Huume-Helsinki

Gonzo-toimittaja Kim Finn kohtasi viisi kaupunkilaista, joille huumeet ovat arki- ja juhlapäivää.

200 000 pääkaupunkiseudulla asuvaa on kokeillut kannabista. 40 000 suomalaista käyttää amfetamiinia tai opiaatteja ja parhaillaan lasta odottavista naisista yli 1500 sanoo käyttäneensä kovia huumeita. Gonzo-toimittaja Kim Finn soluttautui huume-Helsinkiin ja kohtasi viisi kaupunkilaista, joille huumeet ovat arki- ja juhlapäivää. Mutta millaista?

Joskus 80-luvun loppupuolella päädyin Perjantai kymppi -nimeä kantaneeseen huumevalistustilaisuuteen, jossa keski-ikäinen mies kertoi hassis-koukussa ollessaan joutuneensa käyttämään tuhansia markkoja päivittäin huumeisiin. Laskin nopeasti, että annetulla summalla olisi saanut tuolloisilla hinnoilla noin 70 grammaa kannabista, minkä polttaminen tekee rutinoituneelle hamppuveikolle viikossakin tiukkaa. Kun esitin ääneen ihmettelyni miehen keuhkojen yliluonnollisesta kestävyydestä, koko tilaisuus meni sekaisin, vastaväitteestä häkeltynyt “entinen käyttäjä” talutettiin kiireesti pois ja lavalle tuotiin poliisipäällikkö jyrisemään siitä, kuinka huumeita ostaessaan käyttäjä tukee kansainvälistä rikollisuutta. Sitä, millä tavoin vaatekaapissaan hamppupöpelikköä kasvatellut hatsipää liittyy kansainväliseen rikollisuuteen, ei määritelty.

Huumevalistuksen tehoa laskee kovien ja mietojen huumeiden luokittelun ja käytännön kokemusten välinen ristiriita. Esimerkiksi miedoksi luokitellulla kannabiksella saa itsensä aivan tolkuttomaan sekavuustilaan. Sama pätee design-huumeisiinkin. Kun itse ensimmäistä kertaa päädyin kotihippoihin, joissa oli nautittu lakkaa, oli näky jo ovella mykistävä. Laiha Pohjois-Suomesta konebileisiin saapunut poika oli riisunut vaatteensa ja yritti kummallista kujerrusta pitäen yhtyä kaikkeen käsillä olevaan, sohvatyynyihin, saamastaan huomiosta selvästi tyytyväiseen koiraan ja jokaiseen kohdalle osuvaan ihmiseenkin. Hetken päästä juuri mallisopimuksen saanut tyttö kiemurteli samantyyppistä uikutusta pitäen jaloissani ja vieressä istuva arviolta 40-kiloinen thaimaalaispoika piti luentoa siitä, ettei lakkaa saa koskaan antaa ensikertalaiselle ja samaan aikaan jo täytti sillä annostelustruuttaa. Tuon kaaoksen rinnalla sormien napsuttelu kolapäissään Pori Jazzissa tuntuu miedolta meiningiltä.

Luokittelu perustuukin lähinnä aineiden aiheuttamiin ongelmiin, joista riippuvuus on tietenkin keskeisiä. Suhteellisuudentaju on kuitenkin hyvä olla mukana.

Valtaosa ei jää koukkuun, mutta joillekin käy köpelösti. Muutama vuosi sitten lanseerattu huumeidenkäytön valtavirtaa määrittävä viihdekäyttö-termi on epäonnistunut. Kun käyttäjän näkökulmasta kaikki paitsi heroiinin piikitys on viihdekäyttöä, ei ongelmaksi muodostuvaan käyttöön välttämättä reagoida mitenkään tai ainakaan ajoissa.

Huumetilastoja uutisoitaessa näkyviin nousee pääasiassa ongelmakäyttö, rikostilastot tai huumekuolemat. Kävin tapaamassa viittä huumepäätä tilastoista ja niiden ulkopuolelta.

Kola-Harri

“Ekaa kertaa mä vedin koksua Helsingin Kalliossa. Kaveri vaan sanoi, että baariin ei ole lähtemistä, ellei ala maistua. Ja nyt on maistunut 15 vuotta yhteen menoon.”

Harri on paria omaa yritystä pyörittävä vähän yli kolmekymppinen, jolle päihteiden kanssa pelaaminen on tullut vuosien varrella tutuksi.

“Amsterdamissa vedin kerran 11 huumetta samana päivänä. Silloin oli kyllä jo aika lepikossa.”

Haastattelu keskeytyy, kun Harri saa väsättyä tuhdit viivat kokaiinia cd-levyn kannelle ja tarjoaa kaikille läsnäoleville. Jutustelun tempo nousee heti kaksinkertaiseksi.

“Kokkelista ei tule krapulaa. Ne morkkikset on sitten jo ihan eri juttu. Yleensä kolapäissään tulee örvellettyä aika paljon ja aamulla on turha toivoa, että muisti olisi mennyt.”

Äkkiä puhelin soi. Harri vastaa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

“Olen mä hoitanut bisneksiä happopäissänikin. Yritin vaan pitää naamaa peruslukemilla, kun pankinjohtajalle alkoi kasvoi tuntosarvet päähän. Mutta kaupat tuli.”

Terveyteen ei 15 vuoden huumeharrastuksella ole Harrin mukaan ollut erityistä vaikutusta.

“Verta tulee nenästä joskus, mutta sehän on hyvä, imeytyy kama paremmin. Mun ennätys on 300 päivää putkeen radalla.”

Tyttöystävä ei tiedä Harrin huumeiden käytöstä. Edellinen oli löytänyt jauheet yöpöydän laatikosta ja vetänyt ne WC-pöntöstä alas. Ero oli tullut saman tien.

Nenä imee helposti enemmän kuin kädet ehtii tienata ja pahimmillaan Harrin kokaiinivelat ovat olleet 15 000 euron luokkaa.

“Se oli siis pelkästään toi kokkeli, muut kamat siihen vielä päälle. Pari firmaa tuossa on kaatunut noita selvitellessä.”

Poliisin kanssa Harrilla ei ole ollut koskaan kummempia ongelmia.

“Kerran frendillä oli siviilipoliisit perässä, kun mä kiikutin sille vitosen koksua Kallioon. Sen verran se oli huomannu jotain liikehdintää, että oli tajunnut panna sen pussukan pöydän jalan alle, kun meni vessaan. Hyvä, että se ehti saada sepalusta auki, kun siinä sitten oli lauma kyttiä aseet ojossa karjumassa, että mihin se toinen jannu hävis. Tuota lähemmäksi eivät ole onneksi vielä päässeet.”

Yhä hurjemmaksi muuttuvia juttuja kuunnellessa syytäkin alkaa arvailla. Saman setelin läpi on Harrin kanssa jauheita ryystänyt paitsi Helsingin julkkiskermaa myös valtiovallan edustajia aina kansanedustajista lähtien.

12 tuntia myöhemmin ja aamun alkaessa taas sarastaa, haastattelu alkaa vähitellen näyttää hiipumisen merkkejä, mutta vielä Harrilla on takataskussaan yksi esimerkki elämästä kokaiinin kanssa.

“Muutama kuukausi sitten nappasin pari toimintatonnia mukaan ja oli tarkoitus ottaa äkkilähtö ja lähteä viikoksi etelään. Enhän päässyt edes lentokentälle asti, kun siinä sitten innostuttiin parin frendin kanssa yökerhon vessassa ryystämään laineja. Otin sitten hotellihuoneen ja kaverit hoiti sinne vielä venäläisen eukon. Niin paljon tuli juttua suusta niissä rojuissa, että oli pakko ottaa se eukko 400 eurolla koko yöksi, ihan vaan juttuseuraksi.”

“Jossain vaiheessa olin siinä sitten sen verran torkahtanut, että eukko oli lähtenyt haneen ja vienyt ne loput 900 euroa lompakosta ja kaikki koksut. Puolen tunnin säätämisen jälkeen se saatiin luurin päähän ja se pisti ne koksut taksilla takaisin, mutta matkakassa jäi sille tielle.”

Sami, viihdekäyttäjä

Sami edustaa ihmistyyppiä, jonka sosiologit nimittäisivät mielellään viihdekäyttäjäksi. Hän on asiakaspalvelutyössä, elää suhteellisen normaalia elämää ja laittomat päihteet tulevat kuvioon juhlatilanteissa tai viikonloppuna. Konemusiikkikinkereissä pyörineenä Sami on ollut pöyristynyt siitä tekopyhyydestä, jolla joka pojan kuosituskeskuksiksi kasvaneita teknohelvettejä on julkisuudessa käsitelty.

“On ihan älytöntä, että jankutetaan, ettei bilekulttuuriin liity huumeet, että ei noilla klubeilla pyöri yhtään sen enempää huumeita kuin tavallisessa yökerhossa. Sehän tarkottaisi, että huumeita on ihan vitusti joka paikassa. Viimeksi, kun menin aamubileisiin, niin jo narikan kohdalla kaupattiin essoja. Viisi minuuttia myöhemmin huumeidenvastaisissa kampanjoissa joskus pyörinyt musiikkitähti tuli kyselemään piriä”, Sami väittää.

Huumeiden hankkiminen on täällä kuitenkin kaukana amerikkalaisten elokuvien rähjäisestä glamourista. Siitä esimerkkinä toimii Samille sattunut takaa-ajodraama.

“Koko häslinki alkoi siitä, kun jengi oli parin päivän putken päätteeksi niin juovuksissa, että seurueen oli pakko hajautua hankkimaan amfetamiinia, jotta letka saataisiin taas liikenteeseen. Mä löysin punavuorelaisesta kuppilasta luottojäbän ja soitin frendin tuomaan sille massit. No tää frendi antoi siinä sekoillessa ne massit tietenkin ihan väärälle jannulle. Se oli sellanen klenkkaava suht’ nuori äijä, joka alko heti linkuttamaan hirveetä vauhtia jonnekin.”

“Onneks me tajuttiin se juttu aika nopeesti ja saatiin kuningasajatus, että lähdetään varjostaan sitä, ettei se tee syyhkyjä. Onneks se ei sen jalkansa kanssa ollut päässyt korttelia pidemmälle.”

“Siinä sitten hiipparoitiin hirveessä kännissä sen kannoilla ja näyteltiin toisillemme armeijasta opittuja merkkejä kuin jotkut ammattimaisemmatkin agentit. Nolointa siinä oli se, että just kun mä olin rähmällään perse pystyssä jonkun auton takana, siihen pölähti yks gimma, kenen kanssa oli ollut pientä säpinää. Miten sä tommosen selität.”

“Sen piti käydä hakemassa sitä rojua Töölöstä, mutta se painelikin Hakaniemen metroasemalle, eikä se voinut peitellä yllättyneisyyttään, kun me mentiin sitä siellä kuumottelemaan. Siellä sen seuraan oli liittyny sen pirinistisisko, joka oli ihan yhtä karsee tapaus, mutta se aloitti heti omasta mielestään tosi eroottisen kiemurtelemisen.”

“Hetken päästä me oltiinkin jo Puistolan asemalla ja se olikin se sisko, joka sitä pöhinää lähti jostain säätämään. Tässä vaiheessa tää Klonkku päätti sitten alkaa avautua ja kertoi olevansa homoseksuaali ja esitteli Hunksien kuvia puhelimestaan. Totesin vaan, ettei asia tullut yllätyksenä, sillä vaikka se linkutti hankalan näköisesti, se onnistui tekemään senkin jotenkin hinttimäisesti.”

“Kun sitä säätämistä oli jatkunut jo tunteja, lopulta se sisko tuli paikalle hikinen pussukka mukanaan, mutta siinä kohtaa ne ongelmat toden teolla vasta alkoikin. Tää Klonkku oli luvannu systerilleen hakusiks ruhtinaalliset fixit, mutta se tajus, että me käydään jo sen verran kuumina, ettei se välttämättä ole hyvä idea. Ja tappelukshan se meni. Siinä ne sisarukset sitten rymysi ympäri kämppää, kun se pirisisko hirveissä nitkuissa repi pussia ja se klenkkaava homo roikku toisessa kulmassa minkä pysty.”

“Kun me lopulta saatiin puolipakolla takavarikoitua sieltä ne parit lainit, mistä oltiin maksettu, oltiin jo myöhästytty keikalta, mille oltiin menossa, suurin osa seurueesta oli sammunu ja yks löydettiin seisomasta muna kädessä rappukäytävästä ja joku mummeli tuijotti sitä ovensa raosta.”

Psykoosiseikkailijat Kiltti-Olli ja Pim-Pong

“Viime viikonloppuna oli aito meno. Vati oli niin umpisolmussa, ettei Kalliossa suostuttu myymään, vaikka kello oli vasta 12 päivällä. Se tappio piti niellä ja painelin siitä kauppaan heittelemään jengiä Tena-Leidi -paketeilla, kusin R-kioskiin ja bommasin jonkun ämmän koiraan”, etuajassa haastatteluun saapunut Kiltti-Olli tilittää viime aikaisia kuulumisiaan.

Edellisen selonteon valossa äveriään kulttuurikodin kasvatti ja syntymäanarkisti Kiltti-Olli ihmetteleekin, kuinka ihmeessä hän ennen vaaleja sai kaikista vaalikoneesta tulokseksi aina jonkun kristillisten ehdokkaan, jolle tärkeää oli perhe ja yhteiskristillisyys. Tästä syystä Kiltti-Olli jätti lopulta äänestämättä.

“Jos se olis ollu mahdollista, olisin halunnut äänestää Pikku-G:tä ihan anteeksipyyntönä siitä, mitä mä tein sille tossa Foorumin edessä. Se istu siinä Bemarissa ja ikkuna auki luukuttaen paskaa rappia, enkä voinut vastustaa kiusausta vaan pakko oli mennä räkäsemään sitä.”

Kymmenkunta vuotta parikymppistä Kiltti-Ollia vanhempi Pim-Pong saapuu tohinalla paikalle. Puhe kääntyy amfetamiinin ylenpalttisesta käyttämisestä seuraaviin psykoositiloihin. Perinteisesti psykoottista tilaa pidetään yhtenä huumeidenkäytön vakavimpina seuraamuksina. Kiltti-Olli koki ensimmäisen psykoosinsa 15-vuotiaana ja sittemmin tila on ollut uskollinen seuralainen.

“Kerran mä olin frendillä vetämässä viinaa ja piriä ja kun se nukahti, yhtäkkiä siinä pihalla alkoi ikään kuin jotkut helvetin sotaharjotukset. Sit huomasin, että siellä keittiössä oli jotain somaleita soittaa skebaa ja nylkee jotain ämmää. En mä siitä ollu jotenkin edes erityisen huolestunu, vaikka ne luikki aina johonkin piiloon, kun yritin mennä lähelle.”

Kun sotaharjoitukset levisivät rappukäytävään, Kiltti-Olli pakeni tilannetta Jakomäkeen luullen Helvetin enkelien jahtaavan häntä. Tuloksena oli pari päivää harhailua siirtolapuutarhoissa ilman kenkiä. Psykoosiharhat ovat sitkeitä ja uskottavia.

Paikalle tulee lisää porukkaa, kannabis käryää, olutta kaatuu kitoihin ja seurueen jäljellä olevat amfetamiinit katoavat sieraimiin alta aikayksikön. Kun sana psykoositiloista muistiinpanoja tekevästä toimittajasta leviää, alkaa vapaaehtoisia haastateltavia ilmoittautua puhelimenkin välityksellä. Kiltti-Olli on kuitenkin piireissä alan arvostettu ykkösnimi.

“Toisen kerran mä olin vati niin jengalla, painelin pelkät kalsarit päällä siltä alakerran äijältä kyselee, onks mun frendit siellä, kun en löytäny niitä enää mun kämpästä. Ei ne ollu. Sit mä meninkin loppupäiväks kalsarisillaan metskaan jotain kyttiä siihen kerrostalon pihalle.”

“Kun tulin himaan, huomasin, että katossa lamput kääntyilee ja seuraa mua. Tajusin heti, että ne on supon kameroita ja revin ne alas. Mikrofoneja piti kaivella ihan törkeän syvältä sieltä katosta.”

Pim-Pongilla on esittää teoria siitä, miksi kamerat tuntuvat olevan niin keskeinen osa nykyihmisen psykoosiharhoja.

“1700-luvulla ihmisten käsitystä ympäristöstä muutti peilin yleistyminen, jolloin ihmiset tulivat tietoiseksi omasta habituksestaan. 1900-luvulta lähtien ihmisten kommunikaatiota on leimannut hahmottelu siitä, miten tapahtumat esitettäisiin elokuvassa. Nyt valvontakameroitten läsnäolo kaikkialla on muuttanut tätä todellisuuskäsitystä jälleen.”

Piilokameroiden läsnäolo oli oleellinen osa myös Pim-Pongin “isovihaksi” ristityssä psykoosiseikkailussa.

“Se oli vähän kuin Tarkovskin Stalkerissa, missä on niitä alueita, niin samalla tavalla syntyi radikaali metafyysinen demarkaatiolinja kahden siinä kämpässä olevan porukan välille. Jotenkin mä kuulin niiden puheista ihan selvästi, että ne aikoo murhata mut. Tilanne oli sen verran uhkaava, että menin aika pitkäks aikaa kirjahyllyn taakse kykkimään ja vakoilemaan sitä jengiä. Niska siinä tuli helvetin kipeäksi, kun pakko oli tuikata päätä vähän väliä sieltä esiin.”

Lopulta Pim-Pong päätteli päässeensä perille salajuonesta.

“Sellasesta kanadalaisesta jääkiekkoilijasta länkyttävä nainen alko yhtäkkiä näyttää niin paljon Jaana Pelkoselta, että yhtäkkiä tajusin, että olen jossain lauantai-illan tosi-tv-ohjelmassa, jossa keppostellaan Erkin tai Jorman kustannuksella, kun niiden elämää kuvataan salaa. Tässä ohjelmassa ideana oli vaan se, että mut tapettaisiin sen lopussa sadalla essolla, koska mä olin ryssiny jotkut väsäykset lattialle.”

“Vittu sulla on kattila niin vitun sekasin. Pidetty ihan liikaa kutosella”, kommentoi Kiltti-Olli Pim-Pongin avointa tilitystä.

Jami – pössypää

“Ekaa kertaa kokeilin pilveä luokkakaverin yllytyksestä 7. luokalla. Siinä oli vuosi pari sellasta kokeiluvaihetta ja sittemmin siitä tuli jokapäiväinen tapa. Ja onhan sitä nyt tullut hiisattua”, kertoo 27-vuotias Jami ja on itsekin hetken silminnähden häkeltynyt tajutessaan yhtäkkiä harrastuksensa keston kuukausissa ja vuosissa.

“Toisaalta tänä vuonna on nyt joutunut olemaan puolet ajasta polttamatta, kun mistään ei saa mitään. Sitä on joutunut alistumaan tähän poliisin terroriin. Välillä jo mietin, että pitäiskö siirtyä noiden lääkehuumeiden käyttöön, mutta toisaalta ei tosta hatsista erossa olemisesta tule kuin pari yötä hikoilua, kun ei meinaa saada unta. Se on ihan hallittavissa.”

Jamissa ei näy tötsypäihin liitettyjä ulkoisia muutoksia. Päässä ei ole rastoja, vaatetusta eivät korista Jamaikan lipun värit, henkilökohtainen hygienia on kunnossa eikä ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä ole nähtävissä.

”Jos mä olisin kaiken tän ajan vetäny viinaa, mä olisin varmaan jo aika huonossa hapessa. Tää hiisaus ei kuitenkaan vaikuta kouluun tai töihin tai mihinkään mitenkään. Tää on vaan rakas harrastus, mikä tekee elämästä vähän kiinnostavampaa.”

Jamin mummo käy siivoamassa hänen kämppäänsä ja jo pitkään mummo on puhdistanut perusteellisesti myös asunnon perusvarustukseen kuuluvan bongin.

“Jättäähän se rahaakin aina tietäen ihan tasan tarkkaan, mihin se menee. Kerran se pyysi saada nähdä, miten bongia käytetään. Vedin siitä hatsit ja se alkoi kauhistelemaan, miten paljon savua siitä tulee. Joten kokeilemaan sitä en ole vielä saanut. Ehkä se voisi leipoa budista leivonnaisia itselleen.”

Kannabiksen ohella Jami viihdyttää itseään myös satunnaisesti LSD-tripeillä.

“On sitä tullut kokeiltua. Ehkä noin 60 kertaa.”

Pääosin Jami kuvailee happo-

trippejään elämykseksi, mutta yksi huonokin mahtuu joukkoon. Matkaseuran loputon kuikkaimitaatio sai tuolloin teini-iässä olevan pojan muistelemaan koulussa annettua huumevalistusta ja hän alkoi pelätä tripin jäävän päälle.

“Eniten siinä ahdisti ja pelotti se, että miten kertoo vanhemmilleen, että on tullut hulluksi. Ja miten voi mennä enää kouluun tai mitään. No eipä se jäänyt sitten päälle.”

Muille sen sijaan on sattunut yhtä ja toista happolappujen äärellä. Kerran Jami itse sai syyt niskoilleen ystävänsä sekoamisesta, kun hän oli pitänyt hyvissä hapoissa tälle esitelmää ihmisten loputtomasta lokeroinnista, joka alkaa pulpeteista ja jatkuu kerrostaloasuntojen kautta hauta-arkkuihin.

“Se säikähti juttua niin paljon, että viiletti hirveää haipakkaa hampurilaisravintolaan, torkahti hetken ja herättessään luuli näkevänsä unta. Ja unessahan ei sulle voi tapahtua mitään, joten se alkoi tietenkin remuamaan, heitteli vähän tuoleja ja mätki ainakin kolmea tyyppiä turpaan. Kun poliisi sai sen kiinni, se väitti olevansa kuolematon ja ettei sille kukaan mitään voi. Siitä olikin sitten hyvät jäljet ranteissa, kun se oli yrittänyt repiä niillä yliluonnollisilla voimillaan käsirautoja poikki. Kun se aamulla heräsi ja katseli niitä poliisien muistiinpanoja, se vaan sanoi, että just tälläsestä näin viime yönä unta, ei tää voi olla totta.”

“Yhden toisen kerran me saatiin päähän alkaa höpöttää hapoissa olevan frendin korvaan hare krishna -mantroja. Ei siinä mennyt kauaa, kun se sai kohtauksen ja kouristeli ja tärisi kuin sillä olis kaatumatautikohtaus. Kun se siitä vähän rauhoitu ja meni pimeään lepäämään, me mentiin jatkamaan sitä supinaa ja se sai siitä sellasen siepin, että juoksi paljan jaloin pakkaseen. Joku koiranulkoiluttaja talutti sen takasin ja sanoi vaan, että teiltä on karannut vissiin tämmöinen. Seuraavaksi mä yllätin se puhelimesta selittämästä jollekin, että se haluais tehdä rikosilmoituksen. Mä revin siltä puhelimen kädestä, sillä tuskin se trippi olis siitä poliiseilla ainakaan parantunut.”

Perhelehti pilvessä

Suomen historian kuuluisin huumeiden vaikutuksia kuvaillut artikkeli julkaistiin perhelehti Avussa kuumana hippivuotena 1967.

Markku Veijalainen, 20, poltti kolme grammaa hasista ja kollega raportoi hänen tilaansa. Veijalainen meni sekaisin: lauseiden tuottaminenkin aiheutti vaikeuksia.

“En ollut koskaan käyttänyt huumeita. Idea tuli siitä, että poliiisi väitti, ettei Helsingistä saa huumeita, mutta helposti niitä Perunatorilta sai”, kertoo Veijalainen nyt 40 vuotta myöhemmin. Veijalainen joutui poliisikuulusteluihin, joissa yritettiin selvittää huumeen ostajan henkilöllisyys, mutta poliisi veti vesiperän.

Bilehuumeet

 • Kannabis

  Suomi on kotikasvatuksestaan jo maailmallakin kuuluisa. Kannabiksen aiheuttamat ongelmat ympäristölle ovat suhteellisen pienet. Kannabiksesta seuraa nopea ja syvä päihtymystila, joillekin jopa laimeita hallusinaatioita. Pitkäaikainen käyttö tylsistyttää ja passivoittaa. Laukaisee helposti paniikkihäiriön.

 • Amfetamiini

  Suomen huumekulttuurissa kokaiinin on korvannut paljon edullisempi amfetamiini. Periaatteessa piriste, mutta runsas käyttö aiheuttaa melkoista sekavuutta. Meta-amfetamiinia eli propellia on ollut viime vuosina rajoitetusti saatavilla, mutta sen aiheuttama väkevä vainoharhaisuus ja siitä seuraava voimakas kemiallinen masennus ovat rajoittaneet sen leviämistä.

 • Kokaiini

  Erittäin vahvan riippuvuuden aiheuttava, mutta vaikutuksiltaan varsin mieto eliitin huume. Suomalaisten käyttäjien onneksi aine on täällä paitsi huippukallista myös huippulaimeaa. Joskus kokaiini on voitu korvata kokonaan esim. puudutusaineella, sillä kokaiinin käyttäjä tunnistaa aluksi juuri sen suuta ja nielua puuduttavasta vaikutuksesta. Toinen yleinen jatke Suomessa on ummetuslääke, mistä on seurannut osin virheellinen käsitys kokaiinin dramaattisesta vaikutuksesta ruuansulatukseen.

 • Ekstaasi

  Gay-napiksi sittemmin ristitty psyykelääkkeestä huumeeksi jalostunut MDMA aiheuttaa usein käyttäjässään pakottavaa tarvetta halailla ja kopeloida kaikkia läsnäolevia, muutaman käyttökerran jälkeen kuitenkin lähinnä turhautumista ja hankalalta tuntuvaa kiemurtelua. Suomessa myytävien nappien sisällöstä ei ole varmuutta, useista poliisin takavarikoimista pillereistä ei ole löytynyt itse luvattua aineosaa laisinkaan vaan eksoottinen sekoitus piriä ja psyykelääkkeitä. Puhdas MDMA aiheuttaa ylenpalttista hikoilua.

 • LSD

  Happo on melko pienen ja suljetun piirin harrastus. LSD katoaa kehosta muutamassa minuutissa. Sen vaikutus perustuu siihen, että hetkellisesti mielenhäiriöön saatetut aivot yrittävät saada itseään takaisin järjestykseen. Siksi se on mielisairausindikaattori: jos sinulla on taipumusta mielisairauksiin, LSD saattaa laukaista ne kaikki.

 • Gamma ja lakka

  Vauvojen unilääkkeestä päihdepäiden kiimaliemiksi nousseet tökötit, jotka aiheuttavat voimakasta sekavuutta ja jossain vaiheessa moni käyttäjä saa siitä yliannostuksen. Useimmiten se johtaa tosin lähinnä nukahtamiseen, mutta sitä ennen voi esiintyä merkittävää häiriökäyttäytymistä.

Ei Suomessa

 • Ketamiini

  Erittäin voimakkaasti hallusinogeeninen ja nykyään lähinnä hevosiin käytettävä nukutuslääke, joka on hc-bilettäjien lembidouppeja mm. Thaimaassa ja Englannissa. Räjähtävän väkeviä harhoja ja motoriikkahäiriöitä aiheuttava aine.

 • Tutkimuskemikaalit

  Lainsäädäntöä nopeammin muotoaan muuttavat päänsekoittajat tekivät massiivisen maihinnousun muutama vuosi sitten, mutta nykyään tavataan lähinnä satunnaisesti. Sekoituksia markkinoinaan yhdistelmiksi suosittujen standardihuumeiden vaikutuksia, mutta pääasiallisesti kyse on ylimainonnasta. Vaikutukset vaihtelevat kaoottisesta sekavuudesta vaivalloisiin vatsanväänteisiin.

 • Meskaliini

  Peyote-kaktuksesta uutettava psykedeeli, aiheuttaa voimakkaita harhoja ja kaoottista sekavuutta.

Hasis- ja amfetamiinitakavarikot (KG)

Poliisin yleisen arvion mukaan kymmenesosa huumekulutuksesta saadaan takavarikoitua. Jos arvio pitää paikkansa, Suomessa kulutettiin vuonna 2004 tonni amfetamiinia ja 4,7 tonnia hasista.

 • 1990

  Hasis: 71 kg, Anfetamiini: 1,4 kg

 • 2000

  Hasis: 197 kg, Anfetamiini: 78 kg

 • 2004

  Hasis: 467 kg, Anfetamiini: 102 kg

67 kommenttia

Tototo

29.3.2007 21:48

Huh huh, City vetää kyllä niin pisteet kotiin. V-lehti saa kyllä hävetä silmät vielä enemmän päästään tämän jälkeen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pim-Pong

29.3.2007 22:15

Jälleen hieno artikkeli Finniltä. Olen tosin hieman pettynyt tavasta, jolla Cityn toimitus sensuroi tarinaani. Pois oli jätetty kohta, jossa kritisoin (huume)poliisin toimintaa. Koska esiin tuomani asia on äärimmäisen tärkeä, haluan tuoda sen tässä esiin.

Esitin toimittaja Finnille, että tietyissä tilanteissa (eritoten huumetutkinnan yhteydessä) poliisi menettelee tavalla, joka on selkeässä ristiriidassa laillisuuden periaatteen kanssa. Koska en ole lakimies, en tiedä rikotaanko kohta kuvaamassani toiminnassa jotain tiettyä spesifiä lain pykälää, mutta selväpiirteisesti kyse on poliisin toimintaa ohjaavien periaatteiden törkeästä loukkauksesta.

Voimme lähteä liikkeelle ajatuksesta, jonka mukaan tilanteessa, jossa poliisi ei pysty estämään kaikkia rikoksia, tulee toiminnassa pyrkiä ehkäisemään isompi rikos pienemmän sijasta. Tästä lähtökohdasta tuskin vallitsee erimielisyyttä. Esitän kaksi tapausta, joiden suhteen tätä periaatetta rikotaan törkeästi.

1. Tiedämme, että poliisi on valmis kiristämällä, uhkailemalla ja väärää informaatiota jakamalla painostamaan huumerikoksiin syyllistyneitä, jotta nämä vasikoisivat toverinsa. Poliisi toimii näin täysin tietoisena siitä, että vasikoija joutuu mitä todennäköisimmin törkeän pahoinpitelyn uhriksi. Vasikoinnin kautta saadaan mahdollisesti kiinni joku hatsikauppias, joka saattaa selvitä rikoksistaan ehdonalaisella (mikäli päihdettä on myyty/hallussa pidetään suhteellisen vähän). Toisin ilmaisten poliisit ovat täysin tietoisia siitä, että heidän toimintansa johtaa suuremman rikoksen tapahtumiseen pienemmän kustannuksella. Näin ei luonnollisestikaan aina ole. Monesti vasikoinnin kautta saadaan kiinni hyvinkin iso kala, jolloin kritiikkini ei osu. Usein näin kuitenkaan ei ole.

Muutama britti-intellektuelli nosti jonkin aikaan sitten täysin analogisin perustein syytteen Tony Blairia vastaan. Heidän mukaansa Blair on väistämättä tietoinen siitä, että "humanitaaristen täsmäpommitusten" välityksellä huima määrä siviilejä kuolee, vaikka heidän kuolemaansa ei tavoitella. Täten Blair on heidän mukaansa syyllinen näiden siviilien kuolemaan ja häntä tulee rangaista. Kuten monet arvaavat, syyte kaatui reaalipoliittisten tekijöiden vuoksi.

2. Tutkikaamme lisäksi hieman huumeargumentoinnin luonnetta. Huumeita vastustaessa mm. kouluissa käytetään lähinnä kahta strategiaa. Yhtäältä oppilaille puhuvat lääkärit ja terveydenhoitajat, jotka esittävät asiansa vetoamalla tutkittuun tietoon. Tämän ohella monissa kouluissa vierailee entisiä rokkitähtiä, jotka kertovat omiin kokemuksiinsa vedoten huumeiden vaaroista. (Entisten rokkitähtien asema kouluissa on filosofisesti hyvin mielenkiintoinen. Väitetään, että suomalainen mies uskoo vasta kun itse näkee. Entäpä, jos saa puhua itse näkemästään ja kokemastaan vasta kun on varmistettu, että "nähty" ja "koettu" vastaa niiden käsitystä, jotka eivät ole koskaan nähneet tai kokeneet mitään asiaan liittyvää. Juuri näin on rokkitähtien kohdalla, jotka saavat puhua henkilökohtaisista kokemuksista, vain jos kokemuksissa tuodaan esille "pointti" huumeista, jonka ovat päättäneet ne, joilla EI ole mitään kokemusta huumeista. Verratkaamme tilannetta Stalinin oikeudenkäynteihin. Syytetyt kertoivat osallistuneensa salaliittoon Generalissimusta vastaan välttyäkseen kuolemantuomiolta (itselleen tai perheelleen). Samaten rokkitähdet saavat valita saadessaan tuomion päihteiden väärinkäytöstä: vankilaan tai kouluun. Rokkitähdet siis puhuvat "kokemuksistaan" välttyäkseen vankilatuomiolta. Tämä on KIRJAIMELLISESTI stalinismia.)

Palatkaamme kuitenkin vielä varsinaiseen asiaan. Päädyin esittämään, että huumavalistajilla on kaksi strategiaa: TUTKIMUSTIETO ja HENKILÖKOHTAISET KOKEMUKSET. Ongelma on nyt siinä, ettei SYMMETRINEN argumentointi ole mahdollista huumeiden "puolustajille". Jos nimittäin yritän puolustaa vaikkapa hatsin polttoa, tavastani tehdä tämä käy hyvin esiin, että olen polttanut ko. ainetta. Tuskin muuten voin analysoida vaikkapa tietoisuudentilaa, jonka ko. aine aiheuttaa. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää muistaa seuraava erottelu. Näin tehdessäni en kerro tehneeni rikosta, vaan ARGUMENTOIN tavalla, joka kuuluu sananvapauden piiriin. Argumentoidessani käy kuitenkin välillisesti esiin, että olen "käyttänyt". Näin ollen sananvapauden harjoittamisesta saattaa seurata, että seuraavana päivänä ovelleni kolkuttaa viinan hajuinen rikostutkija Pasilasta. Jälleen näemme saman ilmiön kuin edellä. Ehkäistäkseen pienemmän rikoksen (mahdollinen hatsinpoltto) poliisi toimii tavalla, joka estää SANANVAPAUDEN harjoittamisen.

Mikäli minulla on siis myönteisiä henkilökohtaisia kokemuksia hatsista (& muista huumeista) ja tuon nämä kokemukset esiin huumeargumentoinnin yhteydessä, joudun pelkäämään viinanhajuista rikostutkijaa. Tämä on niin väärin kuin jokin asia voi olla väärin.

Pim-Pong

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

skitsis

29.3.2007 22:26

Heheh, on kyllä 'laatua' nämä sitilehden 'reportaasit'.
Suosittelen uutta uraa Finnille nuortenkirjallisuuden parissa; tyyli (ja mielikuvitus) on kuin teini-ikäisellä Remeksellä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Cuj...

29.3.2007 22:33

Ohhoh. Tulipas sieltä syväluotausta. Kerrankin joku jaksaa ottaa porukoiden kokemuksia ja mielipiteitä artikkeliin mukaan. Tää on aihe mikä varmasti kiinnostaa ihmistä jos toista joten vois kyllä aiheesta uutisoida useemmin..

Kiitos :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

J187

29.3.2007 22:46

No hyvä että doupista puhutaan mutta melkosta paskaa oli noi selostukset noista aineista, lakka "vauvojen unilääke" =D? Ja muutenki... Ja kyl sitä ketamiinia on suomes siinä missä muuallaki, jne, mut tietäähän sen ettei näihi juttuihi koskaa panosteta kunnolla ku ei kansa kuitenkaa tajua mitää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

annamannatyttö

29.3.2007 22:54

Joo eikä siitäkää puhuta mil ryyneillä nää psykiatrit ja lääkärit sekottaa ihmisten päät. Laillisilla lääkkeillä oon pärähdelly kaikkein pahiten amfetamiini ollut sen rinnalla kahvia..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hengellinenkäyttäjä

29.3.2007 22:57

Muuten ihan hyvä mutta ei oikein ollut sellaisen käyttäjän profiilia joka olisi ollut lähinnä kiinnostunut psykedeeleistä. Noi happojututkin oli ihan sekoilua ja tollasia juttuja et kiusataan toista ku se on hapoissa. Olisin mielelläni antanut haastattelun ayahuasca yms. kokemuksistani. Sieniä tai siemeniä ei edes mainittu vaikka ne on suht helppoja hankkia tohon peyote/meskaliiniin verrattuna joka tossa ohimennen mainittiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

viihdeville

29.3.2007 23:03

hyvä artikkeli kyl, mut kyl ketamiinii suomes on ja tattit ainaki kesäsin on suht suosittui, mut eihä tota ketamiinii ny kukaan hullu missään bileissä vedä vaa himas levytys-asennossa hyvän musan kans pitkän duuniputken jälkee. järki on tärkein asia päihteiden käytös, ettei käytä liian usein ja vähän kerrallaa ni on kaikkein siisteint. vaik yleensä päihteiden kans on sama ku lapsena, et kaikki oppii kantapään kaut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tototo

29.3.2007 23:45

Kandee kyl varmaan huomata, että tota tuskin on tarkoitettu kovin vakavasti otettavaksi. Ihan suora keskisormi suomalaisen median (viimeaikaista)hyssyttelyä kohtaanhan toi on. IMO

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mielenkiintoista

30.3.2007 08:30

Hyvä juttu! Tuntuu jotenkin, että noi käyttäjät risteilisivät kahden maailman välillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Juunappa

30.3.2007 09:22

Huh, olipa opettavainen artikkeli. Kuka tuollaista elämää todella haluaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Keijokainen

30.3.2007 09:43

Säälittäviä hörhöjä hörhöilemässä. Ei käy kateeksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Wipey2

30.3.2007 10:42

Huumeet ovat omalta osaltani pelastaneet elämäni,

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

IisakinK

30.3.2007 10:49

Ihmeellistä häröilyä, parasta mahdollista huumevalistusta. Hauska juttu kylläkin, mutta moiseen touhuun haluan ainakin minä pitää kohtuullisen tajuraon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pinka

30.3.2007 12:20

"melkosta paskaa oli noi selostukset noista aineista, lakka "vauvojen unilääke" =D?"

Kylla, nimenomaan anestesiaesilaakityksena sita on kaytetty. Ei tuossa ainakaan mitaan potaskaa ole, ottaisit itse vain selvaa asioista ennenkuin turiset. Yksi niista harvoista anestesialaakkeista jotka ovat valvotuissa oloissa kohtuu turvallisia pienimmillekin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Chillailumies

30.3.2007 13:50

Hamppufoorumilla muuten juurikin rankan aprinkoinnin tultiin tulokseen että kannabis kyllä laillistetaan. Käyttöhän nyt on kasvussa ja päihdepolitiikan mukaan se on pakko laillistaa tai ainakin dekriminasoida haittojen pienentämiseksi 15 vuoden sisään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

normibilettäjä

30.3.2007 13:57

Minusta on totaalisen perseestä että konemusiikkiskeneä mustamaalaataan taas. Itse käyn jatkuvasti bileissä eikä ole tarvinnut huumesekoilua pahemmin katella. Nuo huumeethan liikkuvat pääosin UG-henkisissä tapahtumissa, eli jos pysyttelee tavallisilla klubeilla ja tapahtumapaikoilla järjestettävissä konemusiikkitapahtumissa niin mitään "pelättävää" ei ole. Metsäbileissä ja vastaavissa meno on vähän erilaista, mutta ei sielläkään käydä avointa kauppaa eikä nappeja tyrkytetä, vaan ne liikkuvat sisäpiirin keskuudessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

spugenaama20000

30.3.2007 17:36

"LSD katoaa kehosta muutamassa minuutissa."
taas kunnon paska artikkeli

LSD'n puoliintumis aika on n.2 tuntia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Laamanaama

30.3.2007 18:27

Puoliintumisaika on aika, jonka kuluttua puolet radioaktiivisen aineen atomiytimistä on hajonnut toisiksi atomeiksi.

Edellisen valossa puhe LSD:n puoliintumisajasta tuntuu aika erikoiselta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Elsewhere

30.3.2007 18:44

LSD:n ja muiden psykedeelien vaikutusmekanismeista on paljon spekulaatiota, mutta hyvin vähän konkreettista ymmärrystä (kuten subjektiiisen tietoisuuden mekanismeista yleensäkin), joten tiedemaailma varmasti ottaa ilolla vastaan city-lehden definitiivisen määritelmän.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Spiralmind

30.3.2007 19:54

Ihan hauskaa luettavaa, mutta tuntuu jokainen haastateltu olevan jonkin sortin sekoilijaa.

Joka antaa sinänsä hölmön kuvan, kun huumeet voivat olla paljon muutakin kuin sekoilua. Enemmän, kuin itse huumeista, kertoo artikkeli siitä minkälaisen päihdekulttuurin on aikamme kieltopolitiikka ja henkinen juurettomuus aiheuttanut. Hiukan masentavaa.

Itselle huumeet ovat henkisen kehittymisen apuväline. Pelkkä sekoilu ja hölmöily ei kiinnosta. Poikkeavista tietoisuudentiloista voi oppia paljon. Ja oppia myös muuttamaan tajunnantilaansa ilman huumeita. Huumeet toimivat eräänlaisina suunnannäyttäjinä ja shokeeraajina, jotka näyttävät asioita eri perspektiiveistä. Moni huumeeksi luokiteltu aine voisi olla myös erittäin hyödyllinen psykoterapian apuväline, jos moista ei olisi pääosin kielletty (jonkin verran tutkimusta kyllä nykyäänkin tehdään, mm. www.maps.org ).

Kuvaukset huumeista lopussa mielestäni melkoista paskaa ja yleistystä. Vaikutukset on yksilöllisiä ja kertoo usein enemmän käyttäjästä itsestään, kuin aineesta. LSD:n kuvaus alusta loppuun hatusta heitettyä satuilua. Ja ainakaan itselläni ei MDMA:n vaikutuksessa ollut mitään pakonomaista tarvetta halailla ketään, vaan käyttäydyin aivan asiallisesti keskustellen ihmisten kanssa.

Asiallista tietoa päihteistä: www.erowid.org

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Elsewhere

30.3.2007 21:51

Puoliintumisaika on käsitteenä kyllä käytössä myös biokemiassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pim-Pong

30.3.2007 23:49

SPIRALMINDin kommentti on yksinkertaistavuudessaan häkellyttävä. Peruspoliisin tavoin hän tuntuu ajattelevan, että on olemassa joku yksi auktorisoitu näkökulma, josta käsin asioita tulee tarkastella. Siinä missä Pertti Peruspoliisi ja Tiina Terveydenhoitaja ajattelevat, että tämä näkökulma huumeista on yksiselitteisen tuomitseva, ajattelee Spiralmind, että hyvässä huumejutussa tulee asiaa käsitellä joko hänen näkökulmastaan tai "tyhmästä" näkökulmasta.

Analogisena voisimme ajatella tilannetta, jossa politiikkaa käsiteltäisiin vain yhdestä näkökulmasta. Mikä tämä oikea näkökulma mahtaisi olla: poliittinen satiiri, asiapitoinen kolumni, filosofinen "Weltanschauung-analyysi" tai jotain siltä väliltä? Ei tietenkään poissulkevasti mikään näistä, vaan kaikille näkökulmille on tilausta (kunhan analyysi on oman genrensä sisällä hedelmällinen. Genrejä voi tietysti myös sekoittaa, mutta tämä vaatii jo huomattavaa ammattitaitoa).

Siinä missä valistajille huumeet ovat tabu, Spiralmindille ne tuntuvat olevan pyhiä. Molemmat tahot tuntuvat kuitenkin vaativan huomattavaa pieteettiä ihmisiltä, jotka teemaa lähestyvät. Idioottimaista! Bernsteinilaisena anarkistina sanoihin tähän: antaa kaikkien kukkien kukkia!

Tämän keskustelun sitruunapalkintoa ei ole kuitenkaan ansainnut Spiralmind, vaan KEIJOKAINEN, joka ei pahemmin halua argumentoida, vaan kertoa vain oman mielipiteensä. Juuri hänen kommentissaan käy hyvin esille, millä tavalla "mielipide" on käsitteenä ja ilmiönä REAKTIIVINEN. Tasapäistävän demokratian kansalaiselle riittää, että hänellä on selkeä mielipide asioihin, jotka media ja muut isot veljet antavat arvioitavaksemme. (Ns. "laatulehdethän" rakastavat "asiapoliitikkoja", jotka kyseenalaistamatta hyväksyvät kysymysagendan, jonka "asiajournalistit" heille tarjoavat. Eikö olekin helppoa, kirjotetaan juttu valmiille pohjalle ja lähetään asiapoliitikon kanssa kaljalle.)

Oletko Keijokainen tullut ajatelleeksi, että puhtaalla mielipiteellä on merkitystä vain äänestyksissä, ei keskustelupalstoilla. Mitä hyötyä meille muille keskustelijoille on siitä, että tiedämme, mitä mieltä on meille täysin tuntematon ihminen jostain asiasta? Kansalaisten mielipiteiden tutkimusta varten ovat olemassa galluptoimistot.

Vastenmielisimmillään sama ilmiö tulee esille kuunnellessa nousuhumalaisten fiilistelijöiden puhetta kapakassa. Hyvin tunnusomaista on, että joku ottaa jonkin puheenaiheen esille, jossa on loukattu moraalia (esim. aviopetos, tappo, veronkierto ynnä muu lööppikama). Puhuja alkaa tilittämään näistä asioista vain päästäkseen kertomaan, ettei hän itse koskaan voisi kuvitellakaan tekevänsä mitään vastaavaa. Sen sijaan, että rehellisesti todistelisi erinomaisuuttaan kertomalla kuinka hienoja mielipiteitä hänellä on, koko ruljanssia pitää pitkittää menettelemällä asian suhteen "via negativa" ("Oikeesti, pliis, miten joku voi tehdä jotain noin törkeetä, mä en koskaan, &c, &c.!!!")

Käsittämättömintä tällaisessa nousuhumalaisten negatiivisessa mielipiteen ilmaisussa on ajautuminen moraalisessa katsannossa ojasta allikkoon tilanteessa, jossa todistellaan nimen omaan moraalista erinomaisuutta. Koska itsekehua ei saa tehdä suoraan, koetaan, että homma olisi hyväksyttävämpää, jos asia suoritetaan muiden tuomitsemisen välityksellä. Mm. kristinuskolla on meille tästä hyödyllistä sanottavaa: "Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi?"

Täysin vastaavalla tavalla menettelee Keijokainen, joka varmaan parhaillaan fiilistelee työkavereilleen, mitä hän ei koskaan voisi tehdä eli käyttää huumeita. Hän ei tosin ainoastaan tyydy nostamaan omaa häntäänsä, vaan kehtaa vielä asettautua tuomitsemiensa ihmisten yläpuolelle. Eli joko me douppaajat olemme todella alhaisia tai sitten Keijokainen ei ymmärrä keskustelukulttuurista mitään. Mene ja tiedä!

Pim-Pong

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

medialukutaito

31.3.2007 13:29

hyviä kommentteja. ai mikä medialukutaito? :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Spiralmind

31.3.2007 16:27

PIM-PONG, arvostelin artikkelia yksipuolisuudesta ja pyrin tuomaan esille tärkeän näkökantannan, joka mielestäni artikkelista (ja mediasta kauttaaltaan) täysin puuttui. En vaatinut että asiaa tulisi käsitellä yksipuolisesti.

Valitettavaa vaan on että tämä näkökanta on, kiitos tehokkaan politikoinnin ja aivopesun, täysi tabu ja useimmille yleensäkin mahdottomuus ajatella. Ei saa sanoa, että huumeiksi luokitelluista aineista voisi olla ihmiselle jotain HYÖTYÄ tai että niitä voi käyttää järkevästi ja harkitusti (no jälkimmäistä olemme ehkä jo jonkin verran nähneet eli edistystä havaittavissa). Jumalanpilkkaa ja pyhäinhäväistys pyhää huumesotaa kohtaan.

Huumeet eivät ole minulle sen pyhempiä, kuin muutkaan asiat. Ne ovat välineitä, joilla voi vaikuttaa aivokemiaan, sillä siisti. Minusta jokaisen oma asia, miten aivokemiaansa muokkaa (huumeilla tai muilla tavoin), mutta kannatan asiallisen tiedon levittämistä, jotta ihmiset itseasiassa ymmärtäisivät, mitä tekevät. Artikkelin lopussa olleet kuvaukset huumeista eivät mielestäni tätä asiallista tietoa olleet, vaan jopa harhaanjohtavaa satuilua.

Ihmisten päihteidenkäyttötottumuksiin ja jopa itse päihteiden koettuihin vaikutuksiin vaikuttaa juurikin se, mitä uskomuksia päihteisiin liitetään ja mikä niiden merkitys kulttuurissa on. Kuten on nähty, päihteet ei pahuksunnalla ja kielloilla häviä, mutta seurausta siitä on tämä nykyisenkaltainen rappiokulttuuri päihteiden ympärillä.

Vertailun vuoksi voidaan tutkia esimerkiksi Amerikan alkuperäiskansojen päihteidenkäyttöä ja shamanismia.

Ja tarkoitus ei ollut seiväs perseessä moralisoida tai paheksua kenenkään elämäntapoja tai asettaa itseäni muiden yläpuolelle. Ikävää luettavaa vaan tommonenkin, kuinka 'kaverit' toista tahallaan kiusaa LSD-tripillä. Joo tällaisia me huumeenkäyttäjät olemme. :(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

superhero

31.3.2007 23:03

Kuten jo selväksi tuli, puoliintumisaika on myös farmakologinen käsite jolloin se tarkoittaa "aikaa jossa plasman lääkeainepitoisuus pienenee puoleen" tai kirjaimellisesti "aikaa jossa elimistössä olevan lääkeaineen määrä pienenee puoleen". Käytännössä nuo asiat tarkoittavat yleensä samaa aikaa.

Lääkärit todellakin voivat määrätä kaikenlaisia "ryynejä" potilaansa parantamiseksi. Kyse on siitä käytetäänkö näitä aineita oikealla tavalla vai ei. Farmakologinen totuus on, että mikä tahansa lääkeaine tai elimistölle vieras aine voi muuttua hengenvaaralliseksi myrkyksi jos sitä käytetään väärin, esimerkiksi liian suurina annoksina. Esimerkkeinä tällaisista mainittakoon amfetamiini jota käytetään ADHD:n hoitoon hyvin pieninä annoksina ja kokaiini, jota käytetään vaikkapa tärykalvon puudutukseen.

On muuten turhaa uikutusta sanoa etteikö muka klubikulttuuriin liity enemmän huumeita kuin muuhun biletykseen. Itse en ollut koskaan tavannut ketään kuka olisi edes kokeillut mitään röökiä ja viinaa väkevämpää, kunnes menin ensimmäisiin reiveihin (niinkuin niitä vielä 10 vuotta sitten kutsuttiin..). Minulle ei suoranaisesti ole koskaan tarjottu mitään mutta selvää on, että klubiympyröissä aineita saa helposti ja vaivattomasti koska tarjontaakin on. En paheksu käyttäjiä enkä klubikulttuuria, mutta on tyhmää ummistaa silmänsä siltä mitä bileissä oikeasti tapahtuu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pim-Pong

1.4.2007 00:23

Superhero kirjoitti: "Farmakologinen totuus on, että mikä tahansa lääkeaine tai elimistölle vieras aine voi muuttua hengenvaaralliseksi myrkyksi jos sitä käytetään väärin, esimerkiksi liian suurina annoksina."

Juuri näin on. Mainittakoon historiallis-etymologisena anekdoottina, että sana farmakologia pohjautuu kl. kreikan sanaan "pharmakon", joka tarkoittaa sekä lääkettä että myrkkyä. (Tunnetuin pharmakonin imailija oli varmasti Sokrates vankisellissään Platonin Faidon-dialogissa.)

Kokonaisuudessaan sana farmakologia tarkoittaa siis tietysti järkeä, puhetta tai ajattelua pharmakonista.

Pim-Pong

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZhaGraGK

2.4.2007 00:33

Kuule SuperHero kamaa löytyy tosi useasta kuppilasta. sun pitää vaan oppii..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tiuku K

2.4.2007 10:08

Kannabis laukaisee myös mielisairaudet ja etenkin psykoosin, jos sinulla on niihin piilevä alttius.

Mahtavan vastuutonta ja laimennettua "tietoa" huumausaineista. Etenkin, kun Cityä lukevat mediakritiikittömät pikkukakarat. Tällä artikkelilla saatiin muutama varhaisnuori kokeilemaan huumausaineita, hyvä hyvä City...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pössy

2.4.2007 13:55

vuosia oon polttanu pilvee, ja viellä kaikki on täysin mallillaan. Ei sitä turhaan myös lääkkeenäkään käytetä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MikkoVaarala

2.4.2007 16:01

"Kannabis laukaisee myös mielisairaudet ja etenkin psykoosin, jos sinulla on niihin piilevä alttius."

Tuosta psykoosista sanoisin sen verran että vaikka kannabis voikin laukaista psykoosin, esimerkiksi alkoholi laukaisee sen neljä kertaa todennäköisemmin. Kummallekin huumeelle psykoosi on aika harvinainen oire.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Elaboraatio

2.4.2007 18:07

Tiuku kirjoitti "Mahtavan vastuutonta ja laimennettua 'tietoa' huumausaineista."

Voisitko Tiuku hieman elaboroida? Millä tavalla vastuutonta ja laimennettua tietoa? Onko sinun mielestäsi esim. huumeiden kokeilu väärin kaikilta kaikissa olosuhteissa vai joiltain joissakin olosuhteissa? Entä millaista on vastuullinen tieto huumeista? Peräänkuulutatko terveydenhoitaja/rokkitähti -paradigmaa, jota Pim-Pong mielestäni ansiokkaasti yllä elaboroi? Eikö juuri tämä paradigma rohkaise käyttöön, koska "valistusvalehtelun" keskelle hukkuvat ne totuudet, joita olisi hyödyllistä tietää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huume

3.4.2007 00:52

loistavia kommentteja PIM-PONGilta!
Ainakaan kamojen käyttö ei kohdallasi näytä vaikuttaneen mitenkään nuppiin, hyvin kuulostaa pelaavan! :)
Itse olen käyttänyt ja kokeillut lähes kaikkia huumeita, LSD.tä ja heroiinia lukuunottamatta, aloitin jo lukio aikoina ja olen siinä kaiken sivussa valmistunut ja väitellyt tohtoriksi, joten toinen esimerkki siitä että nuppi toimii..
Huumeet ovat niin paljon yleisempiä kuin ihmiset osaavat edes kuvitellakaan, vaikka se erittäin harvoin näkyy käyttäjästä ulospäin.
Joten lähes kaiken huumeista nähneenä ja kokeneena on piristävää lukea hyviä kommentteja ja asiaan aika hyvin perehtynyttä juttua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Höpsistä

3.4.2007 08:20

Jep, jep. Artikkeli tosiaan opetti etäisyyttä huumeisiin. Mopo näyttää käyttäjillä olevan jo lepikossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

justcurious

3.4.2007 18:24

Miten voi tietää millaista on esim. seksi jos sitä ei kokeile itse?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hyvähyvä

3.4.2007 18:30

pingpong presidentiksi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

värisuora

3.4.2007 20:43

sairaudentunnottomuus on tila, jossa henkilö ei tunnista omaa pysyvää todellisuudentajun hämärtymistään.

uskotteko että voitte hallita omat psykoosinne?

sit kun jää paskat fiilikset päälle ja kuvioihin tulee psykoosilääkkeet, niin haluaisin tietää että kannattiko ja kaduttaako?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jepa_jee

4.4.2007 18:39

En tiennytkään että kannabis "laukaisee helposti paniikkihäiriön" enkä ole omassa tuttavapiirissäni olevien käyttäjien kohdalla tuollaista nähnyt. Tuollaiselle väitteelle olisi kiva saada lähde.

Muutenkin hieman erikoista jättää huumeidenkäyttäjäprofiileista se yleisin, eli satunnainen pilvenpolttelija täysin pois ja ottaa kannabiksenkäyttäjäesimerkiksi joku tyyppi joka on vetänyt 60 kertaa LSD:tä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

P.M.

7.5.2013 09:08

Täsmälleen näin.

Harrietteee

5.4.2007 16:11

Viitaten tuohon kannabis laukaisee paniikkihäiriön.
Ymmärtääkseni paniikkihäiriön "olemassaolosta" ollaan myös montaa mieltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

superhero

5.4.2007 23:51

ZhaGraGK sanoi: Kuule SuperHero kamaa löytyy tosi useasta kuppilasta. sun pitää vaan oppii..

On se varmasti niinkin. En vaan ymmärrä mistä mulle on kuitenkin tullut sellainen fiilis että bileissä kaman käyttäjiä on keskivertoa enemmän. Myönnän että perustan väitteeni puhtaasti näppituntumaan ja näkemääni meininkiin, en tutkimustietoon. Kyllä kai aineita saa nykyään mistä vaan, toisista paikoista kuitenkin helpommin, toisista hankalammin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SpanishJ

6.4.2007 15:26

Tiuku K:
Artikkelin lopussa olleissa kamakuvauksissa mainitaan kannabiksesta seuraavasti:
"Pitkäaikainen käyttö tylsistyttää ja passivoittaa. Laukaisee helposti paniikkihäiriön."

Niin että älä itke, ettei kerrota.

värisuora:
Miksi aina pitää sanoa "kun" ikään kuin ilmaisemaan, että kertaa useammin käyttäville niin käy varmasti. Kaikille. Aina.
Hirveää yleistystä ja sinällään jo väärän tiedon levittämistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SpanishJ

6.4.2007 15:29

Silti aika hyvää keskustelua, tai no, lähinnä argumentointia huumeista. Kiitos siitä. Missähän ovat ne huumeiden käyttöä vastustavat prosaistit tästä keskustelusta, kun ei ole tullut kuin pari yksinkertaista "kama on perseestä"-kommenttia..?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shamaatae

6.4.2007 17:05

Arki ja juhlapäivää...voi vittu, ja vielä "gonzo-toimittaja".. Jos makaa himassa kassejaan raapien ja kehittää jotain näin paskaa gonzo-journalismin tynkää, ei syömänkään pidä.
Kim Finn on nyt omissa suppean tuntuisissa kuvitelmissaan, meille, lukijoille valaissut tätä Helsingin raastavaa huumetodellisuutta. Kuka tahansa heittäisi täysin hatusta paremman stoorin, deadlinen painaessa päälle ja krapulapaskan kuumottaessa poistoluukulla. Häpeäisit.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shamaatae

6.4.2007 17:14

Ketjuanne eteenpäin luettuani voin todeta, ettei tämä kyseinen herra Pimpong, ole todennäköisesti itse ainakaan minkäänlaisia huumeita kokeillut. Peyotea, esimerkiksi on pidetty pyhänä noin 10000 vuotta. Vai oletko sittenkin Kim itse, jonkinlaisessa sähköisessä pelle-asussa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ecky

7.4.2007 14:15

Shamaatae,hohhoijaa...taas yksi `valaistunut` päihde-ekspertti,jolle huumeet ovat pyhiä,portti vaihtoehtoisiin ulottuvuuksiin ynnämuuta vastaavaa shamanistista huttua.Närkästymisesi Kim Finniin johtuu epäilemättä siitä että vain ja ainoastaan SINULLA on pyhä yksinoikeus olla Hunter S. Thompsonin manttelinperijä.Jos kuka tahansa kykenee kirjoittamaan paremman artikkelin huumeista,miksi City sitten julkaisee Finnin `paskajournalismia`,eikä sinunkaltaisten piinkovien huumetietäjien asiantuntevia ja ajankohtaisia näkemyksiä huume-Helsingin nykytilasta? Henkilökohtainen näkemykseni on että et peyotehuuruissasi pystyisi kyhäämään edes kauppalistaa jossa olisi jotain tolkkua.Pim-Pongille pisteet,aivan loistavaa argumentointia! Ja tiedoksi,pidän huumeista ja toisinaan jopa käytän niitä,tosin huomattavasti maanläheisimmissä merkeissä kuin Shamaataen kaltaiset hörhöt.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

teroli

7.4.2007 20:46

Ei nyt tehdä huumeista pyhää lehmää. On olemassa huonoja kohtaloita huumeiden parissa, mutta on myös erittäin virkistäviä kokemuksia omaavia käyttäjiä.

Ongelmakäyttö on aina eri asia kuin hupikäyttö/mielenlaajentaminen. Tälläinen pelkän 60/70-lukulaisen psykedelian, harhojen, paranoian ylenpalttinen mainostaminen lähinnä kertoo kertojasta sen, että omaa hyvän mielikuvituksen ja on Philip K Dickinsä lukenut. Samoin tämä yksi varsin säälittävä ja kovin "80-lukulainen" kertomus kokaiinin käytöstä on hieman ankea, jos vähääkään tietää ja tuntee suomen kokaiinikulttuurin, saatavuuden, laadun ym 90-luvulla. Kauhea juppijäämä. Artikkelissa oltaisiin voitu ottaa vaikka joku tyypillinen heroinistin kertomus, jossa ei kaikki olekaan mennyt hyvin, mutta silti hepon pariin ei oltu siirrytty porttiteorian kautta - ei siis mitään lisäpisteitä huumepolitiikan suuntaan. Vaan puhtaan objektiivisuuden vuoksi.

Aineiden alkuperästä, vaikutuksista ym voidaan keskustella pitkään ja hartaasti, mutta ei tämä juttu nyt ollut kemian oppitunniksi varmaan tehty.

Siis pointtini oli, että miksi kaiken pitää olla niin +/- keskustelua huumeista puhuttaessa. On mukana harmaasävyjäkin.

Lisäksi sanon, että tämä artikkeli oli sisällöllisesti kovin köyhä, asioista tietämättömän kertoma. Ei minulla mitään tätä Kim Finniä vastaan ole, mutta ainakaan tämä juttu ei ollut hyvä. Lopussa pakollinen valistus vielä latisti senkin vähän, mitä juttu antoi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

frokki

10.4.2007 11:43

Hienot terveiset SanomaWSOY:n ja Erkon Mafian suuntaan! Jatka Finn samaan malliin. (:

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Raivostunut

10.4.2007 18:41

Raivostuttaa, joku voi ottaa tämän ihan tosissansa. Kannabista ei mielestäni saisi yhdistää näihin vahvoihin huumausaineisiin, joista on oikeasti todellista terveydellistä haittaa. Miksi vahvojen huumausaineiden avulla yritetään mustamaalata kannabiksen mainetta? katsokaa tietoa eri päihteistä täältä: http://www.wikipedia.fi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Raivostunut

10.4.2007 19:14

Susi lampaiden vaatteissa? Eivät edes tiedä mikä ero on miedolla ja vahvalla huumausaineella. Kyse on jotain aivan muusta kuin päihtymyksestä: "Huumevalistuksen tehoa laskee kovien ja mietojen huumeiden luokittelun ja käytännön kokemusten välinen ristiriita. Esimerkiksi miedoksi luokitellulla kannabiksella saa itsensä aivan tolkuttomaan sekavuustilaan. Sama pätee design-huumeisiinkin." Ettei vain erona olisi se, että kannabikseen ei kukaan ole kuollut, toisin kuin vahvoihin huumausaineisiin. Jos se määriteltäisiin vaikutuksilla, niin silloin unilääkkeet olisi kovinpia huumausaineita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pim-Pong

11.4.2007 02:41

SPIRALMINDIN SEKOILUSTA
(Huom! Viestit tällä palstalla saavat näköjään olla max. 5000 merkkiä, joten tämä "papru" lähetettäköön kahdessa osassa.)

Oma tulkintani keskustelun edistymisestä minun ja Spiralmindin välillä (tällä foorumilla) on seuraava. Itse aloitin keskustelun esittämällä, että ei ole mitään yhtä auktorisoitua näkökulmaa, josta käsin huumeita tulisi tarkastella. Kritisoin tässä yhteydessä Spiralmindin näkemystä, jonka mukaan huumeisiin tulee suhtautua uskonnollisella vakavuudella, guruttamisen näkökulmasta.

Spiralmind vastasi tähän, ettei hän missään vaiheessa esittänyt, että on olemassa yksi ainoa auktorisoitu näkökulma. Hän halusi vain muistuttaa tärkeästä näkökulmasta, joka jäi vaille riittävää huomiota. Spiralmindin uudessa tulkinnassa jopa implisiittisesti oletetaan, minä olen yht’äkkiä se, jonka tällaisen näkökulman haluaa torjua. (Eräällä tavalla näin onkin, tosin vain Finnin jutun suhteen, mikä selviää tuonnempana.) Pim-Pong päätyykin hyvin kummallisella tavalla pluralistista dogmatistiksi. Mitä tulee Spiralmindiin itseensä, oman tulkintansa mukaan hän on korkeintaan näennäisesti dogmatisti. Todellisuudessa hän on sen sijaan pluralisti, joka ainoastaan haluaa peräänkuuluttaa omaa näkemystään muiden ohella. Tämä on hänen palautteensa eksplisiittinen sisältö.

Spiralmindin ajattelu sisältää kuitenkin yhä edelleen pahan virheen. Hän esittää, että pseudofilosofinen guruttaminen tulee olla aina läsnä, miten tahansa me sitten huumeisiin suhtaudummekin. Hän nimenomaan ei kokenut, että tällainen näkökulma olisi sopinut hyvin Finnin jutun kontekstiin (asiayhteyteen), vaan että näkökulma yksinkertaisesti puuttui, ja siksi se olisi sinne lisättävä. Kaikki tuntuu hyvin vakuuttavalta, ennen kuin esitämme yksinkertaisen kysymyksen: miksi kaikista tuhansista mahdollisista näkökulmista juuri hänen tarjoamansa tulisi ehdottomasti ottaa mukaan? Jos tietty guruttamisperspektiivi, jonka puitteissa huumeita tarkastellaan viisauden lähteenä, tulee ehdottomasti ottaa mukaan, tämä perspektiivi EI ole yhdenvertaisessa asemassa muiden näkökulmien kanssa, vaan niiden yläpuolella ja täten AUKTORISOITU.

Muistuttaisin Spiralmindia kuitenkin käsitteestä KOKONAISUUS. Tarkastelkaamme paria esimerkkiä. 1) Loogisesti ristiriitaiset väitteet eivät voi kuulua samaan kokonaisuuteen eli MAAILMAAN. Esim. 2 + 2 = 4 ja 2 + 2 = 5 eivät propositioina kuulu samaan aritmeettiseen maailmaan. 2) Omena, joka ei putoa puusta, vaan lähtee leijailemaan, ei kuulu meille tuttujen omppujen kanssa samaa fysikaaliseen maailmaan. Aivan samalla tavalla on päivänselvää, ettei Finnin juttu olisi voinut muodostaa mitään järkevää KOKONAISUUTTA (tai ”maailmaa”), jos haastateltujen hörhöjen sekaan olisi tuotu jokin helvetin meditoiva guru kertomaan hapon tai peyoten syvimmästä olemuksesta.

Mielestäni tällekin näkökulmalle on tilaa, ei tosin Finnin jutussa, juuri yllä esitettyjen argumenttien vuoksi. (Olen itsekin oppinut happoja syömällä paljon länsimaisesta filosofiasta, joka erotettakoon shamanismi-hörhöilystä. Minulla ei ole mitään shamanismiakaan vastaan. Vastustan ainoastaan sitä, että muutama idiootti kokee tietävänsä mistä tässä kulttuurissa on kyse lukemalla pari pamflettia, vierailemalla viikonlopun kestävällä shamaanikurssilla ja imailemalla sieniä tai peyotea silloin tällöin. JOS tältä pohjalta ymmärrettäisiin jotain oleellista ko. kulttuurista kuten Spiralmind & kumpp. tuntuvat kuvittelevan, SILLOIN (ja vain silloin) koko kulttuuri olisi kyllä autuaasti perseestä. Aivan samalla kuin ydinfysiikka ei olisi kovin kummoinen ala, jos sen totuuksista osaisivat lässyttää satunnaiset keskustelufoorumipaukapäät.) Pointti on juuri se, ettei tätä näkökulmaa olisi jutussa saanut yhdistettyä muuhun tekstiin siten, että tuloksena olisi ollut uskottava ja mielekäs (narratiivinen) kokonaisuus. Spiralmind halusi siis ainoastaan tuoda esille, miten asiaan tulee suhtautua, mutta pelkurina hän ei uskaltanut sanoa tätä suoraan, vaan peräänkuulutti jotain helvetin puuttuvaa näkökulmaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pim-Pong

11.4.2007 02:42

...jatkuu

Tätäkin typerämpi oli hänen toteamuksensa, jonka mukaan hän ei pidä huumeita pyhinä, SEN ENEMPÄÄ KUIN MITÄÄN MUUTAKAAN. Hän tuntuu kuvittelevan, että käsite ”pyhä” on mielekäs ainoastaan puhuttaessa perinteisistä uskonnoista. Pohtikaamme käsitteen luonnetta kuitenkin hetkinen. En aio antaa tässä mitään kattavaa pyhän määritelmää. Niitä voi löytää mistä tahansa uskontotieteen johdatustekstistä. Mainitsen silti yhden tekijän, jota voidaan pitää välttämättömänä määrittelyehtona (conditio sine qua non) pyhän KOKEMUKSESSA. Oleellista on, että pyhän ilmentymä eli hierofania (käsite lainattu uskontotieteilijä Mircea Eliadelta) vaatii meitä suhtautumaan siihen tietyllä tavalla. Tätä tapaa on käsitteellistetty monin tavoin. Tunnetuin on varmasti uskontotieteilijä Rudolf Otton hahmotus, jonka mukaan pyhän kokemus on mysterium tremendum und mysterium fascinosum (”Vapisuttava ja samalla kiehtova mysteeri”. Ks. R. Otto: ”Das Heilige. Über das Irrationale in der Idee des Göttlichen und sein Verhältnis zum Rationalen“, 1917.) Oleellista eivät ole kuitenkaan tarkat käsitteellistämisyritykset, vaan se että me emme ”saa” ottaa etäisyyttä kokemukseemme, vaan hierofania ”pakottaa” meidät valitsemaan tietyn perspektiivin itseensä (jolloin koko käsite ”perspektiivi” on tietysti hieman ongelmallinen).

Sama ilmiön (käänteisenä) näemme parhaiten pedofiliassa, joka kuuluun kategoriaan ABSOLUUTTINEN PAHA (joka näyttäytyykin tämän määritelmän puitteissa jonkinlaisena negatiivisena pyhänä). Eikö ole mielenkiintoista, että väkivallasta saa tehdä taidetta, mutta pedofiliasta ei? Tämä tarkoittaa, että väkivaltaan ”per se” saa suhtautua estetiikan perspektiivistä, mutta pedofiliaan ainoastaan moraalisesta tuomitsevasta perspektiivistä. Täsmälleen saman ilmiön näemme käänteisenä pyhän kokemisessa.

Juuri tämä on mielestäni liian vähälle huomille jäänyt tekijä, joka selittää, miksi kulttuurin kehitys modernissa Euroopassa on johtanut kohti kasvavaa sekularisaatiota (eli maallistumista). Meille (moderneille länsimaalaisille) tuntuu kasvaneen huomattava sensitiivisyys erilaisia tarkastelumahdollisuuksia eli perspektiivejä kohtaan. Voimme olla uskonnollisiakin jonkin aikaa, mutta emme halua hyväksyä uskonnollista maailmankatsomusta miksikään absoluuttiseksi perspektiiviksi (vrt. tätä filosofi-teologi Paul Tillichin määritelmään, jonka mukaan Jumala on "the groung of being", olemassaolon perusta).

Tämä ajatus oli keskeinen myös monille valistusajattelijoille, jotka halusivat auttaa ihmisiä pois mielivaltaisista eksistentiaalisista peloista (kuten pelko helvetin tulta kohtaan) (Tässä suhteessa suurimpana valistajana voidaan tosin pitää antiikin kreikkalaista filosofia Epikurosta, joka noudatti hyvin eksplisiittisesti alla kuvaamaani ”metodia”.) Pääsemme pois näistä peloista LAAJENTAMALLA perspektiiviämme, tarkastelemalla asioita uusista näkökulmista. Tämän ajatuksen koin voimakkaasti viime viikonloppuna imaillessani happoa. Huomasin, että pelkotilojen syntymisen logiikka liittyi hyvin paljon näköalojen jatkuvaan suppenemiseen, kunnes maailma on suljettu, ”stuck”. (Samalla kehitin itse asiassa terapiamuodon, joka perustuu näköalojen asteittaiseen laajentamiseen ja uusien perspektiivien mukaan tuomiseen)

Miten tämä kaikki liittyy Spiralmindiin ja hänen näkemyksensä typeryyteen? Juuri siten, että hän haluaa kiistää tämän kulttuurisen saavutuksen esittämällä meille, mikä on loppujen lopuksi se oikea näkökulma päihteisiin (vaikka yrittääkin kieltää tämän). Haista sinä Spiralmind kuule kukkanen!

Pim-Pong

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Munkki9056

11.4.2007 13:32

Aika vaatimaton kaveri tämä Ping-Pong. Tuntuuko sinusta siltä että olet vakuuttavampi kun ilmaiset itseäsi tavalla joka jää puolelta lukijoista ymmärtämättä?

Varsinaisesta asiasta, kerran polttanut hasaa ja 2-3 kertaa vetänyt gammaa. Hasasta tykkäsin, gammasta en. Jokaisella gamman ottokerralla piti ottaa isompi annos kun yritti tavoitella sitä pilvestä tullutta hyvää fiilistä. Viimeisellä kerralla makasin raajat sätkein sängyllä ja taistelin nukahtamista vastaan kun olin jostain lukenut että överit vetänyttä ei saa päästää nukkumaan.

Jos joskus tilanne tulee vastaan voin pilveä poltella, mutta luulen että mun huumet on jo vedetty.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Munkki4005

11.4.2007 15:50

Kiitos Munkki9056! Nyt tiedämme, mikä on sinun henk.koht. mielipiteesi. Aiempaa keskustelua seuranneena minulla oli koko ajan omituinen tunne siitä, että jotain puuttuu. Nyt tiedän, mitä se oli!! Keskustelusta puuttui Munkki9056:n henk.koht. mielipide. Hienoa, etteivät kaikki lässytä tuollaista paskaa kuin Ping-Pong, josta ei tajuu mitään, vaan löytyy myös ihmisiä, jotka kertovat, mitä itse oikeasti ajattelevat.

Mun oma kokemus on se, että kerran poltin kannabista ja siitä tuli jotenkin ihan outo olo. Sen jälkeen oon lopettanut. Nyt juon olutta. En koske enää huumeisiin. Säälittää huumeiden käyttäjät.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Häkkinen

13.4.2007 21:57

Parahin herra Shamaatea, taidat olla täysin jäässä oleva juntti, joka kaikessa mitään sanomattomassa alikeskinkertaisuudessa pidät itseäsi jonkin sortin älykkönä ja tietäjänä.

Tällä hetkellä näet totuutesi Carlos Castaneda huuruisten lasien läpi. Hän sienipäissään kirjoitti muutaman kirjan, joka käsitteli "totuuden" mukaisesti intiaanien maailmaa ja kuinka sillä olisi jotain tekemistä reaalimaailman kanssa. Ikävä kyllä hänen skitsofreenisillä kertomuksilla ei ole mitään totuusperää meidän olemassa olevan maailman kanssa tai sen mitä hän kamapäissään koki ja seposteli paperille.

Se, että ammennat tuon kantaltaista saastaa kertoo, että sinun maailmankuva alkaa olla aika jengalla.
Leikitkö muuntuvasi kotkaksi taikka karhuksi? Ja oikeasti uskot, että niin olisi tapahtunut. Päivystätkö jollain näkymättömällä energiakentällä suojassa? Jos niin teet, vittu olet JÄÄSSÄ!

Se, että intiaanit ovat pitäneet kamaansa pyhänä 10000 on yhtä hölmöä mainita, kuin mainitsisit että Enska on pitänyt viinaa pyhänä viimeiset 20 vuotta ja sitä pitää kunnioittaa.

Jätä kommentisi skitsofreenikoille tai muille mielenterveysongelmaisille, koska ne varmasti juttujasi uskoo...

Ja Munkit, jos ette ymmärrä Pim-Pongin juttuja, se kertoo ainoastaan teistä jotain. Toiset on älykäämpiä ja toiset tyhmempiä. Näistä kahdesta te kuulutte jälkimäiseen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mansell

15.4.2007 05:44

Mun mielestä Pim-Pong on oikeassa tossa viimosessa viestissään. Finn tuntuu olevan kiinnostunut kuvaamaan päihteiden käyttöä tietynlaisena toimintana. Haastateltavat ihmiset kuvaavat, mitä tapahtui käyttötilanteissa.

Erilaisten guruttamishörhöjen ongelmana on mun mielestä se, että lässytys tuntuu olevan täysin erossa käytöstä just toimintana. Tyypit blaadaa ja imailee siinä missä muutkin, mutta kuvittelee samalla, että heidän maailmankuvansa tarjoaa tapahtumaan jostain hiiskatin lisäarvoa. Näin voi ollakin heidän itsensä suhteen aivan samalla tavalla kuin vanha uskismummo saa enemmän kikseja jumalanpalveluksesta kuin teinit, jotka käyvät tilaisuudessa osana "ripariharjoittelua". Sen sijaan, jos joku tekee jumalanpalveluksesta juttua niin siinä ne kirkossa kaikki melkeen samalla tavalla kököttää.

Mä en halua sanoo, etteikö joku blossi- tai sienifilosofia voisi olla mielenkiintoista, mutta Finnin kaltanen äksön-mies haluaa, että tämä filosofia myös näkyy jollain tavalla toiminnassa. Toiseksi tän tavan tulisi olla jollain tavalla mielenkiintoinen. Mitä todennäköisesti olis tapahtunut, jos vaikka Shamaataeta olis haastateltu, olis ollu se, että se olis kertonut jostain basic-imailu illasta ja samalla valistanu Finniä jauhamalla jotain Castaneda-paskaa. Muistan tarinan eräästä Castanedan kirjasta, jossa C liikutti pyllyään tuntikaupalla Don Huanin terassilla ettiäkseen "voimapaikkaa". Tässä on kiistatta sekä toimintaa että filosofiaa, mutta itse toiminta näyttää aika ankean neuroottiselta.

Ei sikäli, puheen ja toiminnan yhdistäminen jollain filosofisella tavalla on yksi vaikeimpia asioita, eikä noi Pim-Ponginkaan pelleillyt psykoosissa oikein napanneet. Kysyisin kuitekin, haluisiko Shaamatae, Spiralmind ja muut guruttajat, että jutussa olis valistettu heidän huumefilosofiastaan vai miten heidän pointtinsa olisi pitänyt noin niinkuin tyylillisesti tuoda esiin. Tässä suhteessa Pim-Pongin pointti oli hyvin oivallettu (olkoonkin et ne tarinat aritmetiikan ja omppujen maailmoista meni pikkusen yli hilseen ja suoraan sanottuna tuntu vähän snobbailulta).

Eli guruttajatkin olisi voinut päästää ääneen, mikäli he osaisivat jotenkin elää filosofiaansa toimintansa kautta.

Toinen, mikä mua kiinnosti, oli se, että nää haastatellut tyypit osas suhtautua itseensä ja erototen käyttöön jotenkin huumorilla. Mä luulen, että just tää ärsytti Shaamataeta ja Spiramindia, joilla huumeet on niin s******n tärkee juttu, et niistä pitää puhuu kun uskikset jumalasta. (Huumorilla mä en tarkota sitä, etteikö jätkät tietäisi, mitä vaaroja niihin liittyy, vaan sitä, että ne osaa nauraa itselleen.)

Mä luulen, et paras tapa oppia nauramaan itselleen on kertoa tarinoita, jossa itse näyttelee yhtä roolia. Täytyy osata kertoa tarina, jonka sisällä itse on. Tällöin ei tule sairaalloista tarvetta kontrolloida elämäänsä. Tarinan kerronnan nää tyypit osas tehdä hyvin, siinä missä normaali ihminen kertoo tarinoita muista ja itselleen tekee aikatauluja ja ostoslistoja. Itte voisin haluta tavata näitä jäbiä vaikka leirinuotiolla, kun ne kertoo huumeseikkailustaan. Sen sijaan mä jotenkin kuvittelen, ettei Shaamatae ja Spiraali oikein pystyis muuhun kuin aika kliseemäisiin paskajuttuihin noin tarinankerrollisesti.

Eräällä tavalla vois ehkä sanoa, et noi haastateltavat oli samaan aikaan naiiveja pikku lapsia mut kuitenkin myös aikuisia just sitä kautta että ne osaa suhtautua itseensä jotenkin kypsästi eikä tilittävästi. Mulle tulee mieleen eräs kirjailija (taisi olla Grass tai Miłosz), joka sanoi, et ihmiset on maailmassa kertoakseen toisilleen tarinoita. Kaikkitietävät ihmiset ei voi kertoo tarinoita, koska ne on ite aina väistämättä tarinan ulkopuolella. Kaikki tarinallisuus jotenkin tapahtuu muille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Arctorin Velipuoli

17.4.2007 14:35

http://www.imdb.com/title/tt0405296/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Taivaan isä

24.4.2007 16:07

Tjaa,

väittäisin, että tähän keskusteluun osallistuneille tuo päihteet muodossa tai toisessa ovat jokseenkin isossa osassa elämää. Moralisointiin en jaksa taipua, pikemminkin suuresti kummastelen ihmisten kykyä nähdä omassa kamankäytössään suurempia elementtejä kuin vain sen päänsekoituksen.

Päihteillä viisaammaksi? Mieltä sekoittamalla ymmärrät paremmin miten maailma pyörii? Pateettista soopaa. Ollaan nyt edes rehellisiä niistä motiiveista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pätsi-Haa!

24.4.2007 23:50

Kimmo poika
Kimmo poika
Jussi poika
Jussi poika

Kumma kun nykysuomessa tällaisesta journalismista maksetaan. Ilmeisesti enää muusta aihepiiristä ei ollut omakohtaista empiriaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Simon 'tietäjä'

14.8.2007 23:40

Eipä ollut artikkelissa mitään järin uutta, mutta hyvähän se oli tuommoisena ohimenevänä junana...

Huumeista tulee erilaisia olotiloja-uskonnoista myös. Mikä muu tekijä kuin laillisuus erottaa nämä toisistaan?

Käyttäjäkunta.

Hihhulit/puristit/absolutistit ovat liian usein paskanvakavaa, johonkin ihme täydellisyyteen pyrkivää sakkia, kun taas "hautaan karkaavat"/"rataketut" nauravat oravanpyörälle, jota me niin arvossa pidämme kynsin ja hampain---ainakin filosofiselta katsantokannalta. Arkitodellisuus tietenkin kertoo jotain aivan muuta näistä ihmisryhmittymistä ja heidän statuksestaan, siis mikäli status olisi se ihmiskunnan suurin saavutus, jolla kaikkea ihmiseen viittaavaa voitaisiin mitata ja arvottaa. Ei ainakaan minulle ole kovinkaan tärkeä tuo status---paitsi tietenkin statuksen tuoman rahan muodossa, jolla sitten 'pärjää' elävien kirjoissa. Ainakin kuusi vuotta vielä nähtävää...

Ongelmallisena näen, että hihhulit/puristit säätää lait, joita huumeidenkäyttäjätkin joutuvat katse maata nuollen noudattamaan.

Ratkaisun paikka: uudistetaan eukaristi! (Sille olisi historiallistakin pohjaa...)

Ja tuohon Castaneda-juttuun...itse olin n.10v fanaattinen Castanedan fani, kunnes sain selville, mistä äijä oli juttunsa repäissyt ja mikä oli miehiään ko. henkilö aikalaistensa silmissä. Puolitotuuksia metodeista ja suoranaisia valheita, siinäpä se. Henkilökulttisontaa, kuten Osho ja kuten Stalin...kuten Shoko...kuten Vanhanen...kuten Putin...kuten Bush...kuten paavi...kuten Herrer...kuten... . . . .

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mies2222

7.9.2007 23:46

niin, mitä jos vaikka vetäsit sitä lassee niin huomaisit mitä "tajunnan laajentamisella" tarkoitetaan. se on sitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jenyli

20.3.2012 22:13

moi mistä saa humeitta haluaisin kokeilla selaasia josakin vaihes tai mydä niit niin mistä nittä saa ja mitä ne maksaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jentskulii6

20.3.2012 22:16

moi mistä saa huumeita haluuaisin mydä selaasia ??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jeajoujuu

26.3.2012 20:10

kyl tutkimuskemikaalei käytetää suomes aika taval! et ei oo mikää ulkomaalaste juttu...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vanhanliitonmies

19.1.2013 12:43

Nykyäänhän tää kulttuuri on jo lähtenyt aika lapasesta, tai ainakin tulee seuraavina vuosina lähtemään. Everybody does it! Housekekkereitä on joka lähtöön, ja perus pissiksetkin on ruvennut popsimaan mundoja jne.
Olis kiva lukee joku up-to-date juttu tästä ilmiöstä. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

seksisimoloius

10.4.2013 21:17

Edelleen yksi parhaista jutuista mitä City on onnistunut tuottamaan. Saa aina nauramaan. Oma pää on kokenut vähintään yhtä kovia, mutta aina pitää riittää huumoria. Kiltti-Olli, mah nigga.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Freeyourspirit

28.8.2017 11:21

Ihmettelen kyllä tuomitsijoita täällä. Huumeita voi käyttää fiksusti, ja aina kun jotain vedät siitä tulee jonkunnäköset laskut, joten sekin mielestäni opettaa vähän luonteenlujuutta. Itse on tullu huumeiden vaikutuksen alaisena keskustelua avoimemmin asioista ja täten tullut läheisemmäksi kyseisten henkilöiden kanssa, tehnyt mahtavia uusia tuttavuuksia tms. Ketä voi sitten nähdä selvinpäinkin. Näin aikuisiällä ei niin helposti tehdä uusia kavereita..

Se sitten asia erikseen mielestäni jos elämänhallintaan vaikuttaa (ei hoida arkiaskareita, siivoa, käy töissä/opiskele)
Tunnen ihmisiä ketkä opiskelevat yliopistossa ja pärjäävät hiton hyvin ja itse luon tällä hetkellä uraa työpaikassani ja kuulun parhaimmistoon osastolla. Hoidan asiat mallikkaasti eikä kukaan ikinä huom. IKINÄ että tämänlainen ja näköinen tyttö käyttäisi viikonloppuisin jotain. Pysytellyt siinä, että pyrkii sen yhden illan vetämään maximissa 2, jotta ei vaan tule mitään vakavampaa psyykkeeseen liittyviä ongelmia(psykoosi,harhat yms) ei ole siis ikinä tullut.

Laskuihin auttaa kunnollinen uni kun pystyy nukkumaan toisten ihmisten seura, ehkä jonkun elokuvan tuijotus ja huumorin heittäminen porukalla. Oikea asennoituminen. Kannabis myös korjaa hermoratoja aivoissa ja rentouttaa mieltä sekä kroppaa joten se on suositeltavaa. Siinä vaiheessa, kun aineet ovat poistumassa/poistuneet elimistöstä ehkä yksi rauhoittava lääke (bentsot) niin auttaa myös kohdallani (usein poistaa koko laskut)
Lopuksi vielä vaikka ei ruoka maistuisi niin vitamiinit nassuun ja ruokaa alas. Terveellistä ja tuoretta.

Täällä eletään vaan kerran ja miksi et kokeilisi asioita mistä nautit hyvän maun rajoissa. Aikuistumisen myötä todennäköisesti käyttö vähenee varsinkin nyt kun on 24 vuotias eikä ole lapsia on se hetki kokea asioita.

Mielestäni ehkä jokaviikonloppuisen käytön katsoisin hieman huolestuttavaksi, mutta esim 2 vklp kuukaudessa en.

Kiteytettynä älä tuomitse, jos et tiedä asiasta henkilökohtaisesti (tähänkin se, että kaikki ei sovi kaikille.) Itselläni on hyvin pieni riippuvuuspotentiaali, en yleensä pakonomaisesti ota mitään, eikä ole tarvetta jatkaa loputtomiin käyttöä. Neuloihin en koske ja olen luonut rajat aineille mihin kosken ja mihin en. Amfetamiini sopivissa määrin todella ok. Essot joissain tilanteissa hyvällä porukalla erittäin jees. Sopii myös kombona kaksi ylempää. Kannabista tuli polteltua päivittäin, mutta nyt olen vähentänyt heti kun huomasi, että hieman passivoittaa, eli pari kolme kertaa viikossa on hyvä määrä. Jonkun hyvän elokuvan ja seuran kanssa parasta. Musiikkiin myös uppoutuu aivan eritavalla. Sienet kokeiltu kaksi kertaa ensimmäisellä kerralla vaikutus minimaalinen toisella kerralla ulkomailla rannalla maailma näytti niin kauniilta pari tuntia ja sitä vaan makasi hiekkarannalla tähtiä tuijottaen kahden ystävän kanssa. Tämän jälkeen pyöräilemään sujui mutkitta ei sekoittanut päätä oikeastaan ja kaikki nauratti monta tuntia ei mitään muuta kun joku sanoo mitätahansa niin kaikki vaan oli niin helvetin hauskaa. Sitten vaikutus hiipui ja nukkumaan ja ei mitään seuraavana päivänä.

Tunnen, että olen saanut elämästä enemmän irti ja oppinut itsestäni sekä muista ihmisistä. Vaikka jonkun korvaan saattaa kuulostaa pahalta, niin huumeista saa tavallista paremman olon hetkeksi ja laskut tosiaan kannattaa viettää porukalla, kaikki samassa jamassa ja sille voi jopa nauraa. sit maximissaan se 1pv ei ole ihan niin skarppi/ saattaa olla vähän alakuloa mutta kun sieltä noustaan ni se sitten tuntuukin taas hyvältä se normaali oma tavallinen elämä. Nauttii taas asioista. Elämä olisi liian tasapaksua muuten.
Suosittelen, että älkää ihmiset tuomitko ennen kuin teillä on henk. Koht. Kokemusta asiasta. Huumeet. Puhtaat eli ei tutkimuskemikaaleja vaan mahd puhdasta oli sitten amfe tai ekstaasi)

Ne voivat antaa sinulle jopa piristystä elämääsi! Täällä eletään vaan kerran, miksi olla niin jäykkis, että tyrmää kokeilematta. Jos ensimmäinen kokemus on huono/epämiellyttävä sen jälkeen ymmärrän.

Kaikki ei sovi kaikille ja kohtuus kunniaan. Amen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi