Jo 1 600 kertaa tasa-arvoista onnea!

Samaa sukupuolta olevia on vihitty ripeällä tahdilla ensimmäisen puolen vuoden aikana. Nyt kirkonkin pitäisi skarpata.

Kuva: Fotolia

Sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan maaliskuussa ja sen jälkeen monet ovat päässeet todistamaan rakkauttaan tavalla, joka ei aiemmin ollut mahdollista. Länsiväylä nostaa uutisessaan esiin Väestörekisterikeskuksen tilastot, joiden mukaan maaliskuun jälkeen 1 122 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta on muutettu avioliitoksi ja on solmittu yhteensä 456 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Samaa sukupuolta olevia pareja on siis vihitty ensimmäisen puolen vuoden aikana 1 578 kertaa. Saman asian voisi ilmaista myös sanomalla, että suomalaisten avioliittojen määrä on lisääntynyt tuolla määrällä uuden lain tultua voimaan.

Avioliitto on pitkään ollut myös kirkon pelikenttää, mutta uusi laki hiertää valitettavan paljon kirkon piirissä. Alkuvuodesta piispat linjasivat, ettei sateenkaaripareja vihitä kirkoissa. Määräystä uhmaavia pappeja uhataan rangaistuksella. 

Jari Tamminen nimittää Voiman artikkelissaan sukupuolineutraalia avioliittolakia “kirkon herkimmäksi kipupisteeksi 2010-luvun Suomessa”. Juttu kertoo kalliolaisesta papista Kai Sadinmaasta, joka vihki miesparin välittömästi sukupuolineutraalin avioliittolain tultua voimaan. Hänestä tehtiin kantelu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulille. Sadinmaan mukaan Suomen kirkoissa on vihitty kaikkiaan noin 15 samansukupuolista pariskuntaa ja pareja vihkineitä pappeja on toistakymmentä. 

”Tuomiokapitulilla taitaa olla melko voimakas tarve rangaista minua. Rangaitsematta jättäminen on julkinen viesti hyväksynnästä ja siitä, että kaikki voivat toimia samoin. Toisaalta, tuomiokapitulia johtava piispakin osallistui juuri ­Kallion kirkossa tapahtuneeseen miesparin avioliiton siunaamiseen, mikä on ihan yhtä radikaalia kuin minun toimintani. Kapituli ja piispat tietävät tämän ja muiden pappien tekemiset, mutta valitsevat olla puuttumatta niihin. Kyllähän kirkossa syntiäkin saa tehdä, se vaan pitää tehdä salassa”, Sadinmaa sanoo Voiman haastattelussa.

Toinen tuomiokapitulin kynsiin päätynyt pappi on seinäjokelainen Henna Salo, kenen Ilkka-lehti kertoi suorittaneen kesällä vihkimisen samaa sukupuolta oleville pareille. Ensin hän ajatteli olla hiljaa, mutta avautui kuitenkin kysyttäessä.

“Henkilökohtaisesti olin varma, että se on oikein Raamatun, kirkon perinteen ja lain valossa, mutta piispojen ohjeen mukaan se ei ole mahdollista. Vihkimisessä toimin mielestäni oikein, mutta tiedostan, että olen toiminut piispan ohjetta vastaan" Salo sanoi pari viikkoa sitten Ylen haastattelussa.

2 kommenttia

MattiMehukatti

10.9.2017 18:31

Sovitaan, että kunhan ensin islamilaisissa seurakunnissa aletaan vihkiä samaa sukupuolta olevia avioliittoon (tai siunata sellaisia avioliittoja), sitten voidaan aloittaa sama ev.lut.kirkossakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Alwaysright

12.9.2017 18:29

Mikä mahtaa olla katolilaisen ja ortodoksisen kirkon näkemys asiasta... no leikki sikseen. Totuushan on, että asiaa käytetään lyömäaseena kirkkoa vastaan. Kirkko kun on sopivan kiltti kiusattava kaikille auktoriteetti- ja organisaatiovastaisille. 80-luvulla oli kiva kiusata ammattiliittoja. 90-luvulla pilkattiin armeijaa, joka oli kuulemma "samaan aikaan liian pieni ja liian iso". Nyt auktoriteettivastaisuuden kohteeksi on vaihtunut kirkko. Vaikka itse asiassa kirkon pääduuni ei olisi vihkiä pariskuntia ja haudata vainajia. Jälkimmäisen asianhan kirkko hoitaa tehokkaammin kuin yksikään maanrakennusliike. Vai miten luulisitte käyvän, jos ukin kuollessa hautausasiat pitäisi hoitaa Destian kanssa? Vihainen rakennusmestari karjuisi, että "hautalupa olisi pitänyt hakea 3 kk sitten ja nyt ainoa hautapaikka on joukkohauta Iisalmessa, kuskatkaa kalmo sinne heti ja lasku on sitten 7550 € + alv".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi