Kundit meikkaa taas

Jimi Pääkallo julkaisee yhtyeensä kanssa levyn ja antaa meikkivinkkejä. Muistamme myös vanhoja kajalin kuninkaita.

Vaikka rock tihkuu testosteronia ja korostaa heteroseksuaalisuutta, rock on aina flirttaillut myös kynsilakan, eyelinerin ja puuterin kaltaisten turhamaisuuksien - katukielenkäytössä "ämmäilyn" ja "homotouhun" kanssa. 80-luvun hardrockvuosina kotikylän Johnny Superstar saattoi alleviivata katu-uskottavuuttaan kertomalla ettei pese "näit silmämeikkei ikinä."

90-luvun alussa glamour-kuorrutettu kitararock sinnitteli kapeassa kulttisuosiossa. Vasta viime vuosina täkäläisillä estraadeilla on nähty poseerausta ja puuteria pelkäämättömiä miehiä: Ville Valo, sleaze-rock -lauma 69 Eyes, iskelmähuumaa rockklubeille levittävä Arto Muna & Millenium. Ja lisää on luvassa.

Jimi Pääkallo rokkasi itsensä ihmisten mieliin Pitkä kuuma kesä -elokuvassa. Sittemmin hänet on nähty vierailemassa sekä Tyrävyön että Neljän ruusun keikoilla. Kitaristin oman bändin Clichén esikoissingle Why Is It So Beautiful on Suomen listakärjessä ja albumi juuri ilmestynyt.

"Meikata mä aloin kolme vuotta sitten. Innostus tuli Prodigyltä: Keith Flint näytti niin siistiltä silmämeikeissä ja kieli lävistettynä", Jimi valaisee haarukoidessaan pasta-annostaan.

"Olen ihan itseoppinut. Yleensä en meikkaa kuin silmät, joskus käytän jotain ruhjeenpeittovoidetta. Ei mulla mee kun muutama sekunti noiden viivojen piirtämiseen silmiin, ne voi vetää minkä tahansa hämärän mainospeilin edessä."

Selityksensä keskellä Jimi onnistuu kaatamaan parmesanit lautasen sijasta farkuilleen.

"Aargh! älä sano mitään. Tää johtuu ihan siitä et eilen oli extreme-skene. Kyllästyttiin tähän ikuiseen ‘puol kolmelta Kermaan, puol viideltä Selectillä´ -kuvioon ja mentiin vaihtoehtoisesti DTM:ään."

Kotijoukkoja tai kavereita eivät meikatut silmät ja lävistyskorut ole hämmentäneet, kommentteja on tullut tuikituntemattomilta. Eikä miestenhuoneeseen vieläkään kävellä meikkipussi kädessä.

"Jotku tytöt tulee sanoon et tosi siistii, jotku jätkät taas et vitun homo. Turha kuvitella että maailma olisi muuttunut ennakkoluulottomammaksi. Suurin osa ihmisistä on juntteja - sanan hyvässä ja pahassa merkityksessä. Joskus mä suorastaan toivon et stadin trendibaareissa olisi enemmän juntteja. Se viilee seisoskelu siideri kädessä on aika tympäsevää."

Ostatko itse meikkisi?

"Ei mun tarvii. Mä saan ne faneilta."

Cliché on mainittu median lemmikiksi: se on noteerannut paljon tilaa jo ennen ensimmäistäkään levyjulkaisua. Jimi kuittaa tilanteen tyylikkäästi asenteella.

"Me ei järkätty edes mitään levyjulkkareita koska meitä ei kiinnosta alkaa juottaan jotain toimittajia. Me ollaan fanien bändi, ei median. Kirjota siihen juttuun et ajasta, paikasta ja ulkonäöstä riippumatta meidän levy hakkaa mennen tullen kaikki."

Clichén albumi Twilight julkaistaan 13.10. Yhtye keikalla Nosturissa 27.10.

David Bowie
Meikkirock syntyi lopullisesti 70-luvun alkuvuosina, jolloin Deikka oli melkoinen ilmestys värjätyissä hiuksissaan ja vahvasti meikattuna. Hänen alter egonsa Aladdin Sane ja Ziggy Stardust toivat glam-tyylin biseksuaalisine piirteineen valtavirtasuosioon.
         

Marilyn Manson
Tämän tapauksen kohdalla lienee syytä puhua mieluummin maskeerauksesta kuin kauneudenhoidosta. Tulevan Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death) -levyn kansikuvassa Marilyn on luvannut poseerata ristiinnaulittuna.

 

Little Richard
Musta mies 50-luvulla umpirasistisessa Louisianassa meikkaa, ei peittele kiinnostustaan poikiin ja tilttaa paholaisen musiikkia. Joidenkin mielestä rock´n´rollin todellinen kuningas on Pikku-Riku.

 

Duran Duran
Simon Le Bonin tyttöystävä arvosteli 80-luvulla miestään julkisesti, koska tämä meikkasi itseään häntä kauemmin. DD oli antiteesi punkin rappioglamourille - siistit, uusromantiikkamuodin mukaisesti ehostetut kundit esiintyivät häpeämättömän materialistisina: "Me halutaan saada rahaa, juoda sampanjaa ja naida supermalleja." Sitä saa mitä tilaa.

 
Hanoi Rocks
Kundit näyttivät staroilta 24 tuntia vuorokaudessa - mikä 80-luvun alun Helsingissä oli jokseenkin hengenvaarallista. He olivat esikuva myös vuosikymmenen lopun hardrockbändeille. Michael Monroe ei edelleenkään käy edes kioskilla ilman meikkiä.
   

4 kommenttia

dhfg

8.10.2005 20:09

paskaa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

xfc

8.10.2005 20:09

no nii onki!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

BlackRose89

4.9.2006 20:40

No ihan asiallista kyllä minusta. Mikäs tuossa artikkelissa nyt niin kauheaa(=paskaa) oli?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Drossel

15.2.2007 19:42

Bowie darling

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi