Poliisit nousevat barrikadeille

Välillä on pakko päästä purnaamaan sisäisen turvallisuuden nimissä.

Kuva: Dave Conner / Flickr.com

Mummo-vainaan suusta kuultu mihin tämä maailma on menossa? -klassikkokysymys ponnahtaa mieleen, kun kuulee, että poliisit ovat järjestämässä mielenilmausta 19. marraskuuta Helsingissä. Poliisit nousevat barrikadeille sisäisen turvallisuuden puolesta järjestettävällä marssilla, johon odotetaan jopa tuhatta osallistujaa.

Poliisi on näyttäytynyt viime viikonloppuina Helsingin kaupungilla työtehtävissä tehostetun partiointinsa takia. Lisäjoukkoja on kaivattu nuorisoväkivaltauutisoinnin jälkimainingeissa.

Virallisesti tarkoitus on ollut puuttua “julkijuopotteluun, alaikäisten alkoholinkäyttöön ja päihtyneiden örveltämiseen”. Pikkujoulukaudeksi aiempina vuosina osunutta partiontia on aikaistettu ihan syystä, sillä kaduilla on ollut liikkeellä myös tarkkaan vartiointiin päätyneet kansallisen vastarintaliikkeen katupartiot ja niitä vastassa olevat anarkistit. Joukkotappelut harvemmin lisäävät turvallisuudentunnetta, vaikka molemmilla laidoilla näin tunnutaan ajattelevankin.

Poliisi on ilmoittanut, että resurssit riittävät sekä nuorisoväkivallan että siitä bensaa omiin aggression liekkeihinsä saavien katupartioiden hoitamiseen.

“Tämä ei ole mistään pois, vaan harkittu lisäsatsaus”, sanoo komisario Jere Roimu Hesarissa Helsingissä järjestetystä lisäpartioinnista.

Samaan aikaan, kun kädet ovat täynnä töitä ja pitäisi näyttää ulospäin vahvalta, suunnitellaan omaa mielenilmausta. “Harkittuja lisäsatsauksia” tuskin tehdään mielellään, jos pitäisi saada kipeästi lisää resursseja sisäiseen turvallisuuteen ja poliisien omaan työ- ja oikeusturvaan.

Poliisin työn ytimessä näyttäisi olevan vaikea paradoksi: miten näyttää samaan aikaan ulospäin vahvalta, kun tarvitsee apua? Nuorisoväkivaltauutisoinnista tiedottaminen on esimerkki siitä herkästä veteenpiirretystä viivasta, jota poliisi joutuu astelemaan. Aidosti vaarallisista ilmiöistä on hyvä tiedottaa, mutta tilanteesta voi tulla poliisien kannalta vielä vaikeampi, jos esimerkiksi jotkut päättävät tiedotuksen pohjalta tarttua oman käden oikeuteen.

Toisaalta keskustelu katuväkivallasta tai vaikkapa vartijoiden ja lipuntarkastajien ajautumisesta nujakoihin antaa poliiseille erinomaisia argumentteja omien määrärahojensa kasvattamiseen.

Kukahan poliisien mielenosoituksessa pitää järjestystä? “Patriootit” vai “Anarko-Markot”? Ja muistakaa sitten kytät, ettei oteta varrellisia lippuja mukaan, ne voidaan tulkita astaloiksi.

4 kommenttia

Polliisi

27.10.2014 16:48

Ja ongelma oli mikä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei naurata

28.10.2014 00:39

Artikkelin kirjoittaja, joka luuli olevansa nokkela...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

28.10.2014 07:58

Pari pointtia:

1: Tiettävästi se oikeistoryhmittymä ei ajautunut kenenkään kanssa kahnauksiin millään reissullaan ennen kuin Varikset päättivät aloittaa riehumisen. Kuten tavallista, anarkistit ovat syyllisiä näihinkin rettelöihin.

2: Ei poliisi ole millään muotoa vaikeassa asemassa ollut noiden aiempien mamunuorisoväkivaltaisuuksien kanssa. Sitä lafkaa nyt vaan johtaa liuta ääliöitä. Sillä, että joku siellä oli oikeasti niin tyhmä, ettei tajunnut jutun leviävän joka tapauksessa, poliisin tiedotusosasto tuotti vain ja ainoastaan sen vaikutuksen, että nyt yksikään täysijärkinen ei pidä poliisia kykenevänä hoitamaan tehtäviään. Tahon jolla on homma hanskassa ei koskaan tarvitse salata tuollaisia asioita. Piilottelulla osoitettiin vain se, ettei poliisi hallitse tilannetta ja sen seurauksena tuli sitten näitä vapaaehtoisia hoitamaan poliisin hommia. Kylmä tosiasia kun on se, että jos poliisi saa hommansa hoidettua, ainoastaan punaviheranarkisteja kiinnostaa pyöriä järjestäytyneesti tuolla kaupungilla aiheuttamassa ongelmia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Luudalla töitä

31.10.2014 01:56

"partiontia on aikaistettu ihan syystä, sillä kaduilla on ollut liikkeellä myös tarkkaan vartiointiin päätyneet kansallisen vastarintaliikkeen katupartiot ja niitä vastassa olevat anarkistit. Joukkotappelut harvemmin lisäävät turvallisuudentunnetta, vaikka molemmilla laidoilla näin tunnutaan ajattelevankin."
Aivan. Sekä natsipaska, anarkopaska että etnojengipaska pois kaduilta. Ja toki myös valkonaamajengipaska, jos sitä jostain löytyy.

"Aidosti vaarallisista ilmiöistä on hyvä tiedottaa, mutta tilanteesta voi tulla poliisien kannalta vielä vaikeampi, jos esimerkiksi jotkut päättävät tiedotuksen pohjalta tarttua oman käden oikeuteen."
Ongelman luovat ne omankädenoikeutta käyttävät. Asioiden salailu kansalaisilta sen takia, että joku saattaa ehkä ajatella vihaisesti, on typerää.

"Kukahan poliisien mielenosoituksessa pitää järjestystä?"
Tilaisuuden järjestänyt taho. Työvuorossa olevat poliisit ohjaavat tarvittaessa liikennettä.

"Ja muistakaa sitten kytät, ettei oteta varrellisia lippuja mukaan, ne voidaan tulkita astaloiksi."
Ei lippuja tulkita astaloiksi. Terotetut kuokanvarren kokoluokkaa olevat puunuijat, joilla huidotaan poliiseja Eduskuntatalolla tai joiden kanssa yritetään änkeä luvattomasti SDP:n vappukulkueeseen, tulkitaan. Hyvästä syystä. Paenneita häiriköijiä etsittäessä samoilla kulmilla liikkuva porukka, joka kanniskelee pitkiä puutankoja, saattaa joutua hetkeksi keskusteluun poliisin kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi