Portugalissa vegevaihtoehdosta tuli pakollinen – Laki velvoittaa kasvisvaihtoehdon tarjolle julkisten toimijoiden ruokaloihin

Vegetaristiyhdistyksen adressista syntyi laki, jonka myötä koulut, sairaalat ja muut julkisten toimijoiden ruokalat tarjoavat ainakin yhden kasvisruokavaihtoehdon.

Kasvisruokavaihtoehto on pakollinen Portugalin julkisten toimijoiden ruokaloissa.
Kasvisruokavaihtoehto on pakollinen Portugalin julkisten toimijoiden ruokaloissa. Kuva: Kevin McCutcheon/Unsplash.com

Live Kindly kertoo artikkelissaan, että Portugalin lainsäädäntö velvoittaa julkisten toimijoiden ruokaloita tarjoamaan ainakin yhden ellei useampia kasvisruokavaihtoehtoja. Vuonna 2016 Portugalin vegetaristiyhdistys Associação Vegetariana Portuguesa keräsi adressiin yli 15 000 allekirjoitusta, mikä johti lain läpimenoon vuonna 2017.

Siitä lähtien kaikki koulut, ruokalat, yliopistot, sairaalat ja muut julkiset rakennukset joutuvat lain mukaan tarjoamaan kasvipohjaista ruokaa. Kolme vasemmistopuoluetta sekä eläinrakkaat kansalaiset kampanjoivat ahkerasti lain läpimenon puolesta.

Associação Vegetariana Portuguesa -yhdistyksen edustajan Nuno Alvimin mukaan laki on iso läpilyönti Portugalissa, koska se on ensimmäinen kerta, kun mikään laki mainitsee kasvissyönnin.

"Laki edustaa erilaisia syömätapoja ja rohkaisee enemmän ihmisiä valitsemaan kasvisvaihtoehdon, kun niitä on enemmän saatavilla”, Alvim sanoo.

Pitkällä tähtäimellä uudistuksella arvellaan olevan suuri vaikutus kansalaisten terveyteen, mutta myös eläintenoikeuksiin sekä ympäristöön.

Vaikka vastaavaa lakia ei vielä ole muualla, muutkin maat ovat elvyttäneet toivoa siitä, että kasvisruokaa olisi tarjolla kaikkialla.

Iso-Britanniassa kerättiin 19 000 allekirjoitusta adressiin kasvisruoan lisäämisestä, mutta maan parlamentti ei puoltanut adressia. Nyt vastaava adressi on harkinnassa Walesissa.

Suomessa kasvisruoan kanssa on otettu varovaisia kokeiluja eri kouluissa lisäämällä kasvisruokavaihtoehto pääruokiin. Lisäksi syksyllä puhututti armeijan varuskuntaruokaloihin tullut pakollinen kasvisruokapäivä. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi