Tuleeko alkoholin kulutus saada pysyvään laskuun?

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteet kertovat, ettei kohtuukäyttöä edes tunnusteta mahdollisuudeksi.

Kuva: maxoidos - Fotolia.com

Otto Köngäs painottaa edustavansa blogissaan vain henkilökohtaisia näkemyksiään.
Otto Köngäs painottaa edustavansa blogissaan vain henkilökohtaisia näkemyksiään.

Demareiden peruspalveluministeri Susanna Huovinen on huolissaan suomalaisten alkoholinkäytöstä ja haluaa hilata kokonaiskulutusta alaspäin. Soraääniä kuuluu suunnasta jos toisesta, etenkin kun Huovinen ryhmineen vilauttelee keskioluen laimentamista ja yökerhojen aukiolon rajoittamista. Sen tietää, että paine peruspalveluministerin pallilla on kova, kun alkoholin kulutuksen vähentämisen suhteen kelpaa kaikki mahdolliset keinot.

Huovisen demaritoveri Otto Köngäs vastaa väkevästi ministerin ideoihin Tuulimyllyjä vastaan -otsikoidussa blogauksessaan. Köngäs nostaa esiin kiinnostavan näkökulman koko alkoholipoliittiseen keskusteluun: keskustelussa on tavoitteena alkoholin käytön pysyvä lasku. Pysyvä lasku johtaa onnistuessaan siihen, että kukaan ei juo Suomessa enää pisaraakaan alkoholia.

”Tavoite on pysyvä lasku. Pysyvän laskun päässä odottaa nollapiste. Tavoite, jota ei siis tohdita ääneen sanoa, on täysraitis Suomi. Tätä ei mielestäni voi korostaa liikaa: tavoitetila ei ole Suomi, jossa alkoholia kulutetaan maltillisesti ja kohtuudella. Tavoite on Suomi, jossa ei korkata yhtäkään saunakaljaa, eikä juoda viiniä ruualla”, Köngäs kirjoittaa.

Köngäs pohtii erilaisia keinoja ja niiden toimivuutta. Osuvasti hän osoittaa sormellaan myös Alkon toimintaan.

”Mikäli valtiota todella kiinnostaisi alkoholin haittojen ehkäiseminen, se voisi aloittaa toimenpiteet alalla toimivasta yhtiöstään. Altian ansaintalogiikka näyttää nimittäin perustuvan teinien ja spurgujen mahdollisimman tehokkaaseen juottamiseen. Juomatehdasta pitävät pystyssä Kossu, Leijona, Jallu ja sekalainen setti äitelän makeita kermalikööreitä. Tuo Altia toki maahan viinejäkin, mm. El Tiempoa ja Magyaria. Näitä tuskin voi laskea sulaksi hattuun. Nykyisessä taloustilanteessa valtio pyrkii höyläämään myös Altiasta maksimaalista tuottoa, eikä valittuun kurssiin kannata odottaa muutosta. Puhe ongelmakulutuksen haitoista on kuitenkin lähinnä hurskastelevaa vittuilua niin kauan, kun valtion oma yhtiö saattelee pissikset ja puliukot kustannustehokkaaseen känniin”, Köngäs tykittää.

Suomalaisessa alkoholikeskustelussa ollaan usein aivan hukassa ja Köngäksen teksti valoittaa hieman näitä syitä. Miten suomalainen alkoholikulttuuri voi edetä kohti kohtuullisuutta, jos sellaisen mahdollisuutta ei edes tunnusteta, Köngäs kysyy.

”Alkoholin käytössä nähdään vain ääripäät: joko latkitaan pirtua ämpäristä tai eletään päiviräsäsmäisessä hyveellisessä kieltäymyksessä.”


1 kommentti

Haistakaa ite

20.1.2014 15:07

Juu, kaikessa muussa kyllä korostetaan yksilön omaa vastuuta ja vapautta, paitsi tässä asiassa.
Olisiko asia niin että kukkahattutädit ja -sedät ovat tarjoamassa omaa näkemystään siitä mikä on elämässä oikein ja tärketä ?
Elämä ei tavalliselle duunarille saisi olla hauskaa edes hetkittäin.
Älkääkä puhuko yhteiskunnalle aiheutuvita kuluista, kyllä normi duunari on maksanut moneen kertaan veroina ne rahat joita alkoholin haitoista aiheutuu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi