Kaunotar sekoittaa miehen

Rumat miehet luulevat olevansa megabeibe-magneetteja.

Tutkija Carin Perilloux neuvoo miehiä skarppaamaan ja naisia säästämään flirttailun vain oikeasti kiinnostaville miehille.
Tutkija Carin Perilloux neuvoo miehiä skarppaamaan ja naisia säästämään flirttailun vain oikeasti kiinnostaville miehille.

Rumat miehet luulevat, että kaunottaret kiinnostuvat heistä. Komeat miehet arvioivat mahdollisuutensa realistisemmin. Naiset taas aliarvioivat oman seksuaalisen vetovoimansa ja miesten kiinnostuksen asteen. Seksuaalisen kiinnostuksen väärintulkinta on paljon yleisempää miehillä kuin naisilla, väittää Williams Collegen vieraileva professori Carin Perilloux. Tutkijoiden mukaan luonto on järjestänyt asian näin, jotta miehet eivät lannistuisi parin haussa.

Perilloux’n ryhmä selvitti noin 19-vuotiaiden heteromiesten ja naisten käsityksiä omasta ulkonäöstään ja vetovoimastaan. Tutkimuksessa koehenkilö pisteytti ensin oman ulkonäkönsä. Sitten hän arvioi toisen henkilön ulkonäön ja sen, kuinka suuri tämän seksuaalinen kiinnostus häntä kohtaan on.

Yllättäen kävi ilmi, että muiden silmissä rumat tai oudon näköiset heput kuvittelivat olevansa varsinaisia megabeibe-magneetteja. He arvioivat ulkonäkönsä huomattavasti paremmaksi kuin mitä se naisten mielestä oli. Lisäksi kävi ilmi, että mitä kuumempi nainen, sitä paremmaksi rumat miehet kuvittelivat flaksinsa. Myös lyhytaikaista suhdetta etsivät miehet arvioivat naisen seksuaalisen kiinnostuksen yläkanttiin.

Mitä mieltä tutkimustuloksista on seksuaali- ja pariterapeutti Pekka Mustonen?

"Jos mies on epävarma ulkonäöstään ja omasta itsestään, hän voi turvautua suojakäyttäytymiseen. Hän näyttäytyy ulospäin sellaisena kuin haluaa olla. Kun vuorovaikutus ja toisen lukeminen epäonnistuvat, tehdään tilanteesta virhearvio", hän sanoo.

Mustosen mukaa monille itsestään epävarmoille parinetsijöille saattaa muodostua ajatusharha. He kuvittelevat olevansa puoleensavetäviä ja tulkitsevat siksi esimerkiksi hymyn seksuaaliseksi viestiksi, vaikka se olisi tarkoitettu vain ystävälliseksi eleeksi.

Mustosen mielestä parinmuodostus perustuu energiaan. Lemmenkipeä saattaa pohtia pitkään, millaisen kumppanin hän haluaisi tai kelpuuttaisi. Helposti unohdetaan, että pitää olla myös jotain annettavaa – jotain, joka kiinnostaa toista osapuolta.

"Ihminen yrittää toteuttaa epärealistista fantasiaa ja tulkitsee ehkä epäonnistuessaan, ettei tavallisen näköinen ihminen kelpaa."

Mustosen mukaan on syytä erottaa lyhyt- ja pitkäaikaista kumppania hakevat toisistaan. Ulkonäkö korostuu, kun haussa on lyhytaikainen seuralainen.

"Parinvalintaan vaikuttavat vähän toiset asiat kuin ulkonäkötekijät."

Vinkkinä kaikille paria etsiville hän toistaa tutut sanat: kannattaa yrittää relata.

"Anna sen tapahtua, mikä luonnostaan tapahtuu. Oikea löytyy, kun on oikea aika. Vastapuoli näkee, jos toinen on sinut itsensä kanssa, puutteistaan huolimatta. Jos on epävarma ja ahdistunut, kannattaa hakea apua."

Millaisia kokemuksia suomalaisilla kaunottarilla on?

Paparazzin mallina toiminut Liina on joutunut antamaan muutamat pakit.

"Yleensä Suomessa miehille voi sanoa aika ystävällisesti, että olen varattu, mutta aina löytyy outoja tyyppejä, joille täytyy sanoa todella rumasti ennen kuin he ymmärtävät, ettei kiinnosta. Olin kerran lounaalla Ekbergillä, ja minun ikäiseni, äitinsä kanssa liikkunut, aika karsean näköinen kundi tuli iskemään ja kysymään nimeäni. Sanoin etunimeni, jonka perusteella hän löysi minut Facebookista ja pyysi kaveriksi. Kun katsoin hänen fb-sivuaan, ymmärsin, että hän luulee itseään tosi komeaksi. Kaikki kuvat hänestä olivat niin sanottuja mallikuvia. Tästä jäi sellainen maku, että mitä se oikein kuvitteli, vaikka en yleensä ajattele näin ihmisistä."

Mallitoimisto Portfolion promoottori, Miss Suomi 2010 Viivi Pumpanen saa ihailijaviestejä päivittäin. Hän väittää, et-teivät lähestymiset häiritse häntä.

"Tutkimus kuulostaa oudolta. En ole koskaan ajatellut, että joku olisi ruma. Kaikki lähestymiset on olleet mukavia. On hellyttävää ja rohkeaa, jos ihminen tulee ilmoittamaan suoraan kiinnostuksensa. Suomalaiset aliarvioivat itseään, varsinkin miehet", sanoo vaatimaton Pumpanen.


Lähteet: Vitals / msnbc.news 14.12.2011. Psychological Science: feb 2012.


10 kommenttia

Vivian7

4.3.2012 22:10

On kummallista, miten jotkut, varsinkin ei-niin-vetävännäköiset miehet, eivät ymmärrä ihmisten viehättävyystasoja.Itse olin nuorena ihan nätti ja usein ympärillä parveili todella rumia miehiä, jotka selvästi kuvittelivat olevansa hyvinkin viehättäviä.Katsoisivat peiliin ja painisivat omassa sarjassaan!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joku96

13.7.2018 21:36

Se että rumemmatkin miehet yrittää iskeä kauniita naisia johtuu naisten levittämästä väittämisestä että miehen ulkonäöllä ei ole viehättyvyyden kannalta yhtä paljon väliä. Tämän harhan rumemmat miehet tai miehet yleensä uskovat vaikka se ei pidä paikkaansa ja luulevat että heillä olisi silti vientiä tiedostetusta kehnosta ulkonäöstä riippumatta

bokotti

6.3.2012 08:02

niin minäkin olen huomannut miehenä,että olemattoman näköiset naiset luulee,että olen kiinnostunut heistä? on laihaa ja keskivartalolihavia permanenttipäitä,joilla on tuulipuku ja kehonrakentajan yläpää,tupakka hampaissa ja käheä kaljabasso. makuni on kylläkin upeat rouvakoon 40-46 tiiimalasivartaloiset leveälanteiset naiset,joilla on pitkät hiukset,kauniit kasvot ja vartalonmyötäiset vaatteet,upeat eksoottiset ja blondit saa pääni kääntymään toisenkin kerran. mutta,lähes poikkeuksetta kaikki kaunottaret on varattuja. mutta,kyllä hekin katsovat minua pitempään. 20v naisetkin joskus kysyvät,että mitä teen vapaa-aikana?sitä ihmettelen,miten naiset voi tykätä apinan näköisistä,tatuoiduista,kaljuksi ajelluista,rikollisen näköisistä,joilla on pimeessä kapakassakin aurinkolasit päässä ja maastohousut jalassa,kesällä ajavat vielä maastopyörälläkin,kun muuta ei ole. sitten vielä lökärishortsit ja varvastossut,niin johan on komea gorilla. naiset tarvitsisi silmälasit tuollaisen valitessaan tai sitten niiden maku on alkuasukasmainen. jos ne on niin puutteessa illan hämärässä,että kuka tahansa lähibubin tarzani käy?kapakassahan ne kaikki viisaat käy ja juoppoja on suomi täynnä. alkoton mies ei käy nykynaiselle,se on tylsä ja poikkeaa porukasta,mutta minäkin haluan raittiin kaunottaren,enkä kapakkaruusua

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

neitixyz

6.3.2012 10:36

Kyllä se on maailmanlaajuinen ilmiö, että miehet luulevat itsestään liikoja ja naiset vähättelevät itseään. Lihavat voimattomat miehet luulevat olevansa adoniksia, koska ovat joskus nuorena vähän pelanneet katukorista. Heille on suuri ihme, kun 25v. kaunis nainen ei innostu heidän seurastaan. Kukaan 25v ei muuten fyysisesti innostu 50v seurasta, ihan vaan tiedoksi. Ei mene taaskaan jakeluun. Ihan turhaan laitan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lookus

6.3.2012 13:57

Tämän artikkelin punainen lanka ns. rumien miesten kohdalla on oikeassa. Olen monesti huomannut että mies joka ei huolehdi ulkonäöstään, eikä ole kiinnostunut vaatteistaan, tyyleistä, kampauksestaan, silmälaseistaan(, hygieniastaan) jne. on hirvittävän kiinnostunut/tuntee vetovoimaa vain kauniisiin laittautuneisiin naisiin.

Artikkelissa oli hyvin sanottu: "Helposti unohdetaan, että pitää olla myös jotain annettavaa – jotain, joka kiinnostaa toista osapuolta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Whatttahek

6.3.2012 15:17

Tätä lukiessa taustalle sopii varsin hyvin Randy Newmanin Short People.

Voitaisiin muuten eroitella rumat ja kauniit ihmiset asumaan eri paikkoihin. Tai ainakin sulkea rumat jonnekin etteivät he tule häiritsemään meidän kauniitten elämää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

perttiperusjamppa

6.3.2012 16:15

Naiset katsovat miehessä enemmän asennetta, sosiaalisia taitoja ja yhteiskunnallista asemaa kuin ulkonäköä. Se, ettei ole ihan susiruma ja pukeutuu normaaliin siistiin tyyliin, riittää useimmille kaunottarille jos muut asiat ovat kunnossa. Näiden peräkammarin runkkarien suurin ongelma on yleensä jokin muu ulkonäkö.

Elämässä menestyviä ihmisiä yhdistää usein tällainen kohtalainen ylioptimistisuus, myös muissa asioissa kuin parinhaussa. Tappioita tulee matkan varrella enemmän, mutta silloin tällöin myös reippaita onnistumisia. Normijampan näköisen kundin ei todellakaan tarvitse tyytyä painimaan omassa sarjassaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

PesisMaila

7.3.2012 15:26

Pari näkökohtaa lisäten.

Jos ihminen ei arvosta itseään ja tuntee itsensä rumaksi, on hyvin mahdollista ellei jopa todennäköistä, että hän kompensoi tätä puutetta iskemällä itseään "ylemmällä tasolla" olevia ihmisiä. Jos asiaa katsoisi uudesta näkövinkkelistä, eli siitä, että maailma järjestää meille "ärsytyksiä" niillä elämänalueilla, joissa itsellämme on parannettavaa. Eli tässä tapauksessa, ihmiset hakkaavat päätä seinään tavoitellessaan ulkoa päin sitä, mitä sisällään todella tarvitsisi. Oli se sitten kauneuden arvostaminen itsessä tai joku muu asia. Toisin sanoen, kun huomaa "iskevänsä" kauneuden perusteella, pitäisikö kysyä itseltään, yritänkö hankkia tällä itselleni sisäistä arvostusta? Tai joo, mitä väliä ulkoisella on, jos sisällä ei ole mitään? Voit olla kaunis ulkoa, mutta sisältä p*ska. Voit olla ruma sisältä ja ulkoa myös. Voit olla kaunis sisältä ja ulkoa, voit olla ruma ulkoa, kaunis sisältä. Vaihtoehtoja on. Mutta mikä todella lopulta merkitsee? Itsensä rakastaminen sisältä. Se miten kohtelet itseäsi, heijastuu myös kohtelussasi toisiin. Voisi siis sanoa, että nämä henkilöt, jotka torjuvat ulkonäön perusteella ovat oikeastaan todella heikkoja, jotka kritisoivat itseäänkin omasta ulkonäöstään. Pitää olla jotain, mikä ei tunnu hyvältä, SISÄLTÄ. Ei voida myöntää, että ollaan heikkoja eikä yhtään sen parempia kuin kukaan toinenkaan. Onni vois astella ovelle, jos heikkoutensa oppisi myöntämään.

Tai jos vaikka puhutaan, että kaunis nainen tuntee arvonsa hylätessään "rumempien" ihmisten tarjoukset, voiko hän todellisuudessa arvostaa omaa kauneuttaan, jos takertuu toisen "kelpaamattomuuteen"? Vai tuleeko inhotus juuri siitä, että ei halua tulla vedetyksi "epäarvoisuuteen", jota tämä toinen "rumempi" yksilö säteilee? Muihin kohdistettu kritiikki yleensä myös kertoo kritiikistä itseään kohtaan. Jos ei tuomitse itseään, miksi tuomitsisi muut? ;)

Ajatuksia herättelen. Toivon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

maalaisjuntti

10.3.2012 13:48

Itseluottamus kiehtoo naisia paljon enemmän kuin ulkonäkö. Olen itse sopusuhtainen ja omasta mielestäni aika komea mies. Erosin pitkästä suhteesta joitakin kuukausia sitten. Aika pian sen jälkeen alkoi sotkuinen juttu erään kaunottaren kanssa, ja sen jäljiltä itseluottamus oli tipotiessään. Ei tullut paljon edes vilkaisuja naisilta, kun kävelin kadulla. Yritykseni lähestyä naisia torjuttiin, vaikka en todellakaan tavoitellut niitä ulkoisesti kaikkein upeimpia ilmestyksiä, vaan sellaisia ihan nättejä ja kivan oloisia tyttöjä.

Pikkuhiljaa itseluottamus kuitenkin parani, ja sitä myötä naisonni. Ei ulkonäköni, pukeutumiseni tai omasta mielestäni edes käytökseni muuttunut mitenkään, mutta niin vain kävi, että jokin aika sitten alkoi uusi parisuhde kaikin puolin minulle sopivan ja kerrassaan upean naisen kanssa. Ulkoisesti olen edelleen se sama mies, mutta nyt piparia lähes tuputetaan joka uunista, liian myöhään.

En todellakaan allekirjoita tämän artikkelin oletusta, että ulkonäkö näyttelisi mitenkään hirvittävän suurta roolia, kun naiset etsivät vakavaa parisuhdetta. Jos mies tahtoo itselleen sopivan naisen, ainakin minun kokemusteni mukaan on parempi keskittyä baarissa keppanan vetämiseen ja katsella niitä naisia harrastusten tai vaikka yhdistystoiminnan parista. Kun on valmiiksi jotain yhteistä ja alustava tutustuminen tapahtuu luontevammassa ympäristössä kuin baaritiskillä, myös kynnys molemminpuolisen kiinnostuksen syttymiselle on matalampi kuin jos oltaisiin pikkujurrissa ties minkä sedulan jytkeessä. Ulkonäkökään ei enää vaikuta ihan niin paljon, kumpikin sukupuoli kun tuppaa pitämään muutenkin mukavaa ihmistä myös kivan näköisenä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

urbaanialykko

11.3.2012 11:56

Samahan se on miestenkin kanssa. Ei surkea nainen mitenkään vedä miehiä puoleensa, vaan hyvinvoiva ja hymyilevä neito. Aika harva tuntee mitään voimakasta hoivaamisviettiä ja pelastamishalua ja eikö ole hyvä niin? Suhde lähtee tasapainoisemmista lähtökohdista.

Mitä tähän juttuun tulee, ei siinä missään kohtaa väitetä, että naiset hakisivat jotenkin hyvännäköisiä miehiä. Siinä sanotaan, että miehet eivät osaa arvioida naisten kiinnostuneisuutta, vaan arvioivat sen yläkanttiin, etenkin oudot ja rumat tekevät niin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi