Oletko kirjoittanut elinluovutuskortin?

Suomalaisessa elinsiirtojonossa on 450 ihmistä - ja yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Teemu Packalén on Luovuttaja, joka ei luovuta koskaan.
Teemu Packalén on Luovuttaja, joka ei luovuta koskaan.

Suomessa on tällä hetkellä 450 ihmistä, jotka odottavat elinsiirtoa. Jonosta kuolee ihmisiä joka vuosi, koska he eivät saa elimiä ajoissa. Yhtä aikaa suomalaisista vain neljännes on kirjoittanut elinluovutuskortin. Elinluovutuskortti-kampanja pyrkii lisäämään tietoisuutta elinluovutuksesta.

Lain mukaan jokainen suomalainen on elinluovuttaja, jollei hän ole sitä elämänsä aikana vastustanut. Sairaalahenkilökunnan työtä ja läheisiä kuitenkin helpottaa, jos ihmiset täyttävät elinluovutuskortin. Siirretty elin on lahja tuntemattomalta ihmiseltä - lahja, joka voi pelastaa elämän. Kortin voi tilata kotiin tai ladata puhelimeen. Se löytyy sovelluskaupasta nimellä elinluovutus. 

Elinluovutuskortti-kampanja huipentuu lauantaina 8. lokakuuta vietettävään Euroopan elinsiirtopäivään. Suomessa sitä vietetään teemalla Luovuttaja, ja sen tiimoilta järjestetään Luovuttaja-kiertue, jolla on mukana viisi julkisuudesta tuttua Luovuttajaa: Tuija Pehkonen, Janni Hussi, Teemu Packalén, Kim Herold ja Pekka Jormakka. Luovuttaja-lähettiläät ovat tyyppejä, jotka eivät luovuta elämässä, mutta uskaltavat olla luovuttajia silloin, kun se johtaa hyvään. 

Luovuttaja-kiertue alkaa 5. lokakuuta Jyväskylästä, saapuu 6. lokakuuta Tampereelle ja 7. lokakuuta Kuopioon. Kiertue päättyy Helsingissä 8. lokakuuta. Kullakin paikkakunnalla järjestetään installaatio Ivana Helsingin suunnittelemalla logolla varustetuista Luovuttaja-paidoista. Installaatio purkautuu paita kerrallaan, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin ja saa paidan itselleen. Helsingin Kolmen sepän patsaan installaatioon nousee kokonaiset 450 paitaa, jotka kuvastavat elinsiirtojonossa olevaa 450 suomalaista. 

"En luovuta ikinä, mutta sisäelimeni haluan luovuttaa, kun aikani on siirtyä tästä elämästä toisaalle. Toivon, että paljon treenatu sydämeni voisi antaa toiselle ihmiselle uuden mahdollisuuden", Luovuttaja-lähettiläs Teemu Packalén sanoo.  

Luovuttaja-kiertue 5.-8.10. ja Euroopan elinsiirtopäivä 8.10. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi