Saa Syödä! -tempauksessa valmistetaan ilmaisia lounaita hävikkiruoasta

Ylijäämäruokaa käytetään fiksusti hyväksi Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Kuva: Hävikkiviikko / Facebook

Syyskuun 11. järjestetään Kuluttajaliiton Hävikkiviikon ilmainen Saa Syödä! -ylijäämälounas. Helsingissä, Turussa ja Tampereella jaetaan kaupunkilaisille ilmaista kasvislounasta, joka on valmistettu kauppojen ylijäämäraaka-aineista.

Ruoka hävikkilounaisiin saadaan Helsingissä HOK-Elannon kaupoilta, Turussa S-Marketeilta ja Prismoilta ja Tampereella K-Citymarketeilta. Lounaan yhteydessä Kuluttajaliitto tarjoaa myös vinkkejä hävikittömään ruoankäyttöön (ja rahan säästämiseen) kotona.

Kuluttajaliiton Hävikkiviikkoa vietettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Tänä vuonna hävikkiviikkoa vietetään 8.-14. syyskuuta. Tapahtuman tarkoitus on lisätä ruoan arvostusta ja kampanjoida ruoan hävikin vähentämiseksi.

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ruokahävikkitutkimuksen (2013) mukaan Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Satakaksikymmentä miljoonaa kiloa ruokaa, jonka olisi voinut syödä. Jos lasketaan, että suomalaisia on viisi miljoonaa, ruokaa menee roskiin vuosittain 625 miljoonan euron edestä.

Saa Syödä! -hävikkilounaan raaka-aineet tulevat paikallisista kaupoista. Kaupat ovat vastuussa vain osasta hävikkiruoasta. Eniten ruokaa menee hukkaan kotitalouksissa. Itse kunkin kannattaa miettiä, millaisia päätöksiä marketin kassalla ja jääkaapilla tulee tehtyä. Vinkkejä oman ruokahävikin vähentämiseen löytyy esimerkiksi Kuluttajaliiton ja Saa Syödä! -tempauksen sivuilta.

Ilmaista hävikkilounasta jaetaan 11. syyskuuta Helsingin Narinkkatorilla, Turun Kauppatorilla ja Keskustorilla Tampereella. Ruokaa jaetaan jokaisessa kaupungissa kello 10.30. alkaen.

Kysymys kuuluu – miksi tällainen tempaus järjestetään vain kerran vuodessa?

Lähteet: Saa Syödä! ja Kuluttajaliitto

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi