Vihdoinkin järkeä ylijäämäruuan hyötykäyttämiseen

Yle kertoo Eviran löysentäneen ohjeitaan hävikkiruoan suhteen.

Kuva: Thinkstock

Elintarvikkeita valvova viranomaistaho Evira on vihdoin saanut järkeä kauppojen ja suurkeittiöiden ylijäämäruuan hyötykäyttöön. Uuden ohjeistuksen mukaisesti toimijat voivat nyt toimittaa myyntiaikansa päähän tulleita ruokia pakastettuina ruoka-apuun, kertoo Yle.

Suomalaisessa ruokaketjussa heitetään ruokaa hukkaan vuosittain jopa 400 miljoonaa kiloa. Uudessa säännöksessä tätä valtavaa määrää pyritään pienentämään sysäämällä vastuuta vastaanottajalle. Vastuutaan pelkäävät isot ruokatoimijat ovat ymmärrettävästi varuillaan ruoan luovuttamisessa eteenpäin.

Nyt Evira on muuttanut ohjeistustaan ja hävitysvaatimus on Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpelan mukaan poistumassa lainsäädännöstä.

”Säädös jää siihen muotoon, että kerran tarjolla ollutta ruokaa ei saa tarjoilla uudelleen”, Korpela sanoo Ylelle.

Toinen uudistus toukokuussa julkaistussa ohjeessa on se, että viimeisen käyttöpäivän yhdellä päivällä ylittäneistä tuotteista saa tehdä ruoka-avussa lämmintä ruokaa.

Jos joku elää vielä siinä uskossa, ettei ruoka-avulle ole todellista tarvetta, kerrottakoon, että esimerkiksi Helsingissä Hurstin ruoka-avussa kävijämäärät nousivat jo 3 500 jonottajaan. Määrä tippui Heikki Hurstin mukaan noin 800 ihmisellä, kun kävijöiltä alettiin penätä Kela-korttia väärinkäytösten vähentämiseksi. Itse olen viettänyt jouluaattona aikaa ruokajonossa Jyväkylässä läheisen kanssa muutamia vuosia sitten. Pienessä kaupungissa joulupöydän antimia kaipaili satoja ihmisiä.

Ruokahävikkiä syntyy paljon myös yksittäisissä kotitalouksissa. Sen vähentämiseksi kannattaa tutustua esimerkiksi suomalaisten ruokablogien yhteiseen Hävikistä herkuksi -kampanjaan ja sen resepteihin. Vinkkejä henkilökohtaisen ruokahävikin vähentämiseen löytyy paljon verkosta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi