Pörssipedot verkossa

Indeksit syöksyvät ja internetin vilkkaimmalla pörssipalstalla keskustelu kiihtyy. Asialla piensijoittajat, meklarit ja vedättäjät.

Pörssikeskustelu on muuttunut. Vähän aikaa sitten nousukausi näytti loppumattomalta, listautumisanteja jonotettiin räntäsateessa ja nuoriso säästi karkkirahansa tekno-osakkeisiin. Ruuhkabussissa saattoi kuulla kirvesmiesten kurssianalyysejä.

Televisio esittää Wall Streetin pörssihaita, mutta indeksit tippuvat. Pörssistä tulee turskaa, kuten asianharrastajat sanovat. Palkkatyön tärkeydestä kertovat SAK:n kadunvarsimainokset toivottavat teknoilla turpaansa ottaneet tervetulleiksi takaisin todellisuuteen.

Pörssi kiinnostaa silti. Ja missä uudesta taloudesta puhuttaisiin, ellei internetissä, joka on jo mullistanut kaupankäynnin ja tuonut pörssiharrastuksen jokaisen ulottuville.

Suomen suosituimmalla pörssipalstalla, Arvopaperi-lehden AP Areenalla, väitellään sijoittamisesta vuorokauden ympäri. Arvopaperi Onlinella on viikossa 17 000 eri kävijää, ja keskusteluun osallistuu aktiivisesti muutama tuhat pörssitiedon harrastajaa. Kävijät ovat harvinaisen uskollisia: he palaavat sivuille keskimäärin 4,5 kertaa viikossa.

Kuplat puhki

AP Areenan keskustelusta haetaan sekä hupia että hyötyä. "Usein kirjoittaja haluaa tietää jonkin yksityiskohdan osingoista, tuloksista tai yhtiön tekemisistä", kertoo Arvopaperi-lehden päätoimittaja Eljas Repo. Areenalta vastauksen saa nopeasti.

Palveluun voi vapaasti rekisteröityä ja kirjoittaa kuka tahansa. Silti Areenasta ei ole tullut pörssihaiden lastenallasta, vaan keskustelussa on mukana paljon arvopaperikaupan todellisia konkareita ja asiantuntijoita. Foorumilla on hyvä haistella tuulia, ja toisaalta nimimerkin suojissa on helppo esittää sellaisiakin kommentteja, joita ei ehkä muuten voisi suustaan päästää.

"Maailmalla on paljon esimerkkejä siitä, että vastaavanlaisilla online-palveluilla on paljastettu pörssiyhtiöiden kuplia", päätoimittaja Repo sanoo.

Tietoa ei pantata

Yksi AP Areenan pioneereista on nimimerkki Jack C, joka valittiin myös sen ensimmäiseksi kuukauden keskustelijaksi vuonna 1998. Nimimerkin takana on anonymiteettiään varjeleva 29-vuotias tamperelainen insinööri, joka kertoo osakesalkkunsa arvon nousseen useita satoja prosentteja parissa vuodessa.

Jack C kertoo sijoituksistaan ja mielipiteistään avoimesti Areenan keskustelussa. Hänellä on jopa oma sijoitusaiheinen kotisivu. Eikö olisi fiksumpaa pitää hyvät neuvot omana tietonaan?

"Miksi olisi? Jos ostan osaketta, jonka hyvyyttä kukaan muu ei huomaa, ei sen kurssikaan koskaan nouse. Toisaalta haluan testata omat strategiani ja sijoituskohteeni palstalla, jotta mikään ikävä yksityiskohta ei tulisi yllätyksenä", Jack C toteaa. "Sitä paitsi jaettu ilo on paras ilo!" hän nauraa.

Kolikon kääntöpuoli on, että Areenan kirjoittajat yrittävät myös manipuloida toisia. "Hyvin moni kirjoittaa tavoitteenaan vaikuttaa kursseihin", Jack C myöntää. "Usein hyvin laadittu analyysi nostaakin aivan selvästi vähemmän vaihdetun yhtiön kurssia. Itse kirjoittaessani toivon, että joku saa siitä kipinän hankkia lisää tietoa yrityksestä ja tekee sitten päätöksensä sen perusteella."

Gurukaan ei aina onnistu

Areena tarjoaa virtuaaliselle sijoittajayhteisölle myös kiinnostavia näkymiä yhtiöiden sisälle. Sen sijoittajafoorumilla on vieraillut jo kolmisenkymmentä pörssiyhtiön toimitusjohtajaa vastaamassa palstalaisten kysymyksiin.

Eikä areenalaisten kanssakäyminen rajoitu vain nettisivuille. "Muutaman palstalaisen kanssa vaihdan sähköpostia viikoittain. Joitakin olen tavannutkin", Jack C kertoo.

Henkilökohtainen kontakti auttaa arvioimaan, kenen mielipiteille kannattaa antaa painoarvoa, ja se on tärkeää. AP Areenalta kuka tahansa voi saada kymmeniä kuumia sijoitusvinkkejä tunnissa, mutta kuten eräs kirjoittaja palstalla totesi, ilmaiset sijoitusneuvot ovat usein niitä kaikkein kalleimpia.

Aina gurut eivät itsekään onnistu. Haastatteluhetkellä Jack C:n salkusta kaksi kolmasosaa oli Stonesoftin osakkeita. Seuraavana päivänä Stonesoft julkisti surkean tuloksensa, ja osake tippui ennätysmäiset 59 prosenttia.

"Nyt on turha hakata päätään enempää kiveen. Pysyn lähestulkoon kokonaan cäshinä, kunnes yleiskehityksen suunta osoittaa koilliseen ja palaan sitten pikkuhiljaa pörssiin", Jack C miettii.

Treidaaminen on päättynyt, keskustelu jatkuu.

AP Areena, www.arvo paperi.fi/apareena, Finfo, www.finfo.fi

Slangi

Allu = Alan Greenspan
bullero = ikuiseen markkinoiden nousuun uskova
Nasse, Nasu = Nasdaq
Noksu = Nokia
osari = osavuosikatsaus
tankata = ostaa lisää
tekno = teknologiaosake
turska = tappio
vedättää = yrittää nostaa kurssia

Mitä tehdä puolella miljoonalla?

Jos saisit yllättäen puoli miljoonaa esimerkiksi perintönä, mihin käyttäisit sen? Osakkeisiin? Omistusasuntoon? Autoon? Ehkä 50 hyllymetriin CD-levyjä?

Kysyimme AP Areenalla, kannattaisiko ylimääräinen puoli miljoonaa sijoittaa osakkeisiin vai asuntoon. Aiheeseen tartuttiin heti.

Uhkarohkein keskustelija kehotti ostamaan koko rahalla Benefonia, koska on itsekin niin tehnyt. Toinen kertoi, että laskutrendin vuoksi "ammattilaisillekin tahtoo tulla nyt turskaa", ja siksi rahat kannattaisi laittaa turvallisiin korkorahastoihin tai vaikka obligaatioihin.

Tarkimman suunnitelman mukaan rahat pitäisi laittaa hyväkorkoiselle säästötilille ja sieltä vähitellen kahteen kansainväliseen indeksirahastoon. Näin sijoitus saataisiin hajautettua maantieteellisesti ja ajallisesti. Kymmenen vuoden kuluttua kasassa pitäisikin sitten olla jo pari miljoonaa.

Hyviä strategioita tuli parissa tunnissa useampiakin. Vain yksi keskustelija kehotti ostamaan asunnon, koska "sittenpähän ei tarvitsisi miettiä enempää".

3 kommenttia

laiha

12.11.2002 13:27

Käykääs kattomassa. verkostovihjeet.net

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jokinorsu

28.5.2014 02:07

Apareena loytyy tanaan osoitteesta www.trooli.fi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sivistynyt Moukka

5.2.2015 17:51

No nyt v. 2014 voi asettaa nämä jutut "paikalleen" ja yrittää oppia jotain.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi