H.O.T. 1999

Toiminta

Lifestyle

"Siin on laifstailii" jankutettiin vuosikymmen sitten yhdessä Pirkka-Pekka Peteliuksen mikä sen nimi nyt olikaan-show:ssa. Sen jälkeen lifestylille ei ole paljon irvailtukaan. Taloudellisten realiteettien vuoksi ns. kaupallinen lifestyle sanana - shamppanjoineen, purjehduksineen jne.. - unohtui; aivan kuin elämäntyyliä ei voisi olla, ellei ole rahaa. Joka tapauksessa nyt kun rahakin on palanut kukkaroihin, on lifestyle luxustavaroineen palanut: siitä todisteena ovat elämäntapalehdet, merkkivaatteet, designtavarat. Kun vielä ihmiset ymmärtäisivät, ettei elämänlaatu tai -tyyli voi olla yhdestä viinipullon vuosikerrasta kiinni.

Internet-ostokset

Amerikkalaiset ostavat netistä jo megamerkkejä GAPia ja Espritä. Suomalaisille on tarjolla hyvä nettivalikoima vain kirjoissa ja levyissä. Nettivaateostoksia voi Suomessa tehdä mm. Elloksen, Dieselin ja garageusan sivuilla, jossa myydään Ralph Laurenia ja Tommy Hilfigeriä.

Naisten internet

Naisten internetin käyttö on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti ja nyt naisia yritetään saada joukolla nettifriikeiksi. Soneran ellit-naistenkanava avasi sivunsa innokkaille naisille. Ellitissä on artikkeleja mm. terveydestä, kauneudesta, kodista ja ruoasta. Lisää naisnettailijoita tulee, kun verkkoon saadaan muutakin ostosteltavaa kuin levyt ja kirjat.

Miesten lehdet

Kesti kauan ennen kuin suuret lehtitalot ymmärsivät, että miestenlehti voi olla jotain muutakin kuin tissin kuvia. Noin neljä vuotta sitten Englannissa ja Amerikassa alkoi miesten lehtien voittokulku: Loaded, Arena, Details, Esquire jene jene. Nyt on miesten elämäntapalehtiä alkanut ilmestyä myös suomeksi: varttuneemmille miehille on Miesten Gloria, urheilullisille Men´s Health ja Miehen terveys. Mieslehtikavalkaadin Suomessa aloitti Cosmos.

Talouskirjat

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa-kirjasarjan jatkeeksi on ilmestynyt rikastumisen täsmäoppaita, esimerkiksi Vaurastuminen -varteenotettava vaihtoehto. Jos lukija on tarkkana kuin porkkana, hän voi löytää hyviä sijoitusvinkkejä muistakin kirjoista, kuten George Sorosin uudesta kirjasta.

Oudot designtavarat

Hyvä esimerkki lifestylen paluusta. Uskokaa tai älkää, mutta muotitalo Gucci on todellakin suunnitellut omat käsiraudat, Louis Vuitton jalkapallon ja Hermés purukumikotelon.

Urheilu

Urheilu on kasvava trendi. Sporttilehtiä ilmestyy jatkuvasti. Useimmat vaatteista ovat sporttisia. 10 tunnin päivittäinen istumatyö on saanut aikaan liikkujien kansanliikkeen. Ei ole väliä, mitä harrastat, kunhan vain liikut.

Sauvakävely

Stockalta on kaikki sauvat loppuunmyyty. Koko keski-ikäinen Suomi sauvoo nyt pururadoilla. Syksyllä kauppoihin saapuvat Reebokin sauvat, joten pururadoille on luvassa tungosta.

Naisten lihakset

Naiset hakevat salilta massaa. Valitettavasti. Ei kovin esteettistä.

Täsmäliikunta

Haluatko pienemmän reiden, mutta isommat tissit? Täsmätreenaus auttaa. Nyt muokataan personal trainerin avulla pidempiä reisilihaksia, pulleampia käsivarsia ja sykemittari kertoo, millä tasolla rasva palaa tai kunto kohoaa. Enää treenaus ei ole vain summamutikassa riuhtomista.

Weikkaus

Eli wakeborading eli vesihiihtoa "lumi"laudalla. Tämä kuuluu lumilautailijan kesän perustoimintoihin.

Jooga ja venyttely

Madonna siis vaihtoi joogaan. Okei. Kuten aikaisemmin sanottu Madonnan tekemiset jalostuvat lähes aina muodiksi. Nyt kaikki kuntoilulehdet antavat omia venytys- ja joogaohjeitaan. Jooga on hyvää vastapainoa nykyihmisen hektiseen elämään. Peace for your mind!

Hyppely

Jump! Jump for joy! Katalogeissa hypellään, lehdissä esitellään hyppelyliikkeitä ja saksalaiset ostavat hulluna trampoliineja.

Swingbeat

Sen ei pitänyt tapahtua Suomessa. Kauniit mustat tytöt notkumassa laiskan seksikkään biitin tahdissa ovat viimein lyömässä itseään läpi vuosien radiorummutuksen jälkeen. Kun sulkee silmänsä kuunnellessaan TLC:n uutta Fan Mail -levyä, voi huijata itseään olevansa Los Angelesissa - niin kauan, kun muistaa pitää ikkunan kiinni.

Kantaaottava musiikki

Rockilla on taas muutakin sanottavaa kuin kiihottavat huulet ja hyvä takamus. Englannissa Manic Street Preachers - yksi kaunis poika ja kaksi musiikillisesti lahjakasta jätkää - muistuttavat, että rockissa poliittisuus ei ole puolueohjelman kliseiden itsetyytyväistä toistamista, vaan raivoa vallitsevaa asiantilaa kohtaan. Suomessa 1970-luvun poliittista vastakulttuuria parodioivasta vitsistä, Ultra Brasta, tuli 1990-luvun valtakulttuuria, niin Tavastialla kuin Arkadianmäellä. Ultra Bran jäsenet ovat radikaaleja konservatiiveja tai konservatiiveja radikaaleja. Ultra Bra on loistava yhdistelmä älykästä uskottavuutta ja sisäistettyä kitschin tajua.

Fatboy Slim ja iso biitti

Idiootin erottaa usein nerosta vain silmänräpäys. Fatboy Slimin tauottomat hokemat - check it out now, funk soul brother! - sopivat kotikuunteluun vain lähimuistinsa menettäneille, mutta oikeissa olosuhteissa Norman Cookin hellyyttävä hölmöys on menolippu nirvanaan, jonne pääsee vain päihteiden ja epä-älyllisen popmusiikin avulla. Iso biitti on tullut jäädäkseen - ainakin seuraavaksi viideksitoista minuutiksi.

Tyttömusiikki

Spice Girls on ehkä äitiyslomalla, mutta Jonna ja Erin jatkavat voittokulkuaan Suomessa. Suomen epäcoolein levy-yhtiö Audiovox on tuotteistanut Suomen cooleimman tyttöyhtyeen. Nylon Beatia kuunnellaan niin huoltoaseman jukebokseissa kuin trendikapakoiden takahuoneissa.

Kodikkuus

On upeaa, jos koti näyttää siltä, että Elle decor haluaisi käydä tekemässä siellä feature-jutun. Vielä upeampaa on, jos kotona vielä viihtyy. Vihdoin muodissa ja kodin sisustuksessa on ymmärretty oleellisin: mukavuus. Koti on viihtymistä varten. Se voi olla edustava, mutta ennen kaikkea sen tulee olla mukava ja helppo.

Luonnon materiaalit ja luonnollisuus

Mitä jos koristelisit kotisi kävyillä? Näin ehdottavat ainakin sisustustietäjät. Puu, kävyt, hiekkapuhalletut seinät - luonnon materiaalit - ovat nyt kodin ykkösmatsku.

Laatuhuonekalut

Laatu on pop huonekaluissakin. Sisustuslehdet tŠyttyvŠt taas klassikoista: Corbusiereista, Aalloista ja suuren suurista nimistŠ. Laatu on muotia ja eettinen ostospŠŠtšs: se kestŠŠ katsetta huomattavsti kauemmin kuin ysiysi-tuoli ja kolmeneljŠysi-pšytŠ.

Tekninen design

Enää ei ole tärkeätä se, kuinka paljon megatavuja tietokoneessa on, tai kuinka lujaa stereo musiikkia kykenee huudattamaan. Nyt sonytsunmuut ovat ymmärtäneet, että stereoiden ja tietokoneiden tulisi jotenkin maastoutua kodin sisustukseen, eikä jököttää rumina, suurina mustina kapistuksina huoneen keskipisteenä. TJEU: Sonyn stereot, iMac.

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito ja sekään ei ole tärkeää. Puutarhasta on tullut ylellisyys; kaupungistuessa ja maan kallistuessa, se on yhä harvemman herkku. Puutarhaunelmia voi katsella House&garden lehdestä. Kuvassa Part Two näkemys gardenlookista.

Kevätpuutarha-messut Helsingin messukeskuksessa 22.-25.4.

Pinnalla juuri nyt

1. Syvävenytys
Villitys alkoi maailman suurkaupungeista.

2. Bailatino
Enää ei riitä, että jumppa tuo hyvän kunnon, sen pitään myös tuoda hyvää oloa.

3. Luomulihakset
Pitkät ja kauniit lihakset hamkitaan oikeaoppisella harjoittelulla, ei stereoideilla.

4. Tuulikangas
Eri urheiluvaatevalmistajien mallistoissa oli tuulihousujen ja-takkien lisäksi jopa tuulishortseja ja -liivejä.

5. Vaellus
Vaelluskengistä on tullut arkikengät.

Niina Leino
Fitness-lehden päätoimittaja

Käsityö

Luonteva jatke puutarhanhoidolle ja kotikokkaukselle. Nyt voit kirjailla itse huipputrendikkäät kuviot vaatteisiisi.

Itsetehty ruoka

Nuoret ex-uusavuttomat kertovat: "Ennen mä en osanut lämmittää edes maksalaatikkoa, tännän mä teen kohokkaita." Ruoanlaitosta on tullut nuorison uusin harrastus ja ruoka on monen nuorenparin illan ilo. Ravintolat järjestävät kilvan kokkauskursseja. Tino Singh teki kotiresepteistään keittokirjan. Ja osaavat ne Hollywood-tähtösetkin, joiden reseptikirja ilmestyi juuri Yhdysvalloissa. Eikä tosi tähti välttämättä tyydy vain kokkaamaan kotona; hän ostaa kokonaisen ravintolan: Robert De Nirolla, Sean Penniillä, Ed Harrisilla, Robert Redfordilla, Gloria Estefanilla, Lisa Marie Presleyllä, Arnold Schwarzeneggerillä ja Marla Maplesilla on kaikilla oma pikku ravintola.

Tino Singhin kotireseptejä kirjassa Tino´s Delhi 184 mk(Gummerus).

Ruoka

• Yrtit
• Avokeittiö
• Italian maakunnat
• Risotto
• Katalonia
• Rucola-salaatti
• Gourmet-pizza

Viini

• Etelä-Italia
• Ribera del Duero (Espanja)
• Rhônen laakso (Ranska)
• Sangiovese-rypäle
• Argentiina

Olut ja muut juomat

• Belgialaiset vehnäoluet
• Maustetut siiderit
• Mallasviskit
• Yhden tilan konjakit

Teet

New Yorkissa on kahvibuumi caffe latteineen jo ohi. Nyt rapakon takana siemaillaan teetä ja sitä varten on tietenkin teesalonkejakin.

Laaturuoka

Me sanomme ei kahden sekunnin keitolle ja pakastealtaan pizzalle. Me haluamme laadukkaista kotimaisista raaka-aineista, sydämellä tehtyä ruokaa. Sen ovat myös kaupat huomanneet; pois ovat kaikonneet kaupat, joissa vihannes- ja hedelmätiski on nahistuneiden ruokatavaroiden kerho ja joissa leipä on kolme päivää vanhaa. Kaupat panostavat nyt oman paistouunin leipään ja laadukkaisiin vihanneksiin ja hedelmiin.

Kotimaiset pientuottajat

Katso edellinen. Tiedät kyllä miksi.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi