Pintaa syvemmältä

Alusvaatemuoti näkyy vain harvoille ja valituille

1990-luvun alussa Madonna lanseerasi niin sanotun alusvaatemuodin hyppimallä korsettisillaan konserteissaan. Vähän sen jälkeen muotilehdet esittelivät alusvaatemuotia ja kertoivat kilvan, että jakun alle laitetaan vain rintaliivit.

Tästä muodista ei koskaan tullut massailmiötä, ainakaan virastoissa ja toimistoissa. Alusvaatteet pysyivät henkilökohtaisena asiana. Ne paljastetaan vain parhaimmille ystäville ja sydänystäville. Vaikka seksikkyys on muutakin kuin pelkkiä alusvaatteita, niihin jaksetaan satsata.

"Erityisesti nuoret naiset ostavat alusvaatteita", kertoo omistaja Saara Salmenkallio alusvaateliike Funky Ladystä.

"Alusvaatteet seuraavat nykyään tiiviisti muotia. Nyt muodissa ovat harmaa, hopea ja sininen. Materiaalit ovat sileitä ja ohuita, koska vaatteidenkin materiaali on ohentunut."

Milleniumin kunniaksi liiveissä on strasseja ja ne ovat usein kiiltäviä. Saara voivottelee suomalaisten ostavan laiskasti kiiltäviä alusvaatteita.

Liivit ovat muuttuneet toppimaisiksi. Toppimallin kankaan piilossa on usein kaarituet, joten rinnat pysyvät ojennuksessa. Aluspaita tekee tuloaan. Monessa aluspaidassa on nyt myös kaarituet. Marks&Spencer on jo pidemmän aikaa valmistanut aluspaitoja, joissa on rintatuki eli niitä voi käyttää ilman liivejä.

Edelläkävijämerkeiksi Saara mainitsee muun muassa Aubaden ja La Perlan.

Vuosien mittaan alusvaatemaailmassa on koettu jonkin verran muutoksia - muutenkin kuin väreissä.

"Alusvaatteista on tullut funktionaalisempia. Materiaalit ovat parantuneet. Ne ovat hengittäviä ja pehmeitä. Mikrokuidut ovat lisänneet alusvaatteiden helppohoitoisuutta. Materiaalien paraneminen on lisännyt alusvaatteiden käyttöikää. Nyt rintaliivejä on myös eri tarkoituksiin; on sporttiliivejä ja juhlaliivejä. Lisäksi valmistetaan paljon erikoisliivejä vaatteen mukaan: on esimerkiksi olkaimettomia liivejä ja matalaselkäisiin pukuihin tehtyjä liivejä."

Hyvälaatuisten liivien tulee kestää ahkerassa käytössä ainakin kaksi vuotta. Samoja alusvaatteita ei tule kuitenkaan käyttää joka päivä.

"Ne ovat vähän kuin kengät; kun niille antaa vähän lepoa, ne palautuvat muotoonsa, eivätkä veny tai vanu."

Salmenkallio suosittelee, että naisella olisi kaapissa 7-8 liivit: ainakin vaaleat ja tummat, olkaimettomat ja sporttiliivit. Valkoiset liivit nuhraantuvat, jos niitä käytetään mustien vaatteiden alla. Käsinpesu antaa alusvaatteille lisäaikaa.
Nyrkkipyykille, mars!

Funky Ladyssa (Fredrikinkatu ja Kukontori) myydään muun muassa Aubadea, Maiden Formia, Timiä, Figuraa, Abessitaa, Gossardia.

1 kommentti

Muotihullu

25.3.2003 20:07

Musta stringit sopivat miehille samoin kuin naisille. Erityisesti tykkään käyttää niitä kesäisin kolmenkymmenen asteen helteellä. Tavallisiin läkähtyisi. Käytän niitäkin esim talvisin. Stringit kunniaan niin naisilla kuin niehilläkin. Itse en stringeistäni luovu. Naiskumppanini ovat kehuneet niitä. =)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi