevin Jamesin esittämä hahmo voittaa upean naisen sydämen. Suhdetta yrittää sabotoida Eva Mendesin esittämä juorukolumnisti, joka tietämättään tapailee kuuluisaa lemmentohtoria.

Kirja

  • David M. Buss – Halun Evoluutio
    Ihmisen pariutumisopin raamattu, joka perustuu laajimpaan koskaan toteutettuun tutkimukseen. Mukana on ollut yli 10 000 ihmistä 37 kulttuurista. David Buss tekee selväksi, miksi ajattelemme parisuhteesta niin kuin ajattelemme. Ehkä parhaimmat iskuvinkit ikinä.

12 kommenttia

juuri näin

28.4.2006 12:52

hyvä, oikein hyvä! Nyt tuli cityltä asiallinen ja informatiivinen juttu. Niinhän se menee, monet naiset ihastuvat kaiken maailman prätkäjätkiin, jotka on "niin erilaisia". Mutta ei se suhde sitten pitkän päälle kestäkään, ellei tyttö itsekin ole vähän "prätkämimmi.."

samanlaisuus on valttia!

haluat lukea lisää? ks. Bas Kast, Rakkauden selitys.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ihastunut

2.5.2006 13:05

Aivan loistava artikkeli! Kiitos siitä. Itse kun on nyt pitkästä aikaa ihastunut toden teolla niin tuntui kivalta lukea tällaista tarinaa...ja kun se vielä perustui faktoihin. Vinkkejä siis tuli ja varmistuksia moniin kysymyksiin... =)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Äkäinen feministi

2.5.2006 19:29

Minut todellakin saa artikkelin ennustuksen mukaisesti riehaantumaan väittämällä, ettei media syöttäisi meille mielikuvia naisten vartaloihanteista. Esimerkiksi se, että naisten perseitten pitäisi hyvältä näyttääkseen olla yhtenä hetkenä pieniä ja seuraavana isoja, ei ole mitenkään selitettävissä evoluutionäkökulmasta, sillä se on vaihtunut niin nopeasti. Mutta tietenkin artikkelissa on tällainen perspektiivi kun asiantuntijaa on haettu biologian laitokselta. Soitelkaa seuraavalla kerralla käyttäytymistieteelliseen!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

allTradesJack

6.5.2006 11:32

Noin lisääntymisen kannalta varmaan tärkeämpää on mikä pepan koko miehiä miellyttää kuin mikä mediaa miellyttää. Media taitaa olla kumppanina aika kalsa.

"Luin eilen niin kammottavan artikkelin alkoholin vaaroista että päätin siltä istumalta lopettaa lukemisen."

Samaa kannattaisi varmaan soveltaa sillä kohtaa kun median edustaja tulee meille kertomaan minkä kokoisia meidän tulisi olla tai miltä näyttää. Ei teidän hyvinvointinne markkinamiestä kiinnosta vaan teidän lompakkonne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janne

8.5.2006 20:03

Itse olen törmännyt semmoiseen ongelmaan, että kun tutustun kauniiseen naiseen, niin yleensä älykkyys puuttuu. Mistäs semmoisen naisen löytäis jolta löytyisi kumpikin ominaisuus?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dorts

8.5.2006 22:03

Sama juttu miehissä. Tai, tyyppi saattaa olla hyvinkin älykäs, mutta ei kovin viisas.. Eli puuttuu kokemusta, näkemystä ja omaa ajatusta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aetm_

13.5.2006 22:23

"Tylsää ehkä, mutta kestävä parisuhde vaatii uskollisuutta, yhteisiä lapsia, vaurautta, ymmärtäväisyyttä, avuliaisuutta ja anteliaisuutta, myös makuuhuoneen puolella."

Koko maailmaa ei kiinnosta lisaantymnen. Onnistuvassa suhteessa ihmisten lisaantymishalut taytyy olla samalla tasolla, eli joko molemmat haluaa lisaantya, tai molemmat EI halua lisaantya.
Se etta vaittaa ettaa kestava parisuhde vaatii lisaantymista, on breeder-ajattelua. Kaikki eivat halua lisaantya, piste.

Ja aviomiehella on sama puuttuva lisaantymisvietti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tyttö

14.5.2006 12:02

On olemassa ihmisiä, jotka ovat sekä hyvännäköisiä että älykkäitä. Te vaan ette ole tutustunut niihin, koska ette ole niitten tasoisia. Hah!

Ja eikös se media näyttäisi vaikuttavan siihen, mikä miehiä miellyttää...?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

biologi minakin

14.5.2006 17:56

Artikkelissa toistetaan evoluutiopsykologiassa usein esiintyvia vaitteita, joilla ei kuitenkaan ole vankkaa empiirista todistuspohjaa. Esimerkiksi usein siteerattu vyotaro-lantio -suhteen (WHR eli waist-to-hip ratio) maaraavyys parinvalinnassa on viimeaikoina osoitettu pitkalti harhaluuloksi. Monikulttuurinen tutkimus loysi BMI:n eli kokonaismassan suhteen pituuteen maaraavammaksi tekijaksi, ja luku kasvoi elintason laskiessa (minka voi ymmartaa evolutiiviselta kannalta helposti)[V.Swami]. Ihmisen lisaantymispsykologia on aika monimutkainen juttu, ja akateemikot kiistelevat sen perimmaisista totuuksista niin tiederajojen yli kuin niiden sisaisestikin. Evoluutiopsykologia lahtokohtaisesti olettaa esimerkiksi ihmisen evolvoituneen 'Frediksi ja Wilmaksi' mutta etta sen jalkeen ei olisi psykologiassamme tapahtunut mitaan muutoksia. Evoluutioekologit, myos ihmisia tutkivat, ovat vankasti toista mielta... niin etta olisin hyvin varovainen julkilausumaan yksikertaistettuja totuuksia Lindstromin Kaitsun tapaan!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juza666

17.5.2006 17:01

"Mies-/naisystäväni on älykäs" tarkoittaa aina
ja poikkeuksetta että tämä ei ole juurikaan tyhmempi
kuin henkilö itse.
Absoluuttisesti katsoen 95% ihmisistä eivät ole
älykkyydeltään kummoisia, tai 99% jos määritelmää
vähän kiristetään. Sama koskee tietysti kauneutta
ja monia muita ominaisuuksia...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pulli

8.12.2009 20:44

Ei, vaan media heijastaa sitä mitä halutaan. Mutta olet varmaan näinä kolmena vuotena kasvanut naiseksi ja ymmärrät jo sen..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pulli

8.12.2009 20:47

Edellinen siis tytölle joka kommentoi median tuottavan malleja - ilmeisesti hän ei kuitenkaan ole lukenut itse kirjaa koska ei kommentoi siinä mainittua teoriaa. Moniko teistä muuten on sen lukenut? Mitä piditte?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi